انتخابات ریاست جمهورى ایران و اعتراضات بعد آن، دستكم براى آمریكا به معضلى جدى تبدیل شده است. درحالى كه روسیه، چین و بیشتر كشورهاى اروپایى بى طرف و ساكت باقى مانده اند، لفاظى ها و اقدامات سیاسى آمریكا و اسراییل روندى صعودى به خود گرفته است.
پرزیدنت اوباما در آغاز كار اعلام كرد با توجه به سابقه روابط ایران و آمریكا، سازنده نیست كه ایالات متحده به عنوان یك (قدرت) مداخله گر پنداشته شود، ولى طى چند روز گذشته كه اعتراضات به خیابان ها كشیده شده، جمهورى خواهان او را به ترسو بودن و سستى متهم مى كنند. در واكنش به همین اتهامات بود كه اوباما اعلام كرد از خشونت ها آشفته شده و از حكومت ایران خواست كه خشونت و اقدامات ناعادلانه علیه مردم را متوقف كند.
اوباما گفت كه جهان اقدامات ایران را زیرنظر دارد و نظاره گر این است كه ایران چگونه با مردمى كه تلاش دارند صدایشان از روش هاى مسالمت آمیز شنیده شود، رفتار مى كند. اوباما از الفاظ و سخنان مقام هاى ایرانى هم ابراز نگرانى كرد. شایعاتى هم در این باره به گوش مى رسد كه جو بایدن معاون رئیس جمهور از نحوه برخورد اوباما با انتخابات ایران ناخرسند است. همزمان با این تحولات، كنگره آمریكا بیانیه اى تصویب كرد كه خواستار برگزارى دوباره انتخابات شده و نحوه برخورد ایران با تظاهرات را محكوم مى كند. فقط روى پاول، نماینده تگزاس در كنگره علیه این بیانیه راى داد. او درباره محكوم كردن اقدامات حكومت ها در خارج از مرزهاى آمریكا به كنگره هشدار داد و خواستار این شد كه آمریكا درباره عملكرد حكومت هایى كه اطلاعات اندكى درباره آنها دارد، فقط نظاره گر باشد. پاول خواستار این شد كه كنگره به سیاست خارجى مصرح در قانون اساسى آمریكا وفادار بماند و به توصیه هاى بنیانگذاران ایالات متحده كه مى گفتند نباید در امور داخلى كشورهاى دیگر دخالت كرد، گوش فرا دهد. پاول همكارانش در كنگره را متهم به این كرد كه فقط از برخى كشور انتقاد مى كنند و گفت كه صدور چنین بیانیه اى داراى اهداف سیاسى خاص است. شیمون پرز رئیس رژیم صهیونیستى هم از معترضین ایرانى تمجید كرد و گفت كه آنها باید صداى آزادى خواهى خود را بلندتر كنند. اما…
روز جمعه، آیت الله خامنه اى در دانشگاه تهران خواستار این شد كه تظاهرات پایان یابد و از مطبوعات خارجى و كشورهاى غربى به خاطر اینكه سعى مى كنند تفرقه و هرج و مرج سیاسى در ایران به وجود آورند، به شدت انتقاد كرد. بلافاصله مطبوعات آمریكایى یك جنگ اطلاعاتى و الكترونیكى علیه حكومت مذهبى ایران و آیت الله خامنه اى به راه انداختند. آنها صحبت هاى ایشان را (براى مخاطبان غربى) اینطور تعبیر كردند كه اگر اعتراضات ادامه پیدا كند، «حمام خون» به راه خواهد افتاد. واقعیت این است كه طبقه سوداگران اقتصادى و نخبگان سیاسى در آمریكا فكر مى كنند كه قادرند از طریق ایجاد و اعمال امپراتورى الكترونیك اینترنت، موبایل، ماى اسپیس (myspace)، فیس بوك(facebook) و توایتر( twitter) ارزش هاى آمریكایى را به همه جاى دنیا صادر كنند و هرچه مردم سراسر دنیا براى شریك شدن در این فرهنگ آمریكایى رقابت كنند، صدمات وارد به آمریكا كمتر شده و هزینه هاى آن نیز كاهش پیدا مى كند.
بنگاه هاى اقتصادى آمریكا معتقدند كه دموكراسى آمریكایى مایه رونق كسب و كار و تجارت است، ولى جمهورى هاى اسلامى در این روند اخلال مى كنند. به همین خاطر است كه وزارت خارجه آمریكا از وب سایت میكرو بلاگر توایتر(Twitter) درخواست كرده كه براى جلوگیرى از فلج شدن ارتباطاتش با معترضین ایرانى، شروع روند بازسازى خود را كه باعث قطع موقت مى شد به تعویق بیندازد. سرمایه گذاران توایتر هم براى به جیب زدن میلیون ها دلار از اعتراضات ایران، كار بازسازى خود را به تعویق انداختند. روزنامه گاردین درباره (نقش توایتر) مقاله اى با عنوان «صداى متناوبى كه جهان را تكان داد» منتشر كرد كه اشاره داشت به اعتراضات ایران. جالب اینكه توایتر حتى ادعا كرده كه نقش مهمى در راه اندازى هرگونه انقلابى دارد.
انقلاب اسلامى ۱۹۷۹ ایران اساساً از سال ۱۹۲۳ (1302) كلید خورد، زمانى كه روحانیون انتقاد از شاه ایران را كه مورد حمایت انگلیس بود، شروع كردند. این انقلاب در سال ۱۹۵۳ تشدید شد، وقتى كه آمریكا دولت دموكراتیك ایران را سرنگون ساخت و تا سال ۱۹۷۹(بهمن ۱۳۵۷) كه میلیون ها نفر از مردم و هزاران شهید شدند، شاه و ۲۰ هزار نفر از پرسنل نظامى آمریكا و سازمان سیا را بیرون كردند، ادامه یافت. اعتراضات ایران براى توایتر و اینترنت زمینه نوعى تبلیغات رایگان را فراهم كرد. حتى همین الان هم فشار مى آورند كه گوگل لوگوى خود را تغییر دهد تا تظاهرات ایران در آن منعكس شود. در شرایطى كه آمریكا و كارتل هاى نفتى آن در حال محاصره خلیج فارس (عربستان سعودى، كویت و عراق) هستند، تنها یك دولت سر راه آنها ایستاده است؛ ایران. نوع نگاه آمریكا به انتخابات ایران و حوادث بعد از آن، ممكن است زمانى مبناى مشروعیت بخشى به جنگ قرار بگیرد، به خصوص كه همیشه در آمریكا كسانى هستند كه از «پایان خونین» حوادث حمایت مى كنند.
* كلمه توایتر به معنى صداى متناوب است.
** استاد تاریخ سیاسی امریکا
Sorry. No data so far.