هر ساله سازمان بهزیستی تعدادی از این کودکان را ساماندهی و نگهداری میکند بطوریکه براساس آمارهای موجود سال گذشته ۶ هزار کودک خیابانی درکشور جمع آوری و در مراکز بهزیستی نگهداری شدهاند که ۱۲۰۰ نفر آنان در استان تهران بودهاند.
در گذشته کودکان خیابانی و کار با هر لباس و وضعیتی در چهارراهها و مناطق مختلف شهر اقدام به تکدیگری میکردند اما به تازگی برخی از این کودکان لباسهای فرم به تن دارند و گویا از سوی فردی و یا گروهی سازماندهی شدهاند.
در نگاه اول به نظر میرسد سازمان بهزیستی با دادن لباسهای متحد الشکل به این کودکان آنها را ساماندهی کرده اما مسئولان بهزیستی این موضوع را رد کرده و عنوان میکنند که در تهران هیچیک از کودکان کار لباس هماهنگی به تن ندارند و هیچ اقدامی از سوی آنان انجام نشده است.
این درحالی است که کارشناسان امور اجتماعی معتقدند لباسهای فرم کودکان نشان دهنده این است که فعالیت آنان در سطح شهر سازماندهی شده است و این امکان وجود ندارد که چند کودک به خودی خود لباس یک مدل بپوشند و در چهارراهی کار کنند.
از سویی دیگر مسئولان سازمان بهزیستی عنوان میکنند که فعالیت کودکان کار در خیابانها بهتر از این است که جمع آوری و اجرای روشهای قهر آمیز باعث شود به کارهای زیر زمینی کشیده شوند و دیگر از آنها نشانی پیدا نشود.
آنها معتقدند کارهای زیر زمینی باعث از بین رفتن کودکان در مکانهای نامناسب و نمور و تاریک میشود به همین دلیل نباید روشهای تحکمی برای جمع آوری و ساماندهی آنان اعمال شود.
در همین رابطه مدیرکل دفتر امور آسیب دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی گفت: طرح ساماندهی کودکان کار و واعطای لباسهای فرم به آنان فقط در خراسان رضوی با همکاری شهرداری در حال انجام است و در تهران چنین طرحی وجود ندارد.
حبیب الله مسعودی فرید در مورد لباس متحدالشکل کودکان در سر چهارراهها افزود: ممکن است برخی از خانوادهها به دلیل مشکلات مالی و اقتصادی، کودکان خود را برای کار سر چهارراه بفرستند و تعدادی از این کودکان نیز توسط باندهایی به این کار مجبور میشوند که شاید لباس یک رنگ و یک مدل نیز تن آنان کنند.
وی با اشاره به اینکه برخی از کودکان کار و متکدی دارای خانواده بدسرپرست هستند، تاکید کرد: در اینگونه موارد برای تکدیگری، کودک و یا نوزاد را روزانه و یا ماهیانه از خانواده و یا آشنای خود اجاره میکنند.
مدیر کل دفتر امور آسیب دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی افزود: باندهای تکدیگری با پوشاندن لباسهای یک رنگ به کودکان احساسات مردم را برای کمک به این کودکان جریحه دار میکنند.
وی با اشاره به اینکه جمع آوری کودکان خیابانی برعهده شهرداری با همکاری نیروی انتظامی است، گفت: پس از جمع آوری این کودکان برای نگهداری به سازمان بهزیستی تحویل داده میشوند.
فرید با اشاره به اینکه دو مرکز نگهداری کودکان کار و خیابان در تهران وجود دارد، اظهار داشت: در کل کشور نیز ۳۸ مرکز نگهداری از این کودکان وجود دارد که ظرفیت هر مرکز ۴۰ کودک است بنابراین بهزیستی امکان نگهداری تمامی کودکان را ندارد بلکه هدف اصلی ما توانمند سازی و خانواده محوری است.
به گفته وی، براساس آمارهای بدست آمده ۹۵ درصد کودکان کار و خیابان دارای خانواده هستند به همین دلیل برای کاهش آسیب کودکان خیابانی باید خدمات سرپایی به این کودکان ارائه شود و شب نیز به خانوادههای خود باز گردند در غیر اینصورت تنها جمع آوری این افراد مشکلی را حل نخواهد کرد.
مدیر کل دفتر امور آسیب دیدگان اجتماعی بهزیستی افزود: جمع آوری صرف بدون ارائه آموزشهای لازم و توانمند سازی کودکان کار و خیابان و ارائه روشهای قهر آمیز و تنبیهی نه تنها مشکلی را حل نمیکند بله باعث میشود که این کودکان از سطح شهرها به کارگاههای زیر زمینی رفته و گرفتار مشکلات بسیار بیشتری شوند.
با این همه و با وجود گفتههای متولیان ساماندهی کودکان خیابانی، همچنان این موضوع که این باندها چگونه اقدام به استثمار کودکان میکنند و چرا با آنها برخورد جدی نمیشود در ابهام باقی مانده و مسئولان هم تا کنون پاسخ روشن و واضحی به آن ندادهاند.
Sorry. No data so far.