طبق تصمیم سفیران ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا قرار است از اول ژوییه (۱۰ تیر ۱۳۹۱) تحریم نفتی ایران آغاز شود اما بعد از این تصمیم قیمت نفت از متوسط قیمت هر بشکه ۱۰۰ دلار به هر بشکه ۱۲۸ دلار هم رسید.وزیر نفت ایران در همین زمینه با اشاره به اینکه ایران با تحریم خداحافظی کرده است، گفت: زمانی که غرب تاریخ تحریم نفتی ایران را مشخص کرد و تنها نامی از تحریم برد، قیمت نفت در بازار جهانی افزایش یافت، در واقع کنترل قیمت نفت دست کسی نیست بلکه توسط ثبات بازار، امنیت انرژی و عرضه و تقاضا تنظیم میشود.
رستم قاسمی تحریم نفت ایران را اتفاق بزرگی برای اقتصاد دنیا خواند و هشدار داد که این موضوع رشد اقتصاد کشورهای صنعتی و کشورهای در حال رشد را کاهش میدهد.
وی تاکید کرد که غرب اگر عاقل باشد در این چند صباح که صحبت از تحریم نفت کرده و افزایش قیمت نفت را دیده است، درس میگیرد؛ چراکه تحریم نفت ایران امکانناپذیر است.
اگر چه اکنون قیمت نفت کاهش یافته است اما کارشناسان اقتصادی پیشبینی میکنند که با اجرای تحریم نفتی ایران دوباره قیمت نفت افزایش خواهد یافت، این در حالی است که با توجه به بحران اقتصادی اتحادیه اروپا و امریکا، افزایش قیمت انرژی موجب تشدید این بحران خواهد شد. نمونه این موضوع، افزایش قیمت نجومی بنزین و گازوییل در اتحادیه اروپا و امریکاست.
پیروزی اقتصادی ایران بر تحریم نفتی غربیها
تحریمهای علیه ایران در حالی است که بزرگترین میدان گازی جهان توسط متخصصان ایرانی در حال توسعه است و در برخی از موارد نیروهای ایرانی توانستهاند رکورد زمان ساخت را از غولهای نفتی دنیا بربایند.
تحریمها دستاورد دیگری نیز برای صنعت نفت کشور داشته و آن خودکفایی در تولید کالا و تجهیزات مورد نیاز این صنعت است، به گفته وزیر نفت اکثر کالاهای مورد نیاز صنایع بالادستی نفت توسط صنعتگران ایرانی در حال تولید است و آنچه باقی مانده قرار است با یک برنامهریزی داخلیسازی شود.
از سوی دیگر یا خروج شرکتهای معتبر نفتی جهان از قراردادهای توسعهای میدانهای نفت و گاز ایران، در سالهای اخیر بیش از دهها قرارداد توسعهای با پیمانکاران داخلی بسته شده است که میتوان امید داشت در آینده نه چندان دور شرکتهای نفتی نوپا داخلی مدعیانی باشند برای رقیبان خارجی خود.
وزیر نفت ایران همچنین خاطرنشان کرد که امروزه همه آنچه برای توسعه صنعت نفت لازم است توسط فرزندان کشور ساخته میشود و ایران باید در این جنگ اقتصادی پیروز شود و تردیدی در این باره وجود ندارد.
اعتراف به شکست تحریم صادارت نفت ایران
بیتاثیر بودن تحریم به گونهای است که چندی پیش خبرگزاری رویترز اعتراف کرد که صادرات نفت ایران کاهش نیافته است؛ چرا که مشتریان اصلی نفت ایران در اروپا و آسیا همچنان به خرید نفت از این کشور ادامه دادهاند.
از سوی دیگر باید به ۱۱ کشوری اشاره کرد که بعد از اعلام تحریم نفتی ایران از سوی اتحادیه اروپا توانستند از این تحریمها معاف شوند و مجوز واردات نفت از ایران را دریافت کردند.
طبق آمار خرید نفت ترکیه از ایران نسبت به میانگین سال گذشته تغییر چندانی نداشته است که این موضوع به معنی این است که آنکارا هنوز میزان خرید نفت خود را از ایران به اندازه مد نظر واشنگتن کاهش نداده است.
همچنین طبق خبرها حجم صادرات نفت خام ایران به دو کشور چین و هند به عنوان بزرگترین واردکنندگان نفت ایران نیز نه تنها کاهش نیافته بلکه افزایش هم داشته است.
از سوی دیگر مسوولان نفتی کشور اعلام کردهاند برای فروش نفت خام ایران هیچ مشکلی ندارند و نفت ایران مشتریان زیادی دارد به طوریکه هم اکنون به دلیل داشتن قراردادهای بلند مدت، امکان فروش نفت به مشتریان جدید جود ندارد.
تحریمکنندگان خواهان تاخیر در زمان اجرای تحریمها
در حالی شرکتهای بیمهگر اروپایی تقریبا بیمه تمامی نفتکشهای جهان را بر عهده دارند که تحریم نفتی اتحادیه اروپا علیه ایران از اول ژوئیه اجرا میشود و با توجه به اینکه این شرکتها باید از قوانین تحادیه اروپا تبعیت کنند از این تاریخ شرکتهای بیمهگر اروپایی از بیمه کردن نفتکشهای حامل نفت ایران در هر جای جهان منع میشوند. از آنجایی که مرکز شرکتهای بیمهگر دریایی در لندن قرار داد تاثیر منفی این تحریم بیش از هر جای دیگری روی این منطقه مالی خواهد بود.
به همین دلیل دولت انگلیس و فرانسه به دنبال متقاعد کردن دیگر اعضای اتحادیه اروپا برای به تعویق انداختن شش ماهه منع بیمه نفتکشهای حامل نفت ایران هستند. در واقع انگلیسیها نگرانند که قیمت نفت در نتیجه اختلالات ناشی از نبود پوشش بیمه پس از اول ماه ژوئیه باعث بالا رفتن شدید قیمت نفت شود.
با وجود این شرایط برخی از خریداران عمده نفت ایران، با شرکتهای بیمهگر ایرانی به عنوان جایگزین شرکتهای بیمهگر اروپایی قرارداد بسته اند و برخی دیگر نیز مانند چین، ژاپن و هند اعلام کردهاند که نفتکشهای ایرانی را بیمه خواهند کرد.
مطرح شدن تحریم نفت ایران حتی اگر صرفا یک ژست سیاسی هم نباشد، قربانی آن ایران نیست، بلکه قربانیان بزرگ و اصلی این ماجرا قطعا کشورهای تحریم کننده خواهند بود که مجبور خواهند شد در بدترین بحران اقتصادی که دامنگیر غرب شده است، بهای بالاتری را برای انرژی بپردازند.
Sorry. No data so far.