جواد منصوری – دکتر بهشتی از شخصیتهای بزرگ فکری سیاسی تاریخ معاصر ایران به شمار میرود که میتوان او را یکی از برجستهترین معماران بزرگ تجدید بنای تفکر انقلابی و تشکیلاتی ایران به شمار آورد.
بحث تشکیل حکومت اسلامی و همچنین فعالیتهای مختلف برای رسیدن به این حکومت و سرنگونی رژیم شاهی از اوایل دهه ۴۰ به تدریج آغاز و گسترش پیدا کرد، به ویژه اینکه در آن زمان فعالان مارکسیست این تصور را ایجاد کرده بود که چنانچه مسلمانان نتوانند نظری درباره حکومت ارائه کنند در مقابل مارکسیسم شکست میخورد.
در همین زمان امام نیز با تبیین فصول ولایت فقیه زمینه را برای طرح مسئله حکومت اسلامی جدی کردند و در این میان افرادی چون شهید بهشتی که در آن زمان به عنوان اشخاص برجسته در جریانهای سیاسی و تحولات فکری به حساب میآمدند، ولایت فقیه را مبنای کار خود قرار داد.
شهید بهشتی به دلیل انسجام فکری، نظم عملی، قدرت و صلابت بیان نیز تاثیر زیادی را به ویژه بر روی روحانیت جوان مدرسه حقانی قم داشتند. او با سفر به آلمان توانست به افزایش بینش ایران نسبت به شرایط جهانی و همچنین تبیین حکومت اسلامی با اصطلاحات رایج در دنیا کمک کند. بهشتی پس از بازگشت از اروپا طرح ایجاد تشکل برای رسیدن به قدرت و ساقط کردن رژیم شاهنشاهی را مطرح کرد زیرا نیاز به قدرت بود و این قدرت تنها از طریق تشکیل گروه و کار تشکیلاتی ایجاد میشد. شهید بهشتی طرح تشکیل حزب را با پیروزی انقلاب پیگیری کرد و درنهایت در ۲۹ بهمن ۵۷ حزب جمهوری اسلامی بر اساس مرامنامهای که از قبل تهیه شده بود اعلام موجودیت کرد زیرا با وجود اینکه در سال ۵۶ مسئله ایجاد تشکل عملی و ایده تشکیل یک حزب سراسری قطعی شده بود و از اواسط همان سال برای اجرای آن اقدام شد، اما با توجه به شرایط غیر عادی و تحولات سریع، شهید بهشتی نتوانست این کار را اجرایی کند.
توجه بهشتی نسبت به تربیت کادرهایی که برای مدیریت کشور نیاز است نیز مسئلهای است که باید به آن توجه ویژهای داشت به عبارت دیگر وی یکی از آثار تشکل را یافتن نیروهای مناسب برای مدیریت کشور و تربیت نیرو میدانست.
در سالهای اولیه انقلاب فعالیت بزرگی صورت گرفت و نیروهایی که توانایی داشتند شناسایی و از وجود آنها در سطوح مختلف استفاده شد. به نحوی که در اوایل انقلاب با جابهجایی سریع نیروها، بخش عمدهای از کارهای کشور بدون اینکه فلج شود، ادامه پیدا کرد که به راحتی در ادامه فعالیت وزارت خانهها و ادارات دولتی در اوایل انقلاب است.
نکته بسیار مهمی که باید در شخصیت شهید بهشتی به آن توجه کرد انظباط وی و پایبندی او به قانون اجرای درست آن است که بسیار زبانزد و مشهور بود. اکنون ۱۲۰ سال است که در کشور مسئله حاکمیت قانون را مطرح میکنیم اما شهید بهشتی فردی بود که بر اجرای آن تاکید داشت به عنوان مثال در زمان قبل از انقلاب نیز وی بر این عقیده بود که قانون برای مردم است و ربطی به رژیم ندارد به همین دلیل بسیار قانونمدار رفتار میکردند.
این شهید بزرگوار از شخصیتی جامع برخوردار بود که به سرپنجه تدبیر و مدیریت کارآمد خود، بسیاری از تنگناها و مشکلات و موانع پیش روی انقلاب را رفع نمود. رفتارهای شهید بهشتی در سطوح مختلف نشان دهنده اخلاص و صداقت وی بود که در کمتر کسی میتوان سراغ گرفت.
Sorry. No data so far.