مصاحبه از: حمداله عمادی حیدری
به گزارش امت اسلامی، می الخنسا رئیس «ائتلاف بین المللی مبارزه با فرار از مجازات» هدف عربستان سعودی، قطر و دیگر طرف های درگیر در مناقشه سوریه را کمک به برآورده شدن خواست های مشروع سوری ها ندانست و هدف این ناآرامی ها را تضعیف جریان شیعه در منطقه ارزیابی کرد.
متن این مصاحبه که از طریق پست الکترونیک انجام شده، در زیر آمده است.
آینده سوریه را چگونه ارزیابی می کنید؟
هر کس که فضای سوریه و تحولات این منطقه را از نزدیک بررسی کند به خوبی می فهمد که آینده از آن مخالفین نیست چرا که آنها یک اپوزیسیون واقعی نیستند بلکه مجموعه ای از اشرار هستند که از منابع متعدد دستور گرفته و از طرف همان منابع حمایت می شوند.
تحلیل شما درباره نقش دخالت خارجی در ناآرامی های سوریه چیست؟
آمریکا، فرانسه و انگلیس سعی دارند با کنار زدن دولت ضدصهیونیستی اسد، خواسته خود برای سپرده شدن رهبری منطقه به رژیم صهیونیستی را تحقق بخشند.
عربستان سعودی و قطر با حمایت از مخالفین قصد دارند مناقشه سوریه را به یک مناقشه قومی تبدیل کنند. هدف آنها تضعیف و از بین بردن جریان شیعه منطقه است.
سعودی ها که همه اشکال تظاهرات را در قلمرو سرزمینیشان ممنوع کرده اند و باکی از از شلیک به تظاهرکنندگان ندارند، آگاهانه دو انقلاب عربی را در سال گذشته هدف دستکاری قرار دادند، آنها ابتدا برای حفظ حکومت سلطنتی آل خلیفه و سرکوب مردم این کشور، به این منطقه نیروی نظامی اعزام کردند و سپس با دخالت در انقلاب یمن، تلاش کردند مانع از ایجاد تغییرات اساسی در این منطقه بعد از کنار فتن علی عبدالله صالح دیکتاتور این کشور شوند.
واقعیت این است که برای بیشتر کشورهای حاضر در مناقشه سوریه، منافع ملی یا آنچه به عنوان منافع ملی خود در ارتباط با این مسئله تعریف کرده اند بر منافع سوری ها ارجحیت دارد و حتی در مواردی، برای برخی کشورهای برادر عربی، منافع مردم سوریه در اولویت دوم هم قرار ندارد.
شما برای حل بحران سیاسی سوریه، چه راه حلی را پیشنهاد می کنید؟
آینده از آن دولت سوریه است، به نظر من باید دولت، مخالفین مسلح را خیلی سریع خلع سلاح کند و در کنار آن به مخالفینی که در کشتار مردم نقش نداشته اند فرصت دهد تا در فرایند سیاسی و حاکمیت این کشور حضورپررنگ تری داشته باشند.
نکته مهم در ارتباط با ناآرامی های سوریه این است که بدون حمایت ایران، روسیه و چین، شرایط در این منطقه بسیار بد می شد.
گفتنی است، نظام حاکم بر سوریه یک نظام کاملا سکولار است و از این لحاظ با نظام برآمده از انقلاب اسلامی ایران فاصله زیادی را ایجاد کرده است. این را می توان از جبهه نسبتا متنوع معارضان سوری دریافت که اخوان المسلمین شاخه سوریه – که گرایش هایی ضد سکولاری دارد- را هم در خود جای داده است. افزون بر اینکه در سوریه آنگونه که جمهوری اسلامی ایران تجربه بیش از سه دهه مردمسالاری دینی را پشت سر گذاشته، تجربه نکرده است. با این حال آنچه نظام سوریه را در طی سی سال گذشته همواره در کنار ایران قرار داده است، مواضع خارجی خانواده اسد بوده است. حافظ اسد در طول جنگ هشت ساله، وقتی دولت های عرب منطقه در کنار آمریکا و شوروی مقابل ملت ایران صف کشیده بودند، در کنار ایران موضع گرفته بود. پس از حافظ هم بشار، وارث سیاست های پدر در حوزه خارجی بود. سوریه در کنار جمهوری اسلامی حامی مقاومت ۳۳ روزه لبنان و ۲۲ روزه غزه بوده است تا موجب شکاف در تقابل عربی- ایرانی شود.
به همین جهت روابط ایران و سوریه در طول سالیان متمادی برای دولت های منطقه ای همچون عربستان و دولت های غربی رشک برانگیز بوده است و تلاش بسیاری خصوصا از جانب عربستان برای جداشدن سوریه از محور مقاومت صورت گرفته. اما در مقطع فعلی آمریکایی ها به همراه انگلیس و فرانسه و برخی دولت های منطقه ای عزم جزم کرده اند تا ضمن تشدید فشار بر نظام سوریه تحولات خاورمیانه را مدیریت کنند.
با این همه آنچه واضح به نظر می رسد، نظام سوریه برغم وجود ضعف ها و اشتباهات خود در مواجهه با ناآرامی ها، در میان سوری ها از مشروعیت برخوردار است تا آنجا که بسیاری بشار اسد را مردمی ترین رئیس عربی می دانند. عدم گستردگی ناآرامی ها و محدود ماندن به برخی مناطق خاص سوریه و نه مرکز این کشور، نا پیوستگی تجمعات و از همه مهمتر رویکرد گسترده و نظامی اغتشاشگران که به کشته شدن صدها نفر از نیروهای ارتش سوریه منجر شده است و مواردی از این دست همچون ارتباط گسترده بندر بن سلطان و سعد حریری با شبه نظامیان آشوبگر در سوریه سبب شده است تا آنچه در سوریه رخ می دهد انقلابی در ادامه تحولات شمال آفریقا به حساب نیاید.
از سوی دیگر هرچند اختلاف نظر در میان سهگانه اسد جوان، بعثیهای سالخورده و ارتش سوریه نقشی جدی در نحوه برخورد با ناآرامیهای سوریه داشته است، با این حال در طول چند هفته گذشته اسد جوان نشان داده است که برغم برخی مقاومت ها در بعثیهای قدیمی، عزم ایجاد اصلاحات در نظام سوریه را دارد. روندی که ایران از تداوم آن حمایت می کند.
وزارت خارجه ایران در بیانیه های مختلف در ارتباط با ناآرامی های سوریه اعلام کرده است که تلاشهای رهبری و مردم سوریه برای اصلاحات در جهت منافع ملی این کشور مسئولیتی مهم است که ملازمت آن با مدارا هم در بیان مطالبات و هم در پاسخگویی به آنها موفقیت بزرگی را برای سوریه به دنبال خواهد داشت.
مصاحبه از: حمداله عمادی حیدری
Sorry. No data so far.