سه‌شنبه 26 ژوئن 12 | 14:10

«گفت‌وگوی مشرق و مغرب تمدن اسلامی» ترجمه شد

محمد عثمانی گفت: غرب تمدن اسلامی عقل خودبنیاد را قبول دارد، در حالی که شرق این تمدن، عقل را محور شرع می‌داند.


گفت‌وگوی محمد عابدالجابری و حسن حنفی درباره مهم‌ترین مسایل جهان عرب در کتاب «گفت‌وگوی مشرق و مغرب تمدن اسلامی» به فارسی ترجمه شد. مترجم این اثر، عنوان کرد: این گفت‌وگو که در دهه ۸۰ میلادی انجام گرفت، در واقع نامه‌نگاری این دو متفکر است. آنان در این گفت‌وگو به بحث و اظهارنظر درباره مسایل مهم جهان عرب مانند سکولاریسم، قضیه فلسطین، سنت و مدرنیته می‌پردازند.

محمد عثمانی ادامه داد: طرح این گفت‌وگو ابتکار مجله «روز هفتم» بود که از این دو اندیشمند خواست گفت‌وگویی را درباره مسایل مهم جهان عرب از طریق نامه‌نگاری آغاز کنند تا هر ماه یکی از نامه‌ها در این نشریه منتشر شود.

وی حسن حنفی را متعلق به مشرق دنیای اسلام دانست و گفت: او مصری و متعلق به جریان چپ اسلامی این کشور و منتقد جریان راست اسلامی و و لیبرال در جهان عرب است. او آثار آکادمیک زیادی را در حوزه‌هایی مانند غرب‌شناسی و اندیشه‌های اسلامی پدید آورده است. می‌توان به دلیل تفکرات حنفی، ارتباطی میان او و حوزه فکری ایران پیدا کرد. او همچنین سفرهای زیادی به ایران داشت. عابدالجابری در این گفت‌وگو نماینده غرب تمدن اسلامی است.

این مترجم و نویسنده درباره یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های شرق و غرب تمدن اسلامی گفت: شرق، نگاه افلاطونی و دوآلیستی دارد و متافیزیک را دارای انعکاسی در فیزیک می‌داند. تبلور این نگاه را می‌توان در فلسفه فارابی دید. این در حالی است که غرب تمدن اسلامی نگاهی ارسطویی دارد که در اندیشه ابن رشد متبلور می‌شود.

عثمانی ادامه داد: ابن رشد، گرایشی عقلانی دارد و نسبت به فلاسفه شرق دنیای اسلام، بهای بیشتری برای عقل قایل است و هرگاه اختلافی میان شرع و عقل احساس می‌کند، اولویت را به عقل می‌دهد. فلاسفه شرق تمدن اسلامی هنگام بروز این اختلاف، بر این باورند که عقل باید با توجه به مبانی شرع چنین اختلافی را بررسی کند.

وی افزود: غرب تمدن اسلامی عقل خودبنیاد را قبول دارد، در حالی که شرق این تمدن، عقل را محور شرع می‌داند.

عثمانی در پایان گفت: این کتاب مراحل اخذ مجوز را طی می‌کند، چند ناشر برای انتشار این اثر آماده‌اند، اما هنوز به نتیجه قطعی نرسیده‌ایم.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.