سه‌شنبه 10 جولای 12 | 11:24
تحلیل قدس العربی

شلیک به شیخ نمر

حمله به آیت الله شیخ نمر النمر روحانی برجسته شیعه عربستانی، نشان داد که خاندان حاکم درعربستان تحمل هیچ انتقادی را ندارند و هر گونه اعتراض را به شدت سرکوب می‌کنند.


برخی از رسانه‌های عربی که ادعای مستقل بودن را دارند، در شماره امروز سه‌شنبه خود به این مساله پرداخته‌اند اما در این مسیر دچار نوعی دوگانگی شده‌اند، دوگانگی که ناشی از نوع نگاه آنها به مساله سوریه، بحرین و عربستان می‌شود. روزنامه القدس العربی چاپ لندن هر چند نتوانسته در برابر حادثه حمله به شیخ نمر و شهادت دو شهروند شیعه عربستانی به سادگی عبور کند، اما در پرداختن به این موضوع بر خلاف روال همیشگی خود از کنکاش پرهیز کرده و تلاش نموده تا به آرامی از کنار آن به سادگی بگذرد.  در این سرمقاله آمده است: عربستان سعودی طی بیش از ۶۰ سال در میان اوضاع متلاطم کشورهای عربی و اسلامی پیرامونش مکانی با ثبات به شمار رفته است. در این میان البته موارد استثنایی محدودی نیز در این کشور وجود داشت؛ مانند جنبش جهیمان العتیبی که در سال ۱۹۷۹ مکه را چند روز اشغال کرد یا حملات گروه القاعده در دهه ۹۰ و اوایل قرن ۲۱٫

خاندان حاکم عربستان همواره نعمت وجود این ثبات را در زمانی که کشورهای همسایه بویژه مصر، سوریه، عراق و یمن شاهد بحران‌ها، جنگ‌ها و خشونت‌هاست به مردم این کشور یادآوری می‌کرد و از آنها می‌خواست در مقابل این نعمت به خاندان حاکم اعتماد کنند و آنها را به عنوان ستون خیمه کشور بپذیرند و از برخی اشتباهاتش به خاطر حفظ این نعمت بگذرند.

نویسنده این سرمقاله در ادامه می نویسد: سخن مسئولان سعودی تا حد زیادی درست است اما این سخن نیز درست است که آن ها یعنی مسئولان سعودی با جانبداری از برخی طرف‌های درگیری‌ها و جنگ‌های داخلی بعضی کشورهای همسایه یکی از علل بی ثباتی در این کشورها بوده‌اند؛ مانند جنگ جدایی طلبانه یمن در سال ۱۹۹۴ و جنگ داخلی فعلی سوریه که امیر سعود الفیصل، وزیر امور خارجه، اعلام کرد که کشورش مصمم است به منظور تسریع براندازی نظام سوریه از مخالفین این کشور حمایت تسلیحاتی کند. مقامات عربستان دیروز کشته شدن ۲ معترض به بازداشت شیخ نمر النمر را در منطقه قطیف اعلام کردند.

نویسنده به ادعاهای مقامات سعودی اشاره می‌کند و می‌نویسد: یک سخنگوی دولت عربستان شیخ نمر را فتنه‌گر و حامیان وی را که در اعتراض به بازداشت وی تظاهرات کردند، حامی ایران خواند و گفت: تظاهرات اعتراض آمیز آنها با تحریک این کشور صورت گرفته است.

شیخ نمر به خاطر انتقاداتش از خاندان حاکم و فساد این خاندان، مطالبه برابری میان شیعیان و شهروندان دیگر در پست ها و مراکز عالی کشور و نیز حمله به نایف بن عبد العزیز، ولیعهد متوفی عربستان، که با مشت آهنین با تظاهرات اقلیت شیعه عربستان برخورد کرد، معروف است.

روشن است که مقامات عربستان مانند همه حکومت های عربی دیگر در برخورد با این موج اعتراضات سستی به خود راه نخواهند داد و با توسل به زور آن را سرکوب خواهند کرد. شاهد این مدعی آن است که نیروهای امنیتی در برخورد با تظاهرکنندگان قطیف، در استفاده از گلوله جنگی تردید نکردند و دو تن را کشته و شمار دیگری را زخمی کردند که گفته شده حال برخی از آن ها وخیم است.

نویسنده در پایان پیش‌بینی می‌کند که در روزهای آینده شاهد درگیری‌های بیشتر و احتمال کشته شدن بیشتر مردم باشیم، چرا که به باور این نویسنده شاید شلیک گلوله به شیخ نمر هنگام بازداشت وی، که به گفته بردارش در مصاحبه با بی بی سی مسلح نبود، نشانگر این باشد که همین اسلوب برای جلوگیری از گسترش موج اعتراضات در روزهای آینده حاکم خواهد بود.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.