سه شنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
جمعه ۲۲ مرداد ۸۹ | ۱۲:۰۰

فوايد ورزش در ماه رمضان

“ورزش ” نه تنها با “روزه ” منافاتي ندارد بلكه اگر به‌صورت صحيح و اصولي انجام شود، باعث آرامش و كاهش استرس ورزشكاران مي‌شود واستقامت فكري و صبر آنان را تقويت مي‌كند.


ماه مبارك رمضان، ماه خير و بركت، ماه انسان ساز و ماه نزول بركات است كه هرچه انسان كامل‌تر باشد از فوايد اين ماه بيشتر بهره مي‌برد.
“ورزش ” كه همواره براي سلامتي جسم و روح به آن سفارش شده است ، در اين ماه جلوه پررنگتري يافته و مي‌تواند نقش خود دراين مهم را بهتروبيشتر ايفا كند.

“ورزش ” نه تنها با “روزه ” منافاتي ندارد بلكه اگر به‌صورت صحيح و اصولي انجام شود، باعث آرامش و كاهش استرس ورزشكاران مي‌شود واستقامت فكري و صبر آنان را تقويت مي‌كند.

ورزش در ماه رمضان از تجمع چربي در بدن جلوگيري كرده و عمل سوخت و ساز را تسهيل مي‌نمايد بطوريكه ورزشكاراني كه روزه مي‌گيرند كمتر دچار مشكلات گوارشي و قند خون مي‌شوند.

ورزشكاران مي‌توانند با يك برنامه غذايي غني،انرژي مورد نياز را براي انجام فعاليت‌هاي ورزشي و حفظ ساختار بدني بدست آورند.

استفاده به موقع و به اندازه از آب ازديگر نكاتي است كه مي‌بايست در طول اين ماه به آن توجه كرد.

در ماه مبارك رمضان كم آبي مي‌تواند در برخي از موارد به خصوص هنگام ورزش كردن مشكل ساز شود اما با تغيير زماني در برناه‌هاي ورزشي مي‌توان بااين مشكل مقابله كرد.

ورزشكاران مي‌توانند برنامه ورزشي صبح خود را به عصر و بعد از افطار منتقل كنند و به اين ترتيب، احتمال وقوع مشكلات را به حداقل برسانند.

به‌افرادي كه امكان تغيير برنامه ورزشي خود را ندارند نيز توصيه مي‌شود كه درهنگام سحر و افطار مقدار بسيار زيادي آب بنوشند تا علاوه براينكه اين نياز بدن را مرتفع كرده باشند ، مقداري آب در بدن ذخيره كنند تا در موقع نياز و از دست رفتن آب بدن، از آن بهره جويند و به اين ترتيب احتمال وقوع خطرات ناشي از كم آبي را به حداقل برسانند.

راهكار ديگر هم اين است كه افراد از مصرف مواد غذايي كه باعث از دست رفتن آب بدن از راه ادرار مي‌شود، خودداري كنند.

در اين بين كافئين يكي از مهمترين اين مواد است كه در قهوه و چاي فراوان وجود دارد.

يك كارشناس ارشد تغذيه گفت: روزه داري با شرط رعايت نكات تغذيه‌اي و جلوگيري از پايين آمدن فشار و قند خون، نه تنها منافاتي با ورزش كردن ندارد، بلكه به انجام هر چه بهتر فعاليت‌هاي ورزشكاران نيز كمك مي‌كند.

علي اشرف رشيدي در گفت وگويي بر مصرف تمام گروه‌هاي اصلي غذايي (شير و لبنيات، نان وغلات، سبزيجات و ميوه جات، گوشت، تخم مرغ و حبوبات بدون پوست) در ماه مبارك رمضان براي ورزشكاران روزه دار تاكيد و خاطرنشان كرد: ورزشكاران مي‌توانند با يك رژيم غذايي سالم، نيازهاي مورد نياز بدنشان را تامين كرده و از فوايد روزه براي سلامتي خود برخوردار شوند.

وي با اشاره به نياز بيشتر ورزشكاران به انرژي، پروتئين و ويتامين، گفت: نبايد ميزان انرژي دريافتي از پروتئين در ورزشكاران بالا باشد، اگر آنها سعي كنند حدود 15 تا 20 درصد كل انرژي دريافتي روزانه را از پروتئين بگيرند، براي بدنشان كافي است، زيرا مصرف زياد پروتئين سبب ايجاد مواد زايد در خون شده و احساس خستگي را هنگام ورزش براي ورزشكاران بوجود مي آورد.

اين كارشناس ارشد تغذيه با تاكيد بر عدم مصرف زياد نمك، علت اين امر را دفع مايعات و اسيد فوليك از بدن و احساس تشنگي عنوان كرد و افزود: با يك رژيم متعادل و صحيح، نمك كافي به بدن ورزشكاران مي‌رسد و نيازي به استفاده از نمك اضافي نيست.

وي توصيه كرد: ورزشكاران در اين ماه سعي كنند از مصرف غذاهاي سرخ كرده خودداري كرده و براي طبخ غذا از روشهاي ديگري مثل آب پز كردن و يا بخارپز كردن استفاده كنند.

رشيدي گفت: براي دور ماندن از عوارض بعدي در دستگاه گوارشي، ورزشكاران روزه دار بايد ازخوردن غذاهاي چرب، حجيم و نفاخ، محرك و پرنمك درسحر و افطار پرهيز كنند.

اين كارشناس تغذيه با بيان اين كه ورزشكاران بايد افطار را با نوشيدن يك فنجان آب گرم، چاي كمرنگ و يا شير گرم شروع كنند، افزود: ورزشكاران روزه دار براي دوري از سوءهاضمه بايد توجه كنند كه مايعات مصرفي افطارشان خيلي گرم و يا خيلي سرد نباشد.

وي بر مصرف آب و آبميوه تازه در افطار تاكيد كرد و با توصيه به اين كه ورزشكاران ميزان زيادي آب را يك جا در افطار ننوشند، تصريح كرد: اين امر باعث بي حالي، ضعف و درد معده مي‌شود.

رشيدي گفت: در ساعات بعد از افطار توصيه مي‌شود، ميزان نوشيدن آب و مايعات بيشتر شود تا ورزشكاران در هنگام ورزش، دچار مشكل كم آبي نشود.

اين كارشناس ارشد تغذيه با بيان اين كه ورزشكاران روزه دار در افطار مي توانند، نان و پنير و گردو، خرما، نان و سبزي تازه استفاده كنند، اظهارداشت: بعد از شروع ا فطار اين افراد مي‌توانند از يك وعده غذاي سبك، پركالري و زود هضم مثل خرما، شله زرد، شير، كشمش و انجير خشك استفاده كرده و درهنگام شام (يكي دو ساعت بعد از افطار) نيز از يك غذاي ساده مثل سوپ و حليم استفاده كنند.

وي با تاكيد بر عدم حذف وعده سحر و با بيان اين كه بهتر اين است كه بيشتر انرژي بدن با خوردن سحري تامين شود، افزود: ورزشكاران سعي كنند بدون سحري روزه نگيرند، زيرا در اين صورت فرد حتما در طول روز دچار ضعف و بي حالي خواهد شد.

رشيدي توصيه كرد: ورزشكاران در وعده سحري با اين ديد كه در طول روز احساس گرسنگي نداشته باشند، پرخوري نكنند، زيرا كه پرخوري هنگام سحر باعث مي‌شود در ساعات ابتدايي بعد از سحر فشار زيادي به معده و دستگاه گوارش وارد شده و سوء‌هاضمه و نفخ معده را در فرد ايجاد كند.

اين كارشناس ارشد تغذيه گفت: همچنين ورزشكاران بايد كمي زودتر بخوابند و يك ونيم ساعت قبل از اذان صبح بيدار شوند تا فرصت بيشتري براي استفاده تدريجي از مواد غذايي و مايعات داشته باشند.

رشيدي براي جلوگيري از بروز تشنگي در ورزشكاران روزه دار پيشنهاد كرد تا از مصرف غذاهاي خشك مثل كوكوها، گوشت سرخ شده، جوجه كباب، خامه، سس مايونز و كالباس بايد در سحر پرهيز كنند.

وي با بيان اينكه استفاده از شربت عسل (يك قاشق كوچك عسل به اضافه يك ليمو ترش تازه) در سحر توصيه مي‌شود، اظهار كرد: مصرف شربت عسل در سحر به ورزشكاران كمك مي‌كند كه در طول روز ديرتر تشنه شوند.

رشيدي اظهار كرد: ورزشكاران سعي كنند، بعد از خوردن سحري نخوابند، زيرا وضعيت درازكش باعث برگشت موادغذايي معده به مري ( رفلاكس به مري) و ترش كردن آنها مي‌شود.

وي گفت: ورزشكاران سعي كنند در ماه رمضان تمرينات ورزشي خود را سبك‌تر انجام دهند زيرا انجام حركات ورزشي سنگين، موجب از دست دادن نمك، آب زياد و ضعف شديد در ورزشكاران مي‌شود.

رشيدي، زمان مناسب شروع ورزش را سه ساعت بعد از مصرف افطار و شام دانست و خاطرنشان كرد: فاصله بين غذا خوردن و ورزش كردن باعث مي‌شود تا بدن فرصت هضم غذا را پيدا كرده و خون به راحتي در عضلاتشان جريان پيدا كند.

وي در پايان، انجام ورزش‌هاي مناسب، شنا و پياده‌روي را براي آماده نگه داشتن بدن ورزشكاران ضروري دانست.

برچسب‌ها: ،

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن: