چهارشنبه 25 آگوست 10 | 11:16

مسائل و تبعات سیل پاکستان

مطلبی که در پیش رو دارید، حاصل گفت‌وگوی اینترنتی با «یافث هاشمی»، یکی از مسئولین سازمان دانش‌جویان امامیه (ISO) است. او در سانحه‌ی سیل اخیر یکی از مسئولین تیم امداد این سازمان در منطقه‌ی پنجاب پاکستان می‌باشد.


امت اسلامی- مطلبی که در پیش رو دارید، حاصل گفت‌وگوی اینترنتی با «یافث هاشمی»، یکی از مسئولین سازمان دانش‌جویان امامیه (ISO) است. یافث سابقاً از اعضای اصلی این سازمان بوده است. او در سانحه‌ی سیل اخیر یکی از مسئولین تیم امداد این سازمان در منطقه‌ی پنجاب پاکستان می‌باشد.
با توجه به حساسیت‌برانگیز بودن برخی از مباحث مطرح شده ایشان مصلحت را در این دانستند که برخی از بخش‌های این گفت‌وگو منتشر نشود.

*
مسلمان بودن مردم مظلوم پاکستان و شرایط بحرانی ایجاد شده برای آن‌ها به خودی خود، وظیفه‌ی سنگین انفاق را بر دوش ما می‌گذارد. اما جالب است بدانیم درصد زیادی از افراد درگیر در این سانحه را هم‌مذهبان خودمان تشکیل می‌دهند. در بسیاری از مناطق سیل‌زده در منطقه‌ی پنجاب شیعیان در اکثریت بوده‌اند. نیز در منطقه‌ی گلگیت بلتستان که سیل خسارات فراوانی را به بار آورده است، اکثریت متعلق به شیعیان است. در ایالت بلوچستان نیز بیش‌ترین خسارات متعلق به نصیرآباد می‌باشد که بعد از کویته بیش‌ترین جمعیت شیعه را در خود جای داده است. طبق برآوردهای اولیه احتمالاً چیزی حدود یک سوم از آسیب‌دیدگان سیل را شیعیان تشکیل می‌دهند.


اقدامات سازمان دانش‌جویان امامیه از هنگام بروز سیل اقدامات خود را برای امدادرسانی به مناطق درگیر آغاز کرد. فعالیت این سازمان با هم‌آهنگی و مشارکت برخی دیگر از تشکل‌های شیعه مانند مجلس وحدت مسلمین (MWM)، بنیاد حسینی و بنیاد شاهد صورت می‌گیرد. در مرحله‌ی اول فعالیت اتحادیه، اطلاعات جامعی از ابعاد سانحه جمع‌آوری شده است. تهیه‌ی غذا و تأسیس اردوگاه‌های اسکان موقت اقدامات بعدی سازمان را تشکیل می‌دهد. برای نمونه در اردوگاهی که این سازمان در کراچی ایجاد نموده، ۴۰۰ نفر اسکان یافته‌اند.
با توجه به اولویت‌بندی که در ستاد امداد سازمان صورت گرفته است، نیازهای سیل‌زدگان از این قرار است: غذا، دارو، پناهگاه و پوشاک. نیز بعد از رفع خطر سیل فاز سوم عملیات امداد که بازسازی را در بر می‌گیرد آغاز می‌شود. در این مرحله این ستاد برنامه دارد برای سیل‌زدگان مصالح ساختمانی مورد نیاز را فراهم آورد و به آنان در بازسازی خانه‌های خود خدمات فنی ارائه دهد.

کمک‌های هلال احمر هر چند قابل تقدیر است، اما در اختیار دولت پاکستان قرار گرفته و از طریق دولت توزیع می‌گردد. سازمان با توجه به مسائل حکومتی کشور پاکستان و نیز در اختیار داشتن زیرساخت‌های لازم، راه مطمئن‌تر را در رساندن کمک‌های مالی به خود می‌بیند. با کمک‌های مالی اعطا شده و با توجه به اولویت‌بندی سازمان، کالاهای مورد نیاز سیل‌زدگان تهیه شده و به دست آنان خواهد رسید.

امدادهای بین‌المللی اگر چه در پوشش خدمت صورت می‌گیرند، اما مستقیم یا غیر مستقیم دارای بار فرهنگی هستند. اثر غیر مستقیم امدادها در این است که مردم فقیر طبعاً به کسانی که به امدادرسانان علاقه‌مند می‌گردند. از این رو امدادهای قابل توجه آمریکا می‌تواند از نفرتی که در اذهان مردم پاکستان نسبت به ایالات متحده وجود دارد بکاهد. مشابه همین امر در مورد هواداران سعودی، سلفی‌ها و نیروهای طالبان در منطقه صدق می‌کند. در جهت خنثی‌سازی تلاش‌های مرتجعین در منطقه، مؤسسات شیعه در این زمینه فعال گردیده‌اند.
محتواهای فرهنگی در راستای ترویج سلفی‌گری و نیز تبلیغات معارض با اسلام از سوی مرتجعین و غربی‌ها اثرات مستقیمی است که امدادهای رسیده از ناحیه‌ی آنان، سیل‌زدگان پاکستان را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

نیروهای نظامی بین‌المللی و خارجی در مناطق سیل‌زده حضور مستقیم دارند. این که آیا این نیروهای خارجی فقط به انگیزه‌ی امدادرسانی به منطقه اعزام شده‌اند یا قصد درازمدت برای ایجاد پایگاه و حضور نظامی در این کشور دارند، مسئله‌ای است که باید مورد بررسی قرار گیرد. اما متأسفانه در شرایط حاضر شدت بحران و توان کم دولت در کنترل اوضاع، وجود این نیروها را ناگزیر می‌سازد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.