شنبه 16 ژوئن 12 | 08:00

آیا تسهیلات چند صد میلیونی برای هر نماینده مجلس دروغ است؟

بودجه مربوط به تسهیلات نمایندگان به صورت شفاف و مشخص در قانون بودجه آمده است و بودجه عمرانی مجلس، در بندهای جداگانه‌ای ذکر گردیده است. با این وجود مشخص نیست چرا باز هم برخی نمایندگان و اعضای هیئت رئیسه مجلس، اصرار در تکذیب خبر تصویب تسهیلات (و نه لزوماً وام) چند صد میلیونی برای هزینه اسکان و ایاب و ذهاب و دفتر هر یک از نمایندگان مجلس نهم در قانون بودجه ۹۱ دارند.


به گزارش تریبون مستضعفین موضوع تسهیلات چند صد میلیونی نماینده‌های مجلس، که اواخر عمر مجلس هشتم طرح شد و پس از جنجالی سیاست‌زده و کوتاه‌مدت برای مدتی به فراموشی سپرده شد، با توجه به برخی اظهارنظرهای جدید و هم‌چنین انتشار متن بودجه ۹۱ تا حدود زیادی شفاف شده است. بازخوانی آن‌چه که حول این موضوع اتفاق افتاد و اظهارات نماینده‌ها و رفتار رسانه‌ها در این موضوع جالب و قابل تأمل است.

شروع ماجرا؛ اظهارات ابطحی در مجلس

موضوع از آن‌جا شروع شد که «محمدجواد ابطحی» (نماینده خمینی شهر در مجلس هشتم) در نطق خود به عنوان مخالفت با کلیات لایحه بودجه 1391 (20 اردیبهشت) اعلام می کند کمیسیون تلفیق مجلس در بودجه 1391، برای رهن و اجاره دفاتر نمايندگان (150 میلیارد تومان)، هزينه اسكان نمايندگان جديد(۴۳/۵ میلیارد تومان)، طرح توسعه امكانات موتوري (۷/۵ میلیارد تومان) و استقرار موقت نمايندگان جديد (یک میلیارد تومان)، مصوب کرده است. (+‌، +)

براساس آمارهای ارائه شده توسط این نماینده، از آن‌جایی که مجلس شورای اسلامی 290 نماینده دارد، به طور متوسط برای هر نماینده حدود 700 میلیون تومان تسهیلات در نظر گرفته شده است (مجموعاً 202 میلیارد تومان).

واکنش نمایندگان به این نطق بدین ترتیب بود که ابتدا «محمد قسیم عثمانی» نماینده بوکان و عضو کمیسیون تلفیق اظهار کرد که لیستی که ابطحی قرائت کرد لیست پیشنهادی است نه لیست مصوب. در ادامه هم «محمدرضا باهنر» (نایب رئیس مجلس و رئیس جلسه) خطاب به نمایندگان گفت: حرفی که ما می زنیم در ذهن مردم می ماند توجه داشته باشید که مستند و درست صحبت کنید. (+)

دقایقی بعد از انتشار نطق ابطحی در خبرگزاری ایسنا و فارس، گزارش خبری در سایت بولتن نیوز با همین موضوع و بدون هیچ اشاره ای به این نطق منتشر شد. در این گزارش خبری با تیتر «پس از پرداخت وام های جنجالی در مجلس هشتم/ وام 700 میلیونی برای نمایندگان مجلس نهم» به برخی از جزئیات جلسه شب گذشته کمیسیون تلفیق مجلس اشاره شده و آمارهای ارائه شده توسط ابطحی مورد تایید قرار گرفته شده بود. در این گزارش خبری، بولتن نیوز به نقل از یکی از اعضای کمیسیون تلفیق (که نامش مشخص نیست) مدعی شده بود که در کمیسیون تلفیق با پرداخت این مبلغ به صورت وام های بلاعوض به نمایندگان مخالفت شده و این کمیسیون آنرا به صورت تسهیلات مصوب نموده است.

این گزارش خبری، حدود یک ساعت بعد (14:17) در سایت رجانیوز با همان تیتر بازنشر شد.

درگیری باهنر و روزنامه‌ ایران

با تیتر شدن اختصاص تسهیلات (یا وام) 700 میلیون تومانی نمایندگان در صفحه اول روزنامه دولتی ایران (21 اردیبهشت)، این موضوع به سرعت سرنوشت دیگری پیدا کرد و در فضای رسانه ای کشور به صورت کاملا سیاست‌زده‌ای منعکس شد.

واکنش نمایندگان مجلس و باهنر(نایب رئیس مجلس) به این تیتر و خبر روزنامه ایران بسیار شدید و غیرمنتظره و شاید نوعی فرار به جلو بود. باهنر این روزنامه را تهدید به شکایت کرد.

جالب اینجاست خبر روزنامه ایران در واقع چیزی اضافه تر از اظهارات ابطحی در جلسه علنی دیروز مجلس و یک جمع و ضرب ساده از آن صحبت‌ها نبود که مشابه آنرا هم دیروز ظهر سایت‌های بولتن نیوز و رجانیوز منتشر کرده بودند. (+، +)

واکنش نمایندگان مجلس به خبر روزنامه ایران در روزهای بعد هم ادامه داشت. (+، +)

بازی سیاسی اصل ماجرا را به حاشیه می‌برد

به نظر می رسد برخورد غیرقابل قبول مجلس با روزنامه ایران و مانور سیاسی وسیع رسانه‌های اصولگرا بر روی این موضوع، با این هدف انجام گرفت که این ذهنیت خلاف واقع را برای مخاطبین خود ایجاد کنند که موضوع اختصاص وام یا تسهیلات 700 میلیون تومانی به نمایندگان مجلس، اولین‌بار از سوی روزنامه دولتی ایران مطرح شده است، پس در نتیجه این موضوع نیز از جمله‌ی دعواهای فرسایشی و تاسف‌بار مجلس و دولت در سال‌های اخیر است فلذا ارزش پیگیری خبری نداشته و به احتمال فراوان، کذب است. متاسفانه باید گفت این شیوه برخورد تا حدود زیادی ثمربخش بود و این موضوع تا پیش از تکرار آن توسط رئیس جمهور در جلسه با گروهی از منتخبان مجلس نهم (31 اردیبهشت) و رسانه ای شدن متن کامل این صحبت‌ها (11 خرداد)، حتی از سوی رسانه‌ها و گروه های دانشجویی یا حزب‌اللهی عدالت‌خواه -به استثنای جنبش عدالت‌خواه دانشجویی- نیز مورد پیگیری قرار نگرفت.

عضو هیئت رئیسه مجلس همه‌چیز را تکذیب می‌کند

در آستانه دیدار نمایندگان مجلس نهم با رهبر معظم انقلاب (چهارشنبه 24 خرداد)، «حسین سبحانی‌نیا» (از اعضای هیئت رئیسه مجلس نهم) به انتظار برخی رسانه‌ها و تشکل های دانشجویی در زمینه شفاف‌سازی موضوع تسهیلات چند صد میلیونی نمایندگان، تا حدودی پاسخ گفت و در گفتگو با خبرگزاری فارس به بیان توضیحاتی در این باره پرداخت. این نماینده مجلس با تاکید بر روی این موضوع که «من عضو هیئت رئیسه هستم و در جریان تصمیمات آن قرار دارم» بیان می‌کند که اولاً هم اخبار مربوط به وام 700 میلیونی برای هر نماینده (ابتدای مجلس نهم) کذب است و هم اخبار مربوط به وام 100 میلیونی نمایندگان[۱] (ابتدای مجلس هشتم- مهرماه 1387) دروغ بوده است، و ثانیاً نمایندگان هیچ پول یا وامی برای تهیه مسکن، خودرو یا دفتر خود (در حوزه های انتخابیه) نمی‌گیرند و تمامی این‌ها را مجلس برای آنها تهیه کرده و به نام مجلس (و نه به نام نماینده) است.

بخشی از توضیحات ارائه شده توسط این نماینده را در ادامه می‌خوانید:

وام 700 میلیونی: «ارائه وام‌های چندصدمیلیونی به نمایندگان مجلس نهم ‌صحت ندارد و خلاف واقعیت بوده که ‌متأسفانه یک سری فضا‌سازی‌های غلطی از سوی برخی رسانه‌ها انجام شده است. در ابتدای مجلس نهم برخی رسانه‌ها اعتبارات عمرانی مجلس را که در بودجه سالانه پیش‌بینی شده و مربوط به ساخت فضاهایی مانند دفتر، کتابخانه و … در اطراف مجلس است، بر تعداد کل نمایندگان تقسیم کردند و گفتند که به هر نماینده 700 میلیون پول داده‌اند که این خلاف واقعیت بود. به هیچ عنوان چنین چیزی نداشتیم و آن ردیف‌ها هم برای انجام پروژه‌های عمرانی و مکان‌هایی که در اطراف مجلس در حال ساخت است، مصوب‌ شده بود و در واقع یک سری دستگاه‌ها مسئول ساخت و ساز و انجام کارهای عمرانی آن فضاها هستند که اصلا به نمایندگان ربطی ندارد.»

مسکن: «برای تهیه مسکن نیز چنین پول و وامی به نمایندگان داده نمی‌شود و هیئت رئیسه چنین چیزی را مصوب نکرده است بلکه کارپردازن و ناظران مجلس را موظف کرده تا تعدادی خانه و آپارتمان در مناطق متوسط شهر تهران یعنی از بلوار کشاورز به سمت پایین و در محدوده خیابان انقلاب اجاره و رهن کنند … مجلس طرف قرارداد منازلی است که برای نمایندگان اجاره می‌شود و این موضوع به هیچ عنوان به نمایندگان ربطی ندارد و آنها تنها می‌توانند در همان محدوده یک منطقه را پیشنهاد کنند و در واقع مجلس است که این خانه‌ها را اجاره می‌کند.»

 انتشار متن بودجه ۹۱ و روشن شدن ماجرا

چند روز قبل از انتشار مصاحبه خبرگزاری فارس با سبحانی‌نیا، متن کامل قانون بودجه سال 1391 به همراه ضمایم آن (دانلود)، بر روی پایگاه اطلاع رسانی دولت به همراه نامه ابلاغیه آن به امضای رئیس مجلس قرار گرفت. در صفحات 63  و 64 این فایل اسکن شده، جداولی با عنوان «تغییرات اعتبارات هزینه‌ای» آمده بود که در زیر آن، امضای رئیس کمیسیون تلفیق مجلس وجود داشت و در آن، بودجه اختصاص یافته برای نمایندگان مجلس به صراحت و به تفکیک بیان شده بود.

بر طبق شماره طبقه بندی 78-550000 (صفحه 63) برای «خرید، احداث، اجاره، رهن دفاتر نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مراکز استان ها و مراکز شهرستان های حوزه انتخابیه»، 150 میلیارد تومان و بر طبق شماره طبقه بندی 85-550000 (صفحه 64) برای «کمک به صنوق اسکان و ایاب و ذهاب نمایندگان مجلس شورای اسلامی»، 25 میلیارد تومان اختصاص یافته بود. به عبارت دیگر، مطابق با مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس، از آنجایی که مجلس شورای اسلامی 290 نماینده دارد، به طور متوسط برای هر نماینده حدود 600 میلیون تومان تسهیلات برای دفتر، اسکان و ایاب و ذهاب در نظر گرفته شده است (مجموعاً 175 میلیارد تومان).

با توجه به توضیحات آقای سبحانی‌نیا مبنی بر اینکه اعداد بیان شده در رسانه‌ها برای تسهیلات نمایندگان از تقسیم بودجه عمرانی مجلس بر تعداد نمایندگان به دست می آید و در نتیجه انتشار این اخبار، کذب محض است، تذکر این نکته لازم است که اولاً، بودجه مربوط به تسهیلات نمایندگان به صورت شفاف و مشخص در قانون بودجه آمده که به آن اشاره شد و ثانیاً، بودجه عمرانی مجلس، در بندهای جداگانه‌ای ذکر گردیده است، به عنوان مثال، مطابق با شماره طبقه بندی 10108005 (صفحه 65) در جدولی با عنوان «تغییرات اعتباری تملک دارایی های سرمایه ای و مالی»، برای توسعه مجلس شورای اسلامی، 195 میلیارد تومان اختصاص یافته است.

پرسش‌های بی‌پاسخ

مشخص نیست چرا با وجود انتشار متن کامل قانون بودجه 91، باز هم برخی نمایندگان و اعضای هیئت رئیسه مجلس، اصرار در تکذیب خبر تصویب تسهیلات (و نه لزوماً وام) چند صد میلیونی برای هزینه اسکان و ایاب و ذهاب و دفتر هر یک از نمایندگان مجلس نهم در قانون بودجه ۹۱ دارند. معلوم نیست که چرا نمایندگان مجلس توضیح نمی‌دهند که چرا و بر مبنای چه محاسباتی و برای چه دوره زمانی (فقط امسال یا برای کل دوره 4 سال مجلس نهم) کمیسیون تلفیق مجلس به طور متوسط برای هر نماینده حدود 600 میلیون تومان تسهیلات برای دفتر، اسکان و ایاب و ذهاب در نظر گرفته است؟

پی‌نوشت:
[۱] بازخوانی مذاکرات مجلس در روز 16 مهرماه 1387 نشان می دهد تکذیب خبر اختصاص وام ۱۰۰ میلیون تومانی به نمایندگان بابت کرایه خانه و خرید ماشین هم با واقعیت تناسبی ندارد. اینجا را بخوانید: «عاقبت وام ۱۰۰ میلیونی نمایندگان مجلس چه شد؟!»

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.