چهارشنبه 11 جولای 12 | 13:32

جهاد با اقتصاد ضدتولید

روح الله ایزدخواه دانشجوی مقطع دکتری مدیریت فناوری دانشگاه علامه طباطبایی در گفتاری در جمع اعضای مجمع مطالبه مردمی مشهد به بررسی عوامل و نشانه‌های اقتصاد «ضد تولیدی» پرداخته است.


شناخت عوامل و نشانه‌های اقتصاد «ضد تولیدی» و عقبه‌های آن اولین گام برای رشد تولید ملی است. روح الله ایزدخواه دانشجوی مقطع دکتری مدیریت فناوری دانشگاه علامه طباطبایی در گفتاری در جمع اعضای مجمع مطالبه مردمی مشهد این نشانه‌ها و عوامل را توضیح داده است.

اقتصاد تولیدی؛ اقتصاد توحیدی

در جهاد اقتصادی باید هوشمندانه اقدام کرد. در جنگ زمانی شما یک عملیات ایزایی انجام می‌­دهید، ممکن است کشته هم بدهید فقط به خاطر اینکه حواس دشمن را پرت کنید برای رسیدن به یک هدف دیگر. در جنگ و جهاد پرداختن به اولویت‌ها یک اصل است وگرنهمی‌بازید. اقتصاد یک چیز خنثی نیست که ساخته شود، حقی است که باید گرفته شود. مبارزه­ای است بین حق و باطل و باید باطل از بین برود تا حق احیا شود. جهاد اقتصادی یک «پارادایم» است نه یک موضوع؛ منتهی جهاد اقتصادی بر چه محوری؟ بر محور تولید؛ چرا که اقتصاد بر محور تولید است. بخشی از جبهه مقابل، اقتصاد «ضد تولید» است؛ عبارتی بسیار فراگیر که اقتصاد همه‌ینظام‌های غیر توحیدی (کمونیسم، لیبرالیسم و…) در آن گنجانده می‌­شود. این جبهه ظاهری دارد و عقبه­ای. ممکن است برای پیاده نظام، خط مقدم هدف باشد اما برای طراحان، برنامه­ریزان و فرماندهان جهاد، عقبه مهم‌تر است. در عقبه چه خبر است؟ چقدر نیرو و عده و عُده در آنجا وجود دارد؟ چه کار می‌کنند؟ برنامه‌یآن‌ها چیست؟ در جهاد اقتصادی باید این عقبه را شناسایی کرد؛ عقبه اقتصاد «ضد تولید». کجا را هدف بگیریم تا در این جهاد اقتصادی برسیم به اقتصاد توحیدی.

تولید؛ رمز بقای اقتصاد

این را من به نقل از استادمان دکتر ابراهیمی که سال‌هاست در کانادا روی اقتصاد تکنولوژی کار می‌­کند، می‌گویم. تحلیل ایشان این است که اقتصاد آمریکا به دلیل فاصله گرفتن از تولید دارد منهدم می‌شود. ایشان مثال می‌زند که در صنایع خودرو، طراحی اصل است؛ سلیقه‌ها تغییر می‌کند و شما باید دائم خودروی متناسب با نیاز مشتری را تولید کنید وگرنه از بازار عقب می‌افتید. ایشان می‌گفت امروز خودروهای کره­ای و ژاپنی ده سال از خودروی آمریکایی جلو‌تر است! چرا؟ مگر آمریکا متخصص خودرو ندارد؟ نکته‌اش این­جاست که صاحبان سرمایه در آمریکا بورس­بازان هستند؛ چون تمام کارخانه‌ها رفته‌اند در بورس! این­‌ها فقط بورس­بازند. متوسط دوره­ای که یک سهام­دار، سهام را دست خودش نگه می‌دارد، سه ماه است. یعنی چه؟ یعنی طرف نمی‌رود به قصد اینکه صاحب کارخانه مثلا ژنرال موتورز شود، فقط می‌رود با سهامش دو سه ماه بازی می‌کند، قیمت که رفت بالا، می‌­فروشد و به سراغ یک چیز دیگر می‌­رود. اصلا برایش مهم نیست که دو سال دیگر صنعت خودرو به کجا می‌رسد. در نتیجه R&D‌ها و طراحی‌ها ضعیف می‌شوند و عقب می‌افتند؛ چون سهام­دار حرف اول و آخر را می‌زند.

اما در ژاپن این طور نیست؛ در ژاپن سهام­دار یک سوم نقش دارد، یک سوم خود کارکنان و یک سوم دولت. در آمریکا اصالت مطلق صاحب سرمایه است. دولت هم در خدمت اوست. این همه پول که در بحث بحران اقتصادی ریخته شد برای نجات چه کسانی بود؟ سهام­دار، نه کارگر. کارگران که صد­هزار تا، صد­هزار تا بیکار می‌شدند. حالا اگر ما بخواهیم همین مسیر را ادامه بدهیم، ده سال دیگر چه اتفاقی برای ما خواهد افتاد؟

ژاپنی‌ها ۵۰ – ۴۰ سال به­صورت پرشتاب رشد کردند، داشتند به تکنولوژی روز دنیا می‌رسیدند اما در این مدت مصرف خودشان به­شدت پایین بود. به­طوری که مثلا دوربین‌ها و تلویزیون­های مدل بالا را خودشان مصرف نمی‌کردند و به خارج می‌­فرستادند. مصرف خودشان ساده بود. شما زندگی یک تولید­کننده واقعی را ببینید، اصلا به رفاه خودش نمی‌رسد. تولید ذاتا یک نظام ضد انباشت سرمایه و ضد رفاه­زدگی است. تولید­کنندهٔ واقعی دوست دارد دائم تولید را توسعه بدهد، از نان شب خودش بزند و ده واحد به تولید کارخانه‌اش اضافه کند؛ توسعه تولید. چون تولید یک نظام واقعی است، مثل نظام انباشت سرمایه نیست. شما مجبورید مدام خرج کنید، همواره سرمایه­گذاری کنید، کارخانه توسعه دهید، کارگر اضافه بکار بگیرید و… این‌ها خرج است. یعنی پولتان دائم باید از دستتان برود. جمع نمی‌شود که بخواهید بروید سراغ رفاه­زدگی. هزینه می‌کنید، لذا حسابگر می‌شوید؛ «چرا بروم فلان ماشین مدل بالا را بخرم!؟ کارخانه‌اممهم‌تر است.» هر چقدر هم نگاه مادی داشته باشید سرمایه­تان را در تولید سرمایه­گذاری می‌کنید تا درآمد­زایی کند.

وب­من – یکی از نهادگراهای آمریکا – در کتابش؛ «نظریه­ی طبقه­ی مرفه»، این طبقه را «طبقه غیرمولد» معرفی می‌کند: «طبقه رفاه­زده طبقه­ای است که تولید نمی‌کند.» پس معلوم می‌شود کسی که تولید می‌کند به سراغ رفاه نمی‌رود. می‌گوید که وقتی این طبقه بر جامعه حاکم شود، تولید را در جامعه به بن­بست می‌رساند.

اقتصاد «ضد تولید» یعنی چه؟

در یک جمله؛ «اقتصادی که بر محور تولید داخلی (بومی) نچرخد». این اقتصاد «ضد تولید» است. اقتصادی که تولید نکند و حتی جلوی تولید همبایستد. اقتصاد سنگ‌های بسته و سگ‌های باز؛ تولیدکننده را به دردسرانداخته‌ایم و برایش مانع می‌­تراشیم، دلال را آزاد گذاشته­ایم و هر مانعی جلوی پایش بوده برداشته‌ایم. این اقتصاد نشانه‌هاییدارد:

اولین و بزرگ‌تریننشانه‌ آنکه هر اقتصادنخوانده­ای همآن را می‌­داند؛ معطل ماندن انبوه توان‌های طبیعی، انسانی و سازمانی در اقتصاد است. هم منابع طبیعی هم معادن، اقلیم، آب، خاک وحتی تابش خورشید، یا هدر می‌رود و یا به تولید نمی‌رسد.

منابع انسانی هم همین­طور است؛ این همه مهندس، دکتر، درس­خوانده، ماهر، کارکشته و… معطل مانده‌اند. طرف دکترای برق شریف می‌گیرد، به ویمی‌گویند برو کاری که یک تکنیسین خارجی باید انجام بدهد را انجام بده. اگر نظام تولید در کشور حاکم باشد، یک نفر را هم نباید از دست داد. اگر نظام تولید تشنه نیروی متخصص باشد، برای‌‌ همان یک نفر هم برنامه­ریزی می‌کند و آموزش هدفمند می‌شود. شما حق ندارید برای یک پایان­نامهٔ دکترا شش سال عمر دانشجو و چند تا استاد یک نظام آموزشی را تلف کنید؛ برود توی کتابخانه برای هیچ و پوچ. او باید مسأله صنعت را حل کند. باید ساپورت هم بکنیم، پول هم به او بدهیم. غیر از این چه معنی دارد!؟ آخر او برای چه کسی تحصیل می‌کند!؟ چگونه است کهخارجی‌ها ما را روی هوا می‌زنند، پول هم می‌­دهند، هزینه تحقیقات را هم تقبل می‌­کنند تا فلان دانشجو پایان­نامه­اش را آنجا انجام دهد. مگر آن‌هادیوانه‌اند!؟ متأسفانه این نظام آموزشی منجر شده است به اینکه اکثر بچه­های ما دو روز هم حس و حال کارخانه رفتن نداشته باشند و فقط فرمول یاد بگیرند.

بحث تعاون یکی از بزرگ‌ترین و اصلیترین اصول نظام اقتصادی در اسلام است. در قانون اساسی هم بر آن تأکید شده، حتی پیش و بیش از بخش خصوصی و دولت. دوستان مطالعه کرده‌اند؛ اصلا هیچ چیز کم نداریم. این قدر قانون و مصوبه و اصل و… داریمکه خودمان هم تعجب کردیم. چقدر هوشمندانه نوشته شده است اینقانون‌ها در حمایت از بخش تعاون؛ قانون اساسی در رأس و بعد سایر قوانین. برای تعاونی‌های روستایی سازمان داریم، در حوزه­های دیگر نیزبه همینترتیب. سازمان کم نداریم. وزارت جهاد کشاورزی یکی از بزرگ‌ترین وزارت­خانه­های ایران است، چندین سازمان تابعه دارد؛ سازمان جنگل‌ها، سازمان منابع طبیعی، عشایر، شیلات و… زمان شاه این خبر‌ها نبود. برای هر جزئی که مهم بوده، یک سازمان درست شده است. این سازمان‌هاچه کار می‌کنند؟ هیچی. پس منابع سازمانی ما نیز معطل مانده­اند و کارهای بسیار سطحی و جزئی انجام می‌دهند.

مصرف­زدگی و واردات­گرایی

نشانه دوم، «مصرف­زدگی» است. شما ببینید در ایران درآمد سرانه چقدر است؟ ۱۳-۱۲ هزار دلار. با این درآمد، شما باید چه نوع ماشینی سوار شوید؟ این ماشین‌های مدل بالای ۲۰۰ میلیونی چیست؟ این‌ها با چه درآمدی می‌خواند؟ به­طور متوسط عرض می‌­کنم. خانه و مسکن نیزبه همین صورت. این، مصرف­زدگی است. وب­منمی‌گوید: «مصرف تظاهری»، نه مصرف برای رفاه. فقط برای نمایش؛ مثلا خانم حتما باید درکمد ۵۰ دست مانتو داشته باشد، حتی اگر در سال یک دانه‌اش راهم نپوشد. این دیگر مصرف نیست، تظاهر است. در آمریکا هم از این خبر‌ها نیست. البته نه اینکه آنجا مصرف­زدگی نباشد.

نشانه دیگر واردات­گرایی است که به­دنبال مصرف می‌آید. وقتی تولید داخلی ضعیف است لاجرم می‌روید به سمت واردات. مناطق آزاد می‌زنید به اسم صادرات می‌شود به­کام واردات.

بروکراسی ناکارآمد؛ عامل فساد

«بروکراسی ناکارآمد اقتصادی» نشانهٔ دیگر این اقتصاد است. اینکه سنگ‌ها را می‌بندیم و سگ‌ها را باز می‌کنیم در واقع کار بروکراسی است؛ دولت این کار را می‌کند. نمی‌داند از چه حمایت کند؟ چه کار کند؟ همه حمایت‌های اقتصادی دولت آخرش به ضد هدف اولیه‌اش تبدیل می‌شود. همین طرح بنگاه­های زودبازده دولت؛ هدف درست بود. می‌خواستند پول رابه­دست شهرستانی‌هایی برسانند که می‌خواهند تولید کنند. ولی چه شد؟ مسکن گران شد، چون همه رفتند با آن پول‌هاخانه خریدند. در نتیجه تورم فلان مقدار شد؛ یعنی در اقتصاد «ضد تولید» حتی بروکراسی همفلج می‌شود. حتی اگرفردیسر کار باشد که مخالف مفسدیناست، باز هم فایده ندارد. رفیق من کارمند بود، زنگ زد به من، گفت: «وام می‌دهند، بیا با هم بگیریم.» وام برای راه­اندازی گاوداری می‌­دادند. گفت: «هفت نفر می‌شویم، یک شرکت می‌زنیمو وام را می‌گیریم. پسر عمه‌ام یک گاوداری در روستا دارد. قرار شده آن را در اختیار ما بگذارد تا به بازرس بانک نشان دهیم وبگوییم که گاوداری ماست. وام را می‌­گیریم وبرای پس­انداز خانهکنارمی­گذاریم و…» خلاصه گاوداری راه نمی‌افتد. این قصه بنگاه­های زود بازده بود. بدینترتیبشبکه بانکی فاسد و دلال­بازی حاکم می‌شود. لشکر اقتصاد «ضد تولید» دلال‌ها هستند، زمینه را هم دولت ناکارآمد فراهممی‌کند.

بازار «ضد تولید»!

از دیگر نشانه­های اقتصاد «ضد تولید»، «بازار کم­بنیه و لوکس­فروش» است. بازار اطراف حرم امام رضا (ع) را در نظر بگیرید؛ این بازار با این پتانسیل ۲۴ ساعته چه می‌فروشد؟ عروسک و روسری و نخود و کشمش و… آن زائری که به عشق آقا این همهراه را آمده، آیاکمبود عروسک داشته!؟ از طرف دیگرتولیدکننده نرم­افزارمان د­ربه­در دنبال بازار می‌گردد تا تولیدات خود را عرضه کند. در حالیکه شما در این بازار با اینپتانسیل جمعیت در سال می‌توانیدصنعت نرم­افزار، کتاب و… را توسعه دهید. آیا نمی‌­شود اینجا وام و تسهیلات بدهند تا پنجاه مغازه عرضه محصولات فرهنگی راه بیافتد؟ آن زائری که در راه برگشت از حرم، در مسیرمسافرخانه یا هتل به بازارمی‌رود تا چیزی بخرد، اگر ببیند محصولات مفید و به دردخوریعرضه شده است، آیا نمی‌­خرد؟ عروسک می‌­خرد؟ البته نه اینکه فقط مذهبی باشد، نرم­افزار بازی و… نیزمی‌تواند باشد. از این بازار کمک بگیرید. اینوضعیتفاجعه است! تازه پاساژ هم که می‌­سازند، در هفت طبقه­اشفقط نخود و کشمش و مهر و عطر و این جور چیز‌ها می‌­فروشند. این همه سرمایه خوابیده است اینجا که شما نخود و کشمش بفروشید؟ آیا این کالای ضروری است؟ این حتی کالای رفاه هم نیست. الماس شرق و امثال آن همهمین­طور.

اگر نگاه ملی داشته باشید و بخواهید مثلا صنعت لوازم خانگیتان پا بگیرد، صد تا مغازه دور حرم را اختصاص می‌دهید برای لوازم خانگی ایرانی. من به تمام شرکت‌ها و کارخانجات لوازم خانگی می‌گویم: «می‌خواهم برای شما یک پاساژ مخصوص لوازم خانگی کنار حرم امام رضا (ع) بزنم.» نمی‌شود؟ آن‌ها استقبال می‌کنند، پولش را هم می‌دهند. نمی‌خواهد به شیوه کمیته امداد عمل کنید. وقتی بازار بزرگ شد، قیمت‌هامی‌آید پایین، بعد برنامه­ریزی درست می‌شود.

عرضه و تقاضا؛ مبنای اقتصاد «ضد تولید»

اصل اول اقتصاد چیست؟ عرضه و تقاضا. به این مفاهیم دقت کنید؛ اساسا برای اقتصاد «ضد تولید» و سرمایه­سالار تعریف شده است. یعنی ما دائما باید طبقه­ای داشته باشیم که تقاضا کند، مصرف کند و یک بخش داشته باشیم که عرضه کند. بعد بیاییم روابط این دو را در سطح جامعه بسنجیم. در سطح دنیا هم می‌شودکشور­های تولید­کننده و کشورهای متقاضی؛ همان­طور که برای نفت می‌گویند؛ کشورهای عرضه­کننده نفت و کشورهای متقاضی نفت. این را شما برای کالاهای دیگردر نظر بگیرید؛ مصرف­کننده باید مصرف­کننده بماند، تولیدکننده هم تولیدکننده. این‌‌ همان نظام «ضد تولید» است، اسمش را هر چه می‌خواهیدبگذارید. در مقابل آن چیست؟ الگوی اسلامی – ایرانی. این حرف بنده نیست، تجربه جهاد سازندگی است. این را آقای مهندس عظیمی از متفکرین جهاد سازندگی می‌گویدکه معتقد است به «امکان» و «نیاز» – البته همین حرف را آقایزری­باف کهاز محققین اقتصاد اسلامیاست هم گفتهاست-امکان و نیاز، توحیدی است. نگاه آن آباد کردن است نه مصرف کردن. در اسلام مصرف اصل نیست، آبادی اصل است. «واستعملوا فی‌ها»؛ در اقتصاد عمران و آبادی اصل است. منابع معطل نباشد، احیا شود. حضرت علی علیه­السلام خودش چاه می‌زند ولی مصرف او از همه کمتر است؛ اینمی‌شوداقتصاد تولیدی کهاتفاقاتوحیدی است. در این اقتصاد یک چیزی باید آباد بشود. آن چیست؟ منابعی که باید در اختیار قرار بگیرد؛ این تابش آفتاب و این باد فراوان، این‌ها همه باید به انرژی تبدیل شود. این می‌شود هدف، هدف مصرف نیست که منجر به رفاه شود. رفاه چیست؟ می‌گویند: «رفاه این است که خانه‌ات فلان­جور باشد، ماشینت این­طور باشد، تلویزیونت LEDباشد و… بچه‌ات بیکار باشد مهم نیست!» اسم این را بگذاریم رفاه! این نگاه مادی است و نگاه اخروی هم ندارد. این رفاه نیست، حماقت محض است. چه رفاهی؟ می‌روی پیش خانواده روستایی، می‌بینیبچه‌هایشان همه مهندس­اند و مشغول کار. ته دلشان هم شاد است، در کپر هم زندگی می‌کنند. این رفاه است. اگر شما نگاه تولیدی داشته باشید، رفاه را این­گونه معنا می‌کنید.

سرمایه، سالار نیست!

می‌گویند: «اصل سرمایه است». ما قبول نداریم. سرمایه یک ابزار است که باید در خدمت تولید باشد. آیت­الله حائری شیرازی­گفت: «سال ۵۷ یا ۵۸ بود، امام اخطار دادند که بانک‌ها باید جمع شوند، ما این نظام را قبول نداریم. ما به تکاپو افتادیم، دیدیم به این سادگی نیست. مردم پول‌هایشان دربانک‌هاست. رفتیم نزد امام، به ایشان عرض کردیمکه الان اول انقلاب است اگر این کار را انجام بدهیم جایگزینینداریم، بلبشویی می‌شود. امام فرمودند: «پنج سال به شما مهلت می‌دهمتا نظام بانکی رادرست کنید.» موقع خداحافظی هم امام گفتند: «یادتان باشد پول در اسلام کار نمی‌کند.» پنج سال گذشت و هیچ اتفاقی نیفتاد، نظام بانکی هم درست نشد. آب‌ها از آسیاب افتاد و همه چیز فراموش شد.» دکتر پیغامیمی‌گفت که یک هیأت فرهنگیاز آلمان آمدند ایران برای بازدید؛ کشیشی بود با همراهانش. در جلسات رسمی دانشگاه تحویلشان گرفتیم و بعد از نهار ایشان را به اتاقیبردیم، من بودم و دوسه نفر از اساتید، محفل خصوصی شد. همان­جا یکی از آن‌هاگفت: «من کشیش نیستم، متخصص اقتصادی‌ام، ما به بن بست خورده‌ایم! همین­جا متواضعانه می‌گویم هر چه دارید از اسلام به ما بگویید. این قرض­الحسنه­ای که در اسلام هست، چه­طور کار می‌کند؟ فرمولش چیست؟ بانک‌هایمان دارد فلج می‌شود.»

آقا در سال‌های گذشته فرمودند که باید سرمایه و مدیریت مردم، اقتصاد را بر دوش بگیردودولت پشتیبانی و هدایت کند. یعنی در اقتصاد دولت محور نیست. این حرف نسبتا جدید بود. بعضی‌هاسریع نتیجه گرفتند: «دولت محور نیست، پس بازار محور است و صاحب سرمایه.» نه، نه سرمایه و نه دولت؛ مردم.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.