حدود 1 سال پيش و در چنين روزهايي يعني دقيقاً پس از برگزاري انتخابات دهمين دوره رياستجمهوري و پس از شكست موسوي در اين انتخابات اغتشاشاتي در كشور ايجاد شد كه بسياري از افراد صاحبنظر در عرصه سياسي كشور مهدي هاشمي را يكي از عاملان ساماندهي آن معرفي ميكردند.
* مهدي هاشمي كيست؟
مهدي هاشمي رفسنجاني بهرماني تحصيلات خود را در رشته مخابرات در دانشگاه تهران به پايان رساند و كارشناسي ارشد مهندسي انرژي را از دانشگاه صنعتي شريف و دكتراي مهندسي منابع انرژي را از دانشگاه آزاد دريافت كرده است و در گذشته مسئوليتهايي را در وزارت نفت از جمله رياست سازمان بهينه سازي مصرف سوخت بر عهده داشت.
مادر وي عفت مرعشي و پدرش اكبر هاشمي رفسنجاني رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام است. فائزه و فاطمه دو خواهر و محسن و ياسر برادران او هستند.
مهدي با دخترعموي خود فرشته هاشمي ازدواج كرده و دو پسر به نامهاي فؤاد و ياسين دارد.
وي كه در انتخابات رياست جمهوري سال 1384 در ستاد انتخاباتي پدرش اكبر هاشمي رفسنجاني فعاليت ميكرد در انتخابات رياست جمهوري سال 1388 نيز از حاميان ميرحسين موسوي بود و در دانشگاه آزاد ستادي را براي كنترل صحت انتخابات! ايجاد كردهبود.
اما پس از انتخابات و شكست موسوي چند تن از متهمين در دادگاه متهمان پرونده كودتاي مخملي اتهاماتي را عليه او مطرح كردند.
* آغاز سفر مهدي هاشمي به انگليس
اما با آغاز مطالبات مردمي براي محاكمه عوامل اغتشاشات و ناامنيها در كشور پس از انتخابات 22 خرداد 88 كه بالتبع نام مهدي هاشمي را نيز بر سر زبانها ميانداخت، به ناگاه وي از كشور خارج شد.
با اين وجود يكي از نزديكان خانواده هاشمي رفسنجاني در همان روزها يعني نهم شهريورماه سال 88 در گفتوگو با خبرنگار ما ضمن تأئيد خبر سفر مهدي هاشمي به انگليس گفت كه اين سفر هيچ ارتباطي به شايعات مطرح شده درباره احتمال دستگيري مهدي هاشمي به اتهام طراحي و عملياتي كردن اغتشاشهاي پس از انتخابات ندارد.
البته بسياري از مردم و كارشناسان، رفتن مهدي هاشمي به لندن را با مسائل مطرح شده درباره وي مبني بر دست داشتن در اغتشاشات پس از انتخابات، بدون ارتباط نميدانستند و خواستار بازگرداندن وي به ايران براي حضور در دادگاه بودند.
* متهمان اغتشاشات مهدي هاشمي را از عوامل اغتشاش دانستند
شائبه فرار مهدي هاشمي از كشور و ارتباط وي با اغتشاشات پبش آمده در ايام پس از انتخابات 22 خرداد 88 آنجا بيشتر تقويت شد كه در چهارمين جلسه رسيدگي به پرونده آشوب هاي پس از انتخابات، مسعود باستاني از روزنامهنگاران فعال دوم خردادي با اشاره به محورهايي كه از سوي مهدي هاشمي رفسنجاني به مديريت سايت “جمهوريت ” داده شده بود، گفت: حمله به عملكرد 4 ساله دولت و تضعيف نهادهاي قانوني كشور(سپاه ،بسيج، شوراي نگهبان و…) و القاي تقلب و التهابآفريني در انتخابات جزو محورهايي بود كه دستور كار داشتيم.
همچنين حمزه كرمي مدير سايت جمهوريت نيز در دادگاه اعلام كرد كه مهدي هاشمي در انتخابات پولشويي، سند سازي و از بيتالمال هزينه ميكرد.
* دانشگاه آزاد وارد ماجرا ميشود؛ “مهدي هاشمي ماموريت رفته است ”
اما پيرو اين شائبهها، دفتر هيئتامناي دانشگاه آزاد به دفاع از مهدي هاشمي (رئيس اين دفتر) پرداخت و با صدور اطلاعيهاي سفر وي را يك “مأموريت سازماني ” عنوان كرد.
دفتر هيئت امناي دانشگاه آزاد در اين اطلاعيه خود تصريح كرد كه مهدي هاشمي رئيس دفتر هيئت امناي دانشگاه آزاد جهت بازديد و رسيدگي دفاتر و شعبات دانشگاه آزاد در خارج از كشور، چندين روز قبل از دادگاه مورخ 3 شهريور 88 به خارج از كشور عزيمت كرده و قطعاً بعد از اتمام “مأموريت سازماني ” خويش جهت پاسخگويي به مطالب كذب مطرح شده در دادگاه به كشور بازخواهد گشت.
* 15 آذر 88، آيتالله هاشمي: مهدي خيالش از پروندههايش راحت است
در همين اثنا اكبر هاشمي رفسنجاني پدر مهدي هاشمي نيز در ديدار با دانشجويان مشهدي كه 15 آذر سال 89 برگزار شد، در پاسخ به سوالات و اعتراضات دانشجويان راجع به سفر مهدي هاشمي به خارج از كشور پاسخهايي ارائه كرد.
آنچنان كه در متن ارسالي از سوي دفتر رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام از اين ديدار آمده بود، هاشمي در پاسخ به سوالات دانشجويان درباره مهدي هاشمي رفسنجاني ميگويد: “خيال مهدي از پروندههايش راحت راحت است. ”
اما هاشمي رفسنجاني در ادامه به نقش مهدي هاشمي در كميته غيرقانوني “صيانت از آرا ” اشاره كرده و گفت:من مطمئنم مهدي در اين انتخابات در هيچ بخشي دخالت نداشت، “جز در مسئله كميته صيانت از آرا “. مهدي نه پولي دارد و نه به كسي پول داد. گفتند: او پول داده تا افرادي در اغتشاشات شركت كنند، در حالي كه از اين كارها بيزار است.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در خصوص علت سفر پسرش به لندن هم اينچنين گفت كه: “ما در دانشگاه آزاد اسلامي شش واحد در خارج از كشور داريم كه همه آنها مشكل دارند. ميبايست كسي ميرفت و رسيدگي ميكرد. از لندن شروع كرديم و به لبنان رفتيم كه بايد توسعه پيدا كند. واحد دوبي مشكلات خاصي دارد. در زنگبار زمين دادند كه هنوز نتوانستيم شروع كنيم. در ارمنستان و تاجيكستان هم واحد داريم. بايد رسيدگي ميكرد كه رفت. دلش ميخواهد بيايد و من ميگويم اول كارهايت را تمام كن و انجام بده و بعد بيا. از اين طرف هم مرتب تهمت ميزنند كه او هم هميشه جواب ميدهد. ”
* معاون جاسبي، ديماه 88: از ماموريت مهدي هاشمي بياطلاعم
با وجود اطلاعيه دفتر هيئت امناي دانشگاه آزاد كه رياست آن بر عهده شخص مهدي هاشمي رفسنجاني است و همچنين اظهارات اكبر هاشمي رفسنجاني، كريم زارع طي مصاحبهاي با خبرگزاري فارس در مورخ 27 دي درباره مأموريت مهدي هاشمي رفسنجاني از سوي دانشگاه آزاد گفت كه هنوز موضوع مأموريت آقاي مهدي هاشمي برايش مشخص نشده. وي همچنين ادامه داد كه “من گفتهام كه موضوع مأموريت آقاي هاشمي را به من بگويند ولي هنوز به من چيزي نگفتهاند! ”
* مهدي هاشمي، اسفند88: مانند شهروند عادي براي تحصيل دكترا و ماموريت به خارج رفتم
بنا بر اين گزارش، سرانجام در پي موضعگيريهاي فعالان دانشجويي درباره حضور طولاني مدت مهدي هاشمي در خارج از كشور به رغم اتهامات وي در جريان حوادث پس از انتخابات، وي پس از گذشت 6 ماه از خروج خود از كشور، علناً در اين باره به ايراد توضيح پرداخت.
مهدي هاشمي در تاريخ 28/11/88 و در پاسخ به گزارش خبري فارس با عنوان “5 ماه از حضور مهدي هاشمي در لندن گذشت؛ مأموريتي كه مرد شماره 2 دانشگاه آزاد از جزئيات آن بيخبر است “، نوشت: ” خبرگزاري فارس هر از چند گاهي به بهانه سفر تحصيلي اينجانب به خارج از كشور، آن را مستمسكي براي تكرار ادعاهاي غيرقانوني برخي محكومين جريانات بعد از انتخابات در دادگاه قرار ميدهد و لابد شخص، ارگان يا سازمان و مسئولين قضايي نيز به اين سايت خبري به دليل تكرار ادعاهاي محكومين عليه اينجانب كه رهبري معظم انقلاب رسما در خطبههاي نماز جمعه خود آن را بياعتبار توصيف كردند، هيچگونه اعتراض و يا بازخواستي نميكند كه اين گونه خود را در حاشيه امن آهنين ميدانند؟!
همچنانكه كرارا اعلام شده است يكبار ديگر اعلام ميكنم كه اينجانب براي ادامه تحصيل مقطع دكتري و رسيدگي به دفاتر و شعبات دانشگاه آزاد اسلامي در چندين شعب خارج از كشور به خارج سفر كردهام و از حدود 5 ماه اقامت در خارج از كشور حدودا يك ماه، آن را در لندن به سر بردهام و مابقي اين مدت در ساير كشورها در تردد و سركشي و ماموريت بودهام و مانند يك شهروند عادي به دور از جنجال هاي ساختگي خبرگزاري فارس و ساير سايتهاي همسو و زنجيرهاي به ادامه تحصيل در خارج از كشور ادامه ميدهم. ”
* معاون جاسبي، فرودين 89: همچنان بياطلاعم
كريم زارع معاون پارلماني دانشگاه آزاد بار ديگر در فروردين 89 در پاسخ به اين سوال كه آيا ماموريت مهدي هاشمي پايان يافته است يا خير، اظهار داشت: در اين زمينه اطلاعات جديدي ندارم ولي اگر اطلاعاتي كسب كنم حتما ارائه خواهم داد.
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا همچنان اطلاعاتي در خصوص اين ماموريت به دست نياوردهايد، گفت: بنده هنوز در اين زمينه اطلاعات جديدي كسب نكردهام.
معاون پارلماني دانشگاه آزاد در پاسخ به اين سوال كه يعني ماموريت مهدي هاشمي همچنان ادامه دارد؟ يادآور شد: بنده نگفتم كه اين ماموريت پايان نيافته است بلكه عرض كردم اطلاعات دقيقي در اين زمينه ندارم كه بخواهم آن را براي شما بيان كنم.
زارع در پايان در پاسخ به اين سوال كه آيا گزارشي هم از اين ماموريت از سوي مهدي هاشمي به مسئولين دانشگاه آزاد ارائه شده است، يا خير؟ اظهار داشت: خير، حداقل اين است كه بنده در اين زمينه اطلاعي ندارم.
*جاسبي هم سؤال درباره مأموريت مهدي هاشمي را بيپاسخ گذاشت
با وجود اطلاعيه هيئت مؤسس دانشگاه آزاد درباره مأموريت مهدي هاشمي، مسئولان اين دانشگاه هيچگونه اطلاعرساني درباره موضوع مأموريت، مدت آن و … ارائه نميكردند. در اين بين، عبدالله جعفرعلي جاسبي رئيس دانشگاه آزاد نيز كه فروردين 89 در مراسم افتتاحيه پنجمين دوره مسابقات بينالملي روبوكاپ شركت كرده بود، در حاشيه اين مراسم و در پاسخ به اين پرسش كه مأموريت مهدي هاشمي رفسنجاني چه وقت به پايان ميرسد؟ اظهار داشت: من به اين سوال پاسخ نميدهم.
وي با وجود اصرار خبرنگار فارس مبني بر تشريح جزئيات مأموريت مهدي هاشمي رفسنجاني، اعلام كرد كه به اين سوالات پاسخ نخواهد داد.
* چرا هيئت امناي دانشگاه آزاد سفر مهدي هاشمي را به گردن گرفت؟
در اين ميان نكته حائز اهميت اين است كه چرا هيئت امناي دانشگاه آزاد تنها چند روز پس از خروج مهدي هاشمي از كشور، سفر وي را ماموريتي كاري از سوي اين مجموعه دانست اما نه تنها در خصوص اين ماموريت توضيحات تكميلي را ارائه نداده و اعلام نكردند كه اين ماموريت چه زماني به پايان ميرسد، بلكه اعضاي هيئت امناي اين دانشگاه نيز درباره اين ماموريت اظهار بي اطلاعي ميكنند و مشخص نيست كه چه كساني آن اطلاعيه هيئت امناي دانشگاه آزاد را نوشته و امضاء كردند؟ و دليل حمايت هيئت امناي دانشگاه آزاد از سفر مهدي هاشمي به لندن چه بوده است؟
* صدور حكم جلب مهدي هاشمي؛ آيا ماموريت دانشگاه آزاد پايان مييابد؟
اما فروردين 89 روزهاي پاياني خود را سپري ميكرد كه اعلام خبري درباره صادر شدن حكم جلب مهدي هاشمي صحت اتهامات وارده به وي را قوت بيشتري بخشيد.
صدور حكم جلب مهدي هاشمي در جلسه مشترك آيتالله صادق لاريجاني رئيس قوه قضائيه و جمعي از نمايندگان از جمله اعضاي كميسيون حقوقي و قضايي مجلس اعلام شد.
بر پايه اين گزارش در اين جلسه مشترك تصريح شد كه در صورت ورود مهدي هاشمي به كشور وي بر اساس اين حكم دستگير خواهد شد.
در اين جلسه درباره احتمال عدم مراجعت مهدي هاشمي به كشور و راههاي قانوني دستگيري وي نيز مطالبي عنوان شد.
* خروج خانواده مهدي هاشمي از كشور
با اين وجود پس از اعلام خبر صدور حكم جلب مهدي هاشمي، برخي منابع خبري اعلام كردند در ارديبهشتماه سال 89 كه خانم “فرشته هاشمي ” همسر مهدي هاشمي به همراه دو فرزندش به لندن رفته و قبل از پيوستن به همسر، به برخي اطرافيان خود اعلام كرده است كه قصد بازگشت به ايران را ندارد.
* كشف برخي قراردادهاي نفت و گاز در ساختمان هيئت امناي دانشگاه آزاد
اما در حالي كه همچنان از عدم بازگشت مهدي هاشمي به كشور خبري نبود، به ناگاه اطلاعيهاي از سوي دادسراي عمومي و انقلاب تهران صادر و اتهامات مهدي هاشمي و پيرو آن دانشگاه آزاد را وارد فاز جديدي كرد.
دادسراي عمومي و انقلاب تهران طي اطلاعيهاي در خردادماه امسال، اعلام كرد كه اسنادي از طبقه ششم ساختمان محل استقرار هيأت امناي دانشگاه آزاد كشف كرده است كه اين اسناد درباره برخي قراردادهاي نفت و گاز، اسناد مالي غير مرتبط با دانشگاه آزاد، اسناد محرمانه دولتي و نيز گزارشهاي مرتبط با يكي از متهمان حوادث بعد از انتخابات رياست جمهوري بوده است.
بدين ترتيب و با اين اطلاعيه دادسراي عمومي و انقلاب ايران، صحت اتهامات وارده بر مهدي هاشمي بيش از پيش تقويت و از سوي ديگر احتمال بازگشت وي به ايران كمرنگتر از گذشته شده است.
اما كارشناسان و فعالان دانشگاهي در گفتوگوهايي كه در خبرگزاريهاي كشور منتشر شده است، اعتقاد دارند كه با توجه به اسناد و مدارك به دست آمده و همچنين با توجه به در دست داشتن حكم جلب مهدي هاشمي، مسئولان امنيتي و انتظامي كشورمان ميتوانند از طريق پليس بينالملل اقدام به بازگرداندن مهدي هاشمي به كشور كرده و وي را در دادگاهي صالحه محاكمه كنند.
البته در اين ميان برخي نيز معتقدند با توجه به نوع اتهامات مهدي هاشمي و همچنين با توجه به خباثت دولت انگليس، اين كشور از همكاري با پليس بينالملل براي بازگرداندن مهدي هاشمي به ايران قطعاً اجتناب خواهد كرد.
گزارش؛ روحالله چهرهافروز
Sorry. No data so far.