چهارشنبه 13 اکتبر 10 | 10:32

تفریح و سرگرمی برای آموزش

متأسفانه ما هنوز تألیف کتاب‎های درسی‎مان را به اشتراک نگذاشته‎ایم و حتى سر و شکل کتاب‎ها به‎صورتی ثابت و تکراری و خسته‎کننده حفظ می‎شود، چه رسد به پی‎گرفتن شیوه‎‎ها و قالب‎‎های نو و متفاوت و خلاق که زمینه را برای رشد و نوآوری ذهنی و علمی فرزندان‎مان آماده کند!


هفته‌نامه پنجره – حجت‌الاسلام زائری – وقتی سال‎ها پیش در آغاز تجربه شیرین آموزگاری برای نخستین‎بار یک کتاب تخصصی در موضوع برنامه‎ریزی آموزشی و روان‎شناسی تربیتی را به‎دست گرفتم و در مورد شیوه‎‎های گوناگون تدریس خواندم، به حیرت فرو رفتم که ما از میان آن همه روش‎‎های مختلف تعلیم و کلاس‎داری، همچنان و در کل نظام آموزشی‎مان تنها از روش سخنرانی – آن هم در ابتدایی‎ترین شکلش – استفاده می‎کنیم و اگر هم دری به تخته‎ای بخورد و کسی بخواهد ابتکاری به خرج بدهد و به‎سراغ کار‎های نو و روش‎‎های تازه و روزآمد برود، باید خود را برای دشواری‎‎های فراوان آماده کند.(1)

متأسفانه ما هنوز تألیف کتاب‎های درسی‎مان را به اشتراک نگذاشته‎ایم و حتى سر و شکل کتاب‎ها به‎صورتی ثابت و تکراری و خسته‎کننده حفظ می‎شود، چه رسد به پی‎گرفتن شیوه‎‎ها و قالب‎‎های نو و متفاوت و خلاق که زمینه را برای رشد و نوآوری ذهنی و علمی فرزندان‎مان آماده کند!

حال در شرایطی که به هزار و یک دلیل نظام آموزشی ما چندان جذابیت قابل‎ توجهی ندارد و هر سال در پایان امتحانات و آغاز تابستان بسیاری از دانش‎آموزان با خشم و بی‎مهری کتاب‎‎های درسی را دور می‎اندازند و به آن‎‎ها هیچ تعلقی ندارند و پس از مدتی حتى به ‎سختی چیزی از محتوای کتاب‎‎ها را به‎خاطر می‎آورند، آیا نباید در جست‎وجوی راه‎‎های نو و شیوه‎‎های تازه برای انتقال مفاهیم علمی و آموزشی به کودکان و نوجوانان بود؟

اینک یکی از جدی‎ترین چالش‎‎های ما، نیاز به نوآوری در آموزش و یافتن راه‎‎های بهتر برای انتقال مفاهیم علمی و مهارت‎‎های کاربردی است. مگر توصیه رهبر انقلاب خلاقیت و نوآوری، همت و تلاش مضاعف و نهضت نرم‎افزاری نبوده است؟ مگر مهم‎ترین مسئله امروزمان در کشور، رشد علمی و توسعه فن‎آوری نیست؟ و مگر نباید از هر فرصتی برای بهبود شیوه‎‎های آموزشی و یافتن راه‎‎هایی برای انتقال مؤثرتر محتوای آموزشی استفاده کرد؟

هر نظام آموزشی از چند رکن تشکیل می‎شود: آموزگار که مهم‌ترین است، دانش‎آموز، متن درسی، فضای آموزشی و… اینک که نظام آموزشی ما به‎دلایل گوناگون نمی‎تواند در احوال معلمان، تحولی ایجاد کند، یا شرایط دانش‎آموزان را تغییر دهد یا فضا‎های آموزشی متفاوت و تازه بیافریند، ساده‎ترین و عملی‎ترین تغییر، در متون آموزشی ممکن است.

چه بخواهیم و چه نخواهیم، سرعت تحولات اجتماعی و روند پرشتاب تغییر در نسل‎‎های جدید از سرعت تغییر دیدگاه و شیوه مدیران ما بسیار بیشتر است. نسل جدید که در دنیای رسانه‎‎ها و عصر ارتباطات زندگی می‎کند و با تصویر انس گرفته و از فیلم‎‎های انیمیشن تا فلش‎‎های کامپیوتری ذهنش را پر کرده‎اند، نمی‎تواند به‎راحتی با این کتاب‎ها و متون کم‎جاذبه ارتباط برقرار کند.(2)

دایره واژگانی این نسل و احوال و شرایطش به‎سرعت در حال تغییر است و در این وضعیت اگر نمی‎توان از آموزش دیجیتال یا شیوه‎‎های نو از این قبیل سخن گفت، لااقل می‎توان راه میان‎بری از خلال سرگرمی و قالب‎‎هایی چون کمیک استریپ پیدا کرد؛ با این امید که این قالب، اساس شکل‎گیری انیمیشن و فیلم داستانی و بازی‎‎های ویدئویی و کامپیوتری را هم ایجاد کند.

ما معتقدیم که این قالب جذاب و هنری می‎تواند بسیاری از مفاهیم را با سرعت و عمق بیشتر به مخاطب منتقل کند که به تعبیر مقام معظم رهبری هر پیامی که با زبان هنر عرضه شود، ماندگار خواهد شد. یادتان هست وقتی مجموعه تلویزیونی امام علی پخش می‎شد، دانش‎آموزان، هر شب به اندازه یک سال درس تاریخ مدرسه‎شان چیز یاد می‎گرفتند؟

چندان از وقتی نمی‎گذرد که کتاب چهل صفحه‎ای کمیک استریپ گوگل به‎عنوان راهنمای مرورگر جدید کروم طراحی و منتشر شد. مجموعه‎ای جذاب و مؤثر برای تشریح ویژگی‎‎ها و آموزش راه استفاده از این نرم‎افزار جدید که گوگل معتقد بود راه را برای استفاده بیشتر از اینترنت هموار می‎کند و درآمد‎های اقتصادی افزون‎تری به‎همراه خواهد داشت.

نمی‎خواهم ادعا کنم که همه متون آموزشی را می‎توان به این صورت عرضه کرد اما بدون شک موادی که فضای داستانی دارند – مانند تاریخ – به‎خوبی از این ظرفیت خاص برخوردارند.(3)
برخی مواد دیگر آموزشی مانند جغرافی و علوم طبیعی و ادبیات و حتى موضوعاتی چون ریاضیات یا هندسه هم می‎توانند بخش‎‎هایی تصویری داشته باشند که بدون‎شک جذاب‎تر و شیرین‎تر و به یاد ماندنی‎تر خواهند بود.

در چنین حالی نه دانش‎آموزان از کلاس و درس خسته می‎شوند و نه هیچ‎گاه آن تصاویر و صحنه‎‎ها و مفاهیم از ذهن‎شان بیرون می‎رود، همان‎طور که همه ما گاه حتى نما‎هایی خاص یا سر و شکل قهرمانان و نوع پوشش و آرایش آن‎‎ها را در کارتون‎‎های محبوب کودکی‎مان هنوز به‎خاطر داریم.

آن‎وقت در مجموع با ترکیبی از کمیک‎استریپ، بازی‎‎های جمعی، کاردستی، بازی‎‎های ویدیویی و کامپیوتری، فیلم سینمایی، سرود و موسیقی و تئاتر و… مفاهیم آموزشی در موضوعات و درس‎‎های مختلف به ذهن دانش‎آموز منتقل می‎شوند؛ بدون آن‎که بفهمد یا حتى احساس کند که «درس» خوانده و کار سنگین و طاقت‎فرسای تحصیل و تکلیف و مشق را انجام داده است.
ما اکنون – در نظام سنتی و فعلی – از پیش رسما اعلام می‎کنیم که حالا ساعت درس است و البته ممکن است بچه‎‎ها هم در این ساعت چیزی نیاموزند. چه اشکال دارد بیاییم و اعلام کنیم الان ساعت تفریح و سرگرمی است ولی بچه‎‎ها همه‎چیز را بی‎آن‎که متوجه شوند، یاد بگیرند؟

این نسل حق دارد با زبانی جدید و جذاب، حقایق درخشان نسل‎‎های گذشته و دلاوری‎‎های بزرگان این سرزمین را بیاموزد و برای زندگی تربیت شود. این نسل حق دارد کتاب درسی خود را دوست داشته باشد و با آن انس بگیرد. این نسل حق دارد از ما تلاش و کوشش جدی برای نوآوری و خلاقیت را مطالبه کند. چرا همیشه ما از این نسل طلب‎کار باشیم؟

پی‎نوشت:
(1) بعدا که همسرم تحصیلات عالی خود را در رشته برنامه‎ریزی آموزشی پی گرفت، تازه دیدم آن‎چه در گمان من نوآوری و تحول بوده دستاورد‎های چند دهه پیش برخی مراکز تحقیقاتی و پژوهشی مطرح دنیا بوده و آن‎چه امروزه با شتاب و سرعتی بسیار در حال عرضه و تجربه است، بسیار بیش از این‎هاست.

(2) واقعیت غیرقابل‎انکار این است که این نسل در فضایی متفاوت از معلمان و مدیران خود زندگی می‎کند و جالب آن‎که از منظر این دانش‎آموزان، تغییر و تحول، همه‎جا را در بر گرفته – از خانه و کوچه و خیابان تا تلویزیون و اینترنت و ورزشگاه و بازی و فوتبال – اما مدرسه همچنان همان است که بوده!
بدین ترتیب، گاه دانش‎آموز و مربی هرکدام در یک سپهر و یک ساحت کاملا مختلف و متفاوت سیر می‎کنند و تنها به‎ظاهر با هم و در کنار هم هستند و این‎گونه است که گاه دانش‎آموز می‎تواند معلم خود را دست بیندازد و او را به اصطلاح سر کار بگذارد!

(3) حداقل سازمان تألیف کتاب‎های درسی می‎تواند در مرحله آزمایشی، برخی از کتاب‎‎های درسی مانند تاریخ را در برخی مقاطع به‎صورت داستان‎های تصویری دنباله‎دار (‌کمیک استریپ) یا مثلا متن درسی جغرافی را به‎صورت فیلم مستند برای نمایش در کلاس درس یا سالن آمفی‎تئاتر مدرسه ارائه کند؛ و این قابلیت‎‎ها در کارشناسان مرکز تألیف کتاب‎های درسی و سازمان انتشارات کمک آموزشی وجود دارد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.