حجت الاسلام والمسلمین میرباقری رییس فرهنگستان علوم اسلامی در سلسله نشستهای انقلاب اسلامی مخاطرات امروز و فردا که با موضوع نسبت انقلاب اسلامی با بیداری اسلامی عصر پنج شنبه در سالن اجتماعات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد، بر ضرورت تحلیل تئوریک از انقلاب اسلامی تأکید کرد و گفت: امروز نوشتهها و تحلیلهایی که جایگاه انقلاب اسلامی را در فلسفه تاریخی روشن کند بسیار محدود و برنامه ریزی برای آینده انقلاب نیازمند به چنین تحلیلهایی است.
رییس فرهنگستان علوم اسلامی با طرح این سوال که آیا به طور کلی مذهب و ادیان الهی میتوانند پشتوانه تحرکات عمیق و بزرگ اجتماعی باشند، ابراز کرد: یک رویکرد تحلیلی تاریخی این است که مذهب و ادیان نمیتوانند عامل تحرکها باشند و انقلابها بواسطه حوزه اقتصاد، فرهنگ و سیاست دست خوش تغییرات میشوند.
حجت الاسلام والمسلمین میرباقری ادامه داد: این نوع تحلیل مورد پذیرش دین نیست که دین نقش روبنایی داشته باشد و بقیه موارد نقش اساسی و زیربنایی در تغییر و دگرگونی انقلابها را ایفا کنند.
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی ایران یک جوشش عمیق در پایههای فطرت انسانی ایجاد کرده است، اظهار داشت: انقلاب ایران در یک نقطه جغرافیایی اتفاق افتاد که تجلی ظهور حق بود و همه اذهان را متوجه دینی کرد که برگرفته از مکتب اهل بیت (ع) است.
رییس فرهنگستان علوم اسلامی انقلابها را ناشی از ناهماهنگی میان انتظارات و مطالبات عمومی دانست و گفت: در جوامع بشری آنچه که اتفاق میافتد و ساختارهای سیاسی کشوری را تغییر میدهد یا بر اساس مطالبات مادی است که منجر به انقلاب اجتماعی میشود و یا بر پایه عدالت اقتصادی و مکتب رفاه است.
حجت الاسلام والمسلمین میرباقری همچنین افزود: یک مطالبه دیگر نیز در ایجاد انقلابها تأثیر فراوان میگذارد که نمونه آن در انقلاب ایران قابل مشاهده بود و آن تحقق مطالبه برتر و عبور از آرمانهای تحجر و مدرنیته و رسیدن به دین الهی است.
وی مبارزه انقلاب اسلامی با جریان تحجر و مدرنیته را جدی ارزیابی کرد و با بیان اینکه انقلاب ایران را در مواجه با آنها دو جریان اصلی تحول خواهان سکولار و مذهبی تهدید میکند ابراز کرد: تحول خواهان سکولار به دنبال عرفی سازی به نفع جریان خود هستند ومی خواهند یک دینداری حداقلی را در جامعه بوجود آورند.
رییس فرهنگستان علوم اسلامی با بیان اینکه انقلاب اسلامی از مرزهای جغرافیایی عبور کرده و فراگیر شده است، اظهار کرد: مرحله بعدی انقلاب درگیری تمام عیار با لیبرال دموکراسی و تحجر است و امروز به زعم خود غربیها انقلاب اسلامی وارد مبارزه با دنیای مدرن شده است.
وی ادامه داد: از این رو است که اجماع جهانی علیه ایران را مشاهده میکنیم، انقلاب ایران نمیخواهد موازنه د منطقه و جهان رابه نفع خود رقم بزند بلکه میخواهد جریان سازی درون ملتها ایجاد کند.
حجت الاسلام والمسلمین میرباقری با بیان اینکه وقتی نظام لیبرال دموکراسی حاکم میشود تبدیل به نظام استبدادی خواهد شد، گفت: امروز نیز مشاهده میکینم غرب از نظامهای استبدادی منطقه مانند عربستان حمایت میکند.
وی در ادامه تهدیدها و آسیبهای انقلابهای منطقه را مورد اشاره قرار داد و ابراز کرد: مهمترین دشمنان انقلابها سکولاریسم و خطر ترکیه است، با نگاه خوشبینانه به ترکیه میتوان این کشور را با جریان نهضت آزادی در ایران مقایسه کرد.
رییس فرهنگستان علوم اسلامی ادامه داد: جریان تحجر سلفی و جریان انفعالی تجدد که غرب بر روی آنها سرمایه میکند به خاطر این است که نهضتهای منطقه را به انحراف بکشاند و به نفع خود مصادره کند.
وی با بیان اینکه هر دوی این جریانها اسلام آمریکایی را مد نظر دارند، خاطرنشان کرد: سکولارها و سلفیها نمیتوانند در برابر غرب یک تمدن ایده آل بسازند اما به دنبال این هستند یک مدرنیته با ظاهری اسلامی را به وجود آورند.
حجت الاسلام والمسلمین میرباقری افزود: برخی از جریانها مانند ترکیه به دنبال این هستند تا از خود قهرمان ملی درست کنند و میخواهند انقلابهای منطقه را از مسیر اصلی خود منحرف و بهنفع خود مصادره کنند.
رییس فرهنگستان علوم اسلامی اضافه کرد: جریان تحجر و سکولار با مذهب مبارزه نمیکنند و سهمی برای آن در حکومت قائل هستند اما مذهب را در قوانین و ساختار کلان جامعه نیز تسری نمیدهند.
وی با بیان اینکه امروز به شدت نیازمند نقد غرب هستیم، بر مبارزه با ناسیونالیسم ایرانی تأکید و ابراز کرد: باید از انقلابهای ساختگی، تحجر و سکولار عبور کنیم و لایههای ناخالص در هویت دنیای اسلام را نیز مورد بررسی قرار دهیم، تمدنی که نمادش تخت جمشید باشد نمیتواند با شعارهای غرب مقابله کند.
حجت الاسلام والمسلمین میرباقری با اشاره به اینکه قانون اساسی کشورهای اسلامی باید به سمت عصر ظهور برود و از تحجر و تجدد فاصله بگیرد، عنوان کرد: اگر برای انقلابهای منطقه برنامه ریزی نداشته باشیم دیگران برنامههای فراوانی دارند ودر صدد انحراف و مصادره آنها هستند.
Sorry. No data so far.