مراسم رونمایی از کتاب «سال سی» روزنگار مصور ایران بعد از انقلاب اسلامی در فاصله سالهای 87-57 شب گذشته در تالار وحدت برگزار شد.
مراسم با زیارت نمادین بارگاه امام رضا (ع) و پخش تصاویری از انقلاب اسلامی با صدای زندهیاد «محمد نوری» آغاز شد و در ادامه حجتالاسلام زائری پشت تریبون قرار گرفت و با اشاره به تأثیر عکس در طول تاریخ به ذکر خاطرهای از مصطفی عقاد کارگردان فیلم «عمر مختار» پرداخت و گفت: مصطفی عقاد تعدادی از عکسهای تست گریم «آنتونی کوئین» را در نقش عمر مختار در یک پوشه همراه خود داشت و به دیدار قذافی رفته بود هنگام بازگشت پوشه را طوری گرفت که عکسها از میان آن بیفتد، قذافی متوجه عکسها شد و درباره آنها سؤال کرد که مصطفی عقاد هم گفت اینها عکسهای پروژه عمر مختار قهرمان لیبی است که البته پولی برای ساخت آن نداریم تا پروژه را شروع کنیم و به این ترتیب عقاد توانست به وسیله عکس، پول پروژه عمر مختار را از قذافی بگیرد.
عکس باید تذکر دهد
او در ادامه به ذکر خاطرات دیگری درباره تأثیر عکس در بروز اتفاقات مختلف تاریخ اشاره داشت و تأکید کرد: آن چه ما از عکس انتظار داریم این است که تذکر دهد همان طور که قرآن توصیه میکند «سیروفیالارض» که البته سفر مکانی نیست بلکه میتوان با تماشای یک عکس یا فیلم مستند هم سیر کرد چرا که این آثار تصویری ذهن من را در به یاد آوردن تحریک میکند.
عکس حرمت دارد
زائری در بخش دیگری از سخنانش به حرمت عکس اشاره کرد و گفت: عکسها حرمت دارند و ما گاهی حرمت آن را نگه نمی داریم و این جا باید گله کنم از مطبوعاتی که عکسها را دستکاری میکنند و قاب و فریم آن را تغییر میدهند در حالی که این قاب و فریم حرمت دارد و باید در صورت استفاده از آن حرمت عکاس آن را نگه داشت ولی ما هر بار هنگام استفاده از این تصاویر بخشی از کادر آن را کم میکنیم اما متوجه نیستیم که به مرور زمان چیزهای دیگری را به مخاطب القاء میکنیم.
با نشان دادن واقعیتها به نسل جدید احترام بگذاریم
زائری درباره کتاب سال سی هم توضیح داد: اتفاق بزرگی که در انتشار کتاب سال سی افتاده است جدا از دیدن همه این عکسها در کنار هم و حفظ حرمت عکاسان آن این است که برخی از عکسها را من تصور نمیکردم که امکان چاپ و انتشار یابد ولی منتشر شده است و باید به این اقدام آفرین گفت چرا که این تصاویر همه در کنار هم یک تصویر نهایی را برای مخاطب شکل میدهند.
او به ضرورت احترام به نسل جدید با نشان دادن واقعیتهای عکسها هم تأکید کرد و گفت: اگر واقعیتهای انقلاب و اتفاقات تاریخ را از طریق عکسها پیش روی نسل جدیدمان بگذاریم آنها خودشان واقعیت را بدون هیچ شعار و فریاد زدن درک خواهند کرد. این که انقلاب در این سی سال چه کرده و به مردم و انقلاب ما چه گذشته است،شعار و فریاد نمیخواهد با همین عکسهایی که گاهی ساده از کنارشان میگذریم،خیلی از واقعیتها و حرفها را میتوان به مخاطب امروز و نسل جدید منتقل کرد.
عکس دیدن را به نسل جدیدمان آموزش ندادهایم
زائری در ادامه سخنانش با بیان این که عکس دیدن آموزش میخواهد گفت: ما به نسل جدید خودمان عکس دیدن را آموزش ندادهایم که اگر این آموزش صورت بگیرد دیدن هر قطعه عکس حدود 5 دقیقه وقت خواهد گرفت.
او در خاتمه از انتشارات و سازمان فرهنگی اوج برای انتشار کتاب سال سی تقدیر کرد و گفت: فعالیتهای این سازمان برای انتشار این کتاب توقعات را بالا میبرد ولی بزرگترین کار این سازمان در انتشار این کتاب این بود که جمعی را با یک هدف و بهانه گرد هم جمع کرد و چه بهانهای خوبتر از عکسهایی که هم مبارک است و هم حرمت دارند.
ادامه این مراسم به اجرای سرودهای خاطرهانگیز مربوط به دوران انقلاب اسلامی اختصاص یافت که از سوی گروه سرودی متشکل از کودکان و نوجوانان اجرا شد و سپس گزارشی تصویری از روند گردآوری و انتشار کتاب سال سی پخش شد و پس از آن طاهرخانی که کار گردآوری و تدوین این کتاب را بر عهده داشته است پشت تریبون قرار گرفت و با اشاره به اتفاقی که منجر به جرقه اولیه گردآوری و تدوین این کتاب شده است گفت: حدود 5 سال پیش خانم و آقایی خارجی را در بهشت زهرا (س) دیدم که با آنها گفت وگو کردم و سؤال تکراری ایران را چگونه دیدید از آنها پرسیدم و آنها هم پاسخ دادند این طور تصور نمیکردیم. آنها با توجه به سخنان بوش رئیس جمهور وقت آمریکا از ایران تصور بمب اتم را داشتند و این باعث بروز خشم و عصبانیتی در من شد از قصور مدیران فرهنگی ما که ایران را رئیس جمهور دشمنترین کشور ایران تعریف کند و آن زمان بود که متوجه شدم هیچ منبع و مرجعی که بتواند ایران را به لحاظ جغرافیای سیاسی معرفی کند نداریم و جرقه گردآوری این کتاب در ذهنم شکل گرفت که نه تنها برای خارجیها بلکه برای نسل جدید کشورمان نیز معرفی درستی از ایران ارائه کند.
قصور مدیران فرهنگی در تاریخنگاری
طاهرخانی این ضعف را متوجه مدیران فرهنگی ایران دانست و گفت: بچههای 20 ساله ما هم امروز شناخت درستی از انقلاب و اتفاقات سالهای 57 و بعد از آن ندارند.
وی افزود: این خلاء رسانهای و هنری ماست که علیرغم تأکید رهبر انقلاب در چهار سال گذشته نسبت به تاریخنگاری از سوی مسئولان، این خواسته اجرایی نشد در حالی که شبکه منافقان بالغ بر 500 ساعت برنامه تاریخنگاری پخش میکنند،نهادهای فرهنگی ما مثل وزارت ارشاد،سازمان تبلیغات اسلامی و … چه کردهاند مگر این توصیه رهبر انقلاب نبود؟
طاهرخانی ادامه داد: در کشور ما تولید آثار فاخر وجود ندارد و میل مدیران فرهنگی بیشتر به ارائه بیلان کاری یک ساله است.
عدم همراهی مدیران فرهنگی برای انتشار کتاب سال سی
او با انتقاد از عدم همراهی نهادهای مختلف فرهنگی در انتشار این کتاب گفت: این کتاب سال 87 آماده انتشار بود اما اکنون در سی وچهارمین سال انقلاب اسلامی منتشر شده است و مدیران فرهنگی ما باید برای این تعلل پاسخگو باشند چرا که قیمت کتاب هم در سال 87 حدود 30 هزار تومان میشد و اکنون باید بالغ بر 80 هزار تومان برای آن هزینه کنند.
طاهرخانی افزود: صریح میگویم که این دوستان حتی دعوت ما را برای رونمایی از این کتاب نپذیرفتند چرا که در جلسه شورای انقلاب فرهنگی حضور داشتند ولی این حرکت به معنی عدم درک اولویتهای فرهنگی کشور چرا که انقلاب فرهنگی به نظر من یعنی علی فریدونی،محمد صیاد، محسن شاندیز،امیرعلی جوادیان، سعید صادقی و عکاسان جوانی چون مهدی قاسمی و امیر خلوصی که دوربینشان را نفروختند و غرورآمیز کنار ما هستند،انقلاب فرهنگی یعنی کتاب سال سی که مقاومت کرد و خود را به ناشران خارجی نفروخت.
اهدای کتاب سال سی به خانوادههای شهدا
طاهرخانی در ادامه با تقدیر از همه کسانی که در گردآوری این کتاب مشارکت داشتند از جمله فرهاد سلیمانی، عباس میرهاشمی،مریم جلالی، درودیان،محیط طباطبایی، پیام برازجانی و …از همه عکاسانی که با ارائه آثارشان به انتشار این کتاب کمک کرده بودند تشکر کرد و در پایان کتاب سال سی را به پدران و مادران دلاور و اسطورههای عشق، محبت و فداکاری تقدیم کرد که نقش دلاوری فرزندانشان در همیشه تاریخ بر دل مردم این سرزمین حک شده است.
در ادامه این مراسم مرضیه دباغ مبارز انقلابی سخنرانی کرد و به ذکر خاطراتی از دوران انقلاب پرداخت و پس از آن با حضور نورالدین عافی نویسنده کتاب نورالدین پسر ایران، همسر و فرزند شهید رضایی نژاد هدایای به سه عکاس از سه نسل عکاسان ایران اهدا شد و علی فریدونی، محمد صیاد و مهدی قاسمی لوح تقدیر خود را دریافت کردند و پایانبخش این مراسم نیز رونمایی از کتاب «سال سی» بود که با حضور حجتالاسلام زائری، رضا پورحسین مدیر شبکه مستند، حاج حسین یکتا مدیرعامل قرارگاه خاتمالاوصیاء،مریم جلالی مدیر گروه خانواده شبکه 2 سیما انجام شد و سه نسخه از این کتاب به مرضیه دباغ،آرمیتا دختر شهید رضایینژاد و حمید سوریان کشتیگیر برنده مدال طلای المپیک اهدا شد.
Sorry. No data so far.