به گزارش تریبون مستضعفین مجله «تجربه» در انتقادی شدیداللحن از کتاب «هاروارد مکدونالد»، آن را به سرگردانی در انتخاب ژانر نگارشی و نویسندهاش را تلویحا به استفاده از رانت مدیریتی در انتشار این کتاب متهم کرده است.
نویسنده یادداشت «نه سفرنامه است نه گزارش و…» در شماره خردادماه تجربه، نقد خود را بر کتاب «سید مجید حسینی» با بررسی پریشانی ژانر این اثر آغاز میکند: «نوشتن هر ژانر، سبک یا نوع ادبی نیازمند تسلط بر آن حوزه است، از گزارش ژورنالیستی گرفته تا داستان، نقد یا هر نحله دیگر این حوزه… وقتی چنین منشی در نگارش یک اثر لحاظ نشود مخاطب سرگردان میشود و نمیداند داستان میخواند یا گزارش توصیفی و یا حتی «فوتورمان». چنین مشکلی است که کتاب هاروارد مکدونالد نوشته سیدمجید حسینی را در خود فرو برده.»
در ادامه این یادداشت به قضاوتهای ضدغربی نویسنده اعتراض شده است و خاطرنشان شده است که این نوع قضاوتها در کنار جملاتی چون «از اول که وارد خاک آمریکا شده بودم قرار گذاشته بودم دست از جلالبازی و غربزدگی را قرقره کردن بردارم و به عالم و آدم فحش ندهم» در هیچ ژانری مصطلح نیست و از ارزش اثر به عنوان سندی مکتوب میکاهد.
انتقاد مهم دیگر این یادداشت به هاروارد مکدونالد، اتهام تلویحی استفادهی نویسنده از رانت مدیریتیاش برای انتشار کتاب توسط یک انتشارات معتبر است. نگارنده یادداشت بدون اشاره به جایگاه و ارتباطات نویسنده این کتاب و پس از توضیحی درباره اعتبار یافتن سفرنامهها به واسطه نویسندهشان، چنین مینویسد: «باید از ناشر این اثر پرسید اگر افراد دیگری بدون داشتن جایگاه مدیریتی برای چاپ سفرنامه مراجعه کنند، پاسخ مثبتی دریافت میکنند یا خیر. امیدواریم پاسخ مثبت باشد.»
در ادامه، نگارنده به انتقاد از «لغزشهای ویرایشی» کتاب میپردازد و در پایان بدون اینکه نکتهای مثبت در این کتاب ببیند چنین میپرسد: «واقعا هدف ناشر از چاپ چنین آثاری چیست؟»
گفتنی است هاروارد مکدونالد نوشتههای سیدمجید حسینی از سفر و اقامتاش در آمریکاست که توسط انتشارات افق در نمایشگاه کتاب امثال عرضه شد و از پرفروشترین کتابهای این انتشارت در ایام نمایشگاه بود.
سلام منظورتون امسال؟