سالهاست عکاسی میکند، در دانشگاه درس میدهد و داور جشنواره عکس است. «بردبار» خودش را یک عکاس مستند اجتماعی میداند که البته سالهاست برای مطبوعات عکس خبری میگیرد.
اوّلین جایزهی بینالمللی عکّاسی ایران
شاید بتوان گفت که اوّلین جایزهی بینالمللی ایران در زمینهی عکّاسی به نام ایشان ثبت شده است؛ چرا که عکّاسی تا آن زمان در ایران این قدر رشد آکادمیک نداشت و قطعاً در آن زمان کسی به شکل پیشرفته عکّاسی نمیکرد. رشتهی عکّاسی در دانشگاههای ایران، بعد از انقلاب اسلامی شکل گرفت. خیلی دوست دارم تحقیق شود که اگر این طور بوده، کسب اوّلین جایزهی بینالمللی عکّاسی ایران به نام آقای سیّاح، شهر مشهد و استان خراسان ثبت شود.
آقای سیّاح به عکّاسی خیلی علاقه داشتند. وقتی متوجّه فراخوان جشنوارهی عکّاسی شدند، از طریق استانداری خراسان در این جشنواره شرکت کردند و عکسهایی را فرستادند. ایشان در این جشنواره موفّق به کسب جایزه شدند. به همین خاطر، استانداری خراسان ضیافت شامی برپا کرد؛ امّا آقای سیّاح که مسایل مذهبی را رعایت میکردند و عکّاس آستان قدس بودند، چون احتمال میدادند که در این میهمانی مشروب سرو شود، در مراسم شرکت نکردند.
حرم ـ بارگاه، عکس میگیریم
دربارهی عکس معروف «سقّای پیر» ایشان میگفت: «این عکس را فقط به خاطر عکّاسی نگرفتم، بلکه به دنبال هدف دیگری نیز بودم. آن زمان تمایلات کمونیستی در ایران خیلی زیاد بود. من به عنوان یک بچّهمذهبی دوست نداشتم که ایران به آن سمت حرکت کند. پس این عکس را گرفتم و عنوانش را گذاشتم «ما ژندهپوشان ایرانی کار میکنیم، ولی کمونیست نمیشویم».»
اتّفاق دیگری که افتاد و به نظر من قابل تقدیر است، سنت عکّاسی حرم ـ بارگاه است. ایشان صادقانه میگفت که این کار درآمد خوبی داشت؛ چون زوّار حرم امام رضا (ع) پس از تحمّل سختی سفر، خیلی دوست داشتند که با خودشان یک عکس به یادگار ببرند.
از پشتبام تا آتلیه
شاید آقای سیّاح عکّاسی جلوی پرده را از دایی خود که در روسیه عکّاسی میکرد یاد گرفته بود. ما قبل از عکّاسی حرم ـ بارگاه، در عکّاسیهای دنیا داریم که از پرده استفاده میکردند. حتّی در عکسهایی که از کاخ گلستان وجود دارد، ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه جلوی پرده عکس گرفتهاند. نتیجه اینکه با الهام گرفتن از عکسهای دورهی قاجار و عکسهایی که دایی آقای سیّاح به ایشان نشان داد، این ایده شکل گرفت که میشود نقّاشیهایی از حرم و بارگاه تهیّه کرد و زوّار را متقاعد کرد که جلوی این پردهها عکس بگیرند. البتّه هیچوقت از خودشان نشنیدم که ایشان بنیانگذار این کار بوده باشند، ولی قطعاً جزو بنیانگذاران این روش عکّاسی بودهاند.
ایشان میگفت: قبل از این، زوّار و مسافرین را روی پشت بامی میبردیم که مشرف به حرم باشد و منظره را طوری انتخاب میکردیم که حرم دیده شود. ما علاوه بر حرمتی که برای عکّاسی قایل بودیم، به فکر درآمد هم بودیم و نمیخواستیم مسافرین را از دست بدهیم. در نتیجه به این رسیدیم که باید به جای روی پشت بام بردن مسافرین، پردههایی درست کنیم و از مسافرین جلوی این پردهها عکس بگیریم. ایشان میگفت: در آن زمان نهایتاً دو یا سه عکّاسخانه بود که از این پردهها استفاده میکرد.
Sorry. No data so far.