اروپای قرون وسطی غرق در عقاید خرافی بود. دنیای مردم آن زمان پر بود از جادوگرها و دیوها و پری ها و همه نوع جانداران عجیب. پزشکی آنان با جادو درآمیخته بود و معجزه برای آنان یک پدیده روزمره بود.
بخش عمده جمعیت اروپا، از روستایی گرفته تا دانشمندان در چنین فضایی میزیستند و شکاکان نیز که شمارشان اندک بود تنها برخی از باورهای افراطی را مورد سؤال قرار میدادند.
به علاوه چون اغلب این باورها به صورت تنگاتنگی با باورهای دینی در هم تنیده شده بود و از ترکیب آنها جهان بینی واحدی به وجود آمده بود، شکاکان از یک نظر آدمهای ناسازگار و کجرویی به حساب میآمدند و هرگاه تردیدهای خود را آشکارتر بیان میکردند، با خطر مرگ رو به رو میشدند.
گوستاو جاهودا مینویسد: نوع دیگری از خرافات که هنوز در اروپا رواج دارد، اعتقاد به افسونگری و جادوگری است کهگاه در آلمان، فرانسه و به ویژه در جنوب ایتالیا به نمونههایی از آن بر میخوریم. در جریان یک رسیدگی رسمی که توسط انجمن پزشکی بریتانیا به عمل آمد، یکی از شهود گفت: وقتی من در دوون طبابت میکردم، اشتغال به جادوگری، از نوع سیاه و سفید آن در سطح گستردهای رواج داشت.
پیدایش جادوگری سازمان یافته و به وجود آمدن انجمنهای جادوگری به سبک قرن بیستم پدیدهای است که سرتاسر اروپا را در بر میگیرد. اعضای این انجمنها در مراسم روز جشن سبت برهنه میرقصند، آئینهای گوناگونی را به اجرا در میآورند و سپس برای پیک نیک به جنگل میروند. این گروه توانسته است توجه عمومی را به خود جلب کند.
از اطلاعاتی که در دست است، چنین بر میآید که انجمنهای جدید جادوگری بیشتر به طبقه متوسط تعلق دارند. شمار جادوگران نامعلوم است؛ صحبت از رقمی حدود سی هزار نفر است. در هر حال نهضتی که ریشه در گذشتههای دور و مبهم دارد، اینک بار دیگر نضج میگیرد.
در آمریکا نیز از این گونه سازمانها فراوان دیده میشوند. «ج. ب. راین» پس از انتشار نخستین پژوهشهای خود مینویسند: به رغم سالها پژوهش در زمینه این یا آن جنبه از این موضوع، هرگز در عالم خواب هم نمیتوانستم مجسم کنم که در این کشور [آمریکا] واقعا این همه رشتهها و گونههای مختلفی از علوم غیبی وجود داشته باشد. چه فراوانند فرقههای عجیب و فلسفههای غریبی که پا گرفتهاند و از رونق افتادهاند، چه فراوانند کتابهایی با عنوانهای پرهیبتی که به قدرتهای عالی ذهن و جسم اشاره دارند.
آنچه گفتیم کافی است تا نشان دهد که زیر نقاب به ظاهر خردگرایی جامعه نوین، اشتیاق گسترده و فوق العاده نسبت به پدیدههای اسرارآمیز و خرافی موج میزند که ظاهرا مدتها پیش میبایستی پشت سر گذاشته باشیم.
«آینه لایافه» از پیروان یونگ، در یکی از روزنامههای سوئیس، سلسله مقالاتی در زمینههای رؤیاهای پیشگو، ارواح و اشباح انتشار داد. در این مقالهها از خوانندگان درخواست شده بود که اگر تجربههایی در این زمینه داشتهاند، با نویسنده در میان بگذارند. پاسخهای رسیده بسیار جالب بودند. بافه، روی هم رفته ۱۲۰۰ نامه دریافت کرد که در آنها ۱۵۰۰ تجربه سری یا غیبی گزارش شده بود؛ آن هم در سوئیس، کشور خردگرایی که بیبهره از قدرت تخیل فرض میشود.
بررسیهای به عمل آمده در زمینه باورهای خرافی در انگلستان، نشان میدهد که یک تن از میان هر شش نفر به اشباح اعتقاد دارند. همچنین یک نفر از میان هر سه نفر زمانی به فال گیر مراجعه کرده و برخی بیش از یک بار مراجعه کردهاند و به همین جهت، از رونق این حرفه نباید تعجب کرد.
همچنین یک تن از میان هر ۱۰ نفر احساس میکند که برای خود روزها یا عددهای سعد دارد و یا اشیای باشگون پیش خود نگه میدارد. هم در آلمان و هم در گلاسکو تقریبا نصف مردم به بخت و شانس اعتقاد دارند.
شکی نیست که اقلیت قابل توجهی از جمعیت انگلستان و آلمان و شاید دیگر کشورهای اروپایی به برخی باورهای خرافی سخت پای بندند. این گونه باورها به هیچ وجه محدود به افراد فقیر و بیسواد نیست. در عین حال، شگفت انگیز است که اعتقاد به کف بینی، اثرگذاری ستارهها و توانایی سگها در تشخیص مصایب قریب الوقوع تا چه اندازه بین مردم رواج دارد.
پژوهشگری بنام «تی لیارد» مینویسد: «در انگلستان دوره الیزابت، تصادف را یک عنصر پیشگو تلقی میکردند، در واقع از این همخوانیها چندان رضایت خاطر فکری و عاطفی به آنان دست میداد که برای ما باورکردنی نیست و حتی در خیال ما نمیگنجد.»
در آفریقا، وضع به مراتب بدتر است، به طوری که در غنا مجبور شدند قانون انتخابات را اصلاح کنند تا هر کس به اعمالی دست بزند از این گونه که هر نوع بتی را تجویز یا احضار کند، یا به گونه دیگری به کار گیرد، یا به هر نوع افسون دیگری متوسل شود یا قصد استفاده از سحر و جادو را داشته باشد و این گونه اعمال را با رأی دادن یا رأی ندادن افراد در هر نوع انتخاباتی ارتباط دهد، مجرم شناخته خواهد شد.
همچنین در آفریقا، انجمنهای زنان و جلسات مادران در کلیساها کانون پیشتاز نبردی پر تلاش علیه نیروهای جادو و خرافه هستند، نیروهایی که قارهای را همراه با مردمان آن به زنجیر کشیدهاند.
در هندوستان نیز طالع بینی از نفوذ زیادی برخوردارند؛ معمولا قبل از عقد زناشویی، محاسبات طالع بینی انجام میشود. در سایر تصمیم گیریهای مهم نیز هندیها از ستارگان یاری میطلبند و سخت به معجزههایی که مردان مقدس قادرند انجام دهند، ایمان دارند.
Sorry. No data so far.