رهبر معظم انقلاب در روزهاي آينده به قم سفر خواهند كرد؛ اين چهارمين سفر رسمي رهبري به قم طي بيست سال گذشته است. البته مقام معظم رهبري در تمامي اين سالها، در سالگرد حماسه 19 دي 1356، با مردم اين شهر ديداري ثابت و هميشگي داشتهاند و بارها نيز در سفرهايي غيررسمي به اين شهر سفركردهاند.
اعلام خبر سفر
امام جمعه موقت قم، جمعه هفته گذشته از انجام اين سفر قريبالوقوع خبر داده بود. اين در حالي است كه از حدود دو ماه پيش موضوع سفر رهبري به قم در محافل مختلف اين شهر نقل ميشد.
حجتالاسلام و المسلمين محمد سعيدي در خطبه دوم نمازجمعه تأكيد كرد: در آيندهاي نزديك، طلاب و فضلاي حوزه علميه قم، پيشاپيش مردم غيور و متدين قم به استقبال از نايب ولي عصر (عجلا… تعالی) و ولي امر مسلمين ميروند. وي بيش از اين توضيحي درباره اين سفر نداد.
علي بنايي يكي از سه نماينده قم در مجلس نيز هفته گذشته در گفتوگويي كه با عنوان «جزیياتي از سفر رهبر انقلاب به قم» منتشر شد، اعلام كرد كه سفر رهبر معظم انقلاب به اين استان دو جنبه استاني و عمراني دارد و ايشان در اين سفر با علما، اساتيد حوزه علميه، طلاب و جوانان ديدار ميكنند.
محمدحسين موسيپور استاندار قم نيزدر اظهار نظري تصريح كرد كه رهبري چند روزي در قم اقامت دارند و برنامههايي نيز براي ايشان آماده شده كه از جمله آنها استقبال مردمي و ديدار با مردم، ديدار با علما و فضلا و ديدار با مسئولان اجرايي است.
سفر لغو شده
همزمان با رسانهاي شدن خبر سفر رهبري به قم، رسانههاي اينترنتي وابسته به جريانات ضدانقلاب، كوشيدند تا با خبرسازيهاي خاص و تكراري، اين سفر را تحتالشعاع خود قرار دهند. محور اصلي فعاليت اين رسانهها، لغو سفر به علت عدم استقبال احتمالي از رهبري بود. اين خبر آنچنان سست بهنظر ميرسيد كه حتي از سوي پايگاههاي خبري مشهورتر جريانات ضدانقلاب بازنشر نشده و در سطوحي محدود منتشر شد.
جالبتر آنكه در برخي بازخوردهاي اينگونه اخبار كه بهنظر ميرسد منشايي كاملا خارجي داشته باشد و نويسندگان آن، بههيچوجه در فضاي داخلي تنفس نميكنند، بر اين نكته تأكيد شده بود كه اين سفر انجام خواهد شد و اين خبرسازيها، نتيجهاي جز سرخوردگي براي جريان فتنه به دنبال نخواهد داشت. تمركز اصلي اين فضاسازي رسانهاي بر تعيين تكليف براي علما بوده و اين جريان سياسي كوشيده است در ادامه خط اختلاف افكنياش در يك سال گذشته، ابهامات و شبهاتي غير واقعي را به جامعه القا نمايد.
جاذبه قم
غير از مشهد، قم تنها شهري است كه بارها و بارها ميزبان حضور رهبر انقلاب بوده است؛ اين سفرهاي غيررسمي كه اخبار و جزييات زيادي درباره آنها منتشر نشده، نشاندهنده جايگاه ممتاز و موقعيت منحصربهفرد قم است. پايگاه مرجعيت شيعي كه در سالهاي پس از انقلاب اسلامي، كانون بسياري از تحولات بوده است.
با اتكا به برخي اظهارنظرها، رهبر معظم انقلاب در پارهاي مواقع به زيارت حرم حضرت معصومه (سلاما… عليه) و مسجد مقدس جمكران رفتهاند. اين مطلب را عباس كعبي عضو مجلس خبرگان رهبري به نقل از سيدحسن نصرا… دبير كل حزبا… لبنان بيان كرده است.
در برخي تصاوير و فيلمهاي كوتاه منتشر شده در اينترنت هم، ديدارهاي رهبري با حضرات آيات سيدرضا بهاءالديني (رحمتا… علیه)، علي مشكيني (رحمتا… علیه)، جواد فاضللنكراني (رحمتا… علیه) و محمدتقي بهجت (رحمتا… علیه) را ميتوان مشاهده كرد كه همگي در قم انجام شده است. ديدار با حضرات آيات محمدتقي مصباح يزدي و جعفر سبحاني نيز از جمله ديدارهايي است كه در قم انجام شده است.
در چند ماه گذشته نيز سفرهاي مهمي به قم انجام شده كه درباره آنها اطلاعات زيادي در دست نيست؛ در اين سفرها، دیدارهایی با مراجع معظم تقليد صورت گرفته كه آثار پرخير و بركتي براي نظام و كشور به دنبال داشته است. همگي اين ديدارها نشانه محكمي مبني بر شكست فتنهگران و توطئهگران براي ايجاد تفرقه در كشور است.
3 سفر
دو سال پس از انتخاب حضرت آيتا… سيدعلي خامنهاي به عنوان رهبر جمهوري اسلامي، ايشان از 30 بهمن تا 2 اسفند آن سال به قم سفر كردند. «من سرباز كوچك مقام معظم رهبري هستم»، اين جمله معروف را مرحوم حجتالاسلام والمسلمين سيداحمد خميني خطاب به حضرت آيتا… خامنهاي در بازديد از منزل امام خميني (رحمتا… علیه) در قم گفتند تا دو سال پس از رحلت امام، بيعت مجدد خود را با رهبري بيان كنند. حضرات آيات عظام محمدعلي اراكي و سيدمحمدرضا گلپايگاني كه در آن زمان در قيد حيات قرار داشته و دو ركن مهم مرجعيت بهشمار ميآمدند نيز ديدارهايي با رهبر انقلاب انجام دادند. چهار سال از ديدار اول قميها با رهبر معظم انقلاب در اين شهر نگذشته بود، كه ايشان مجددا به قم سفر كردند. اين سفر در آستانه ولادت با سعادت امير مؤمنان حضرت علي(عليهالسلام) انجام شد و رهبري از 13 تا 16 آذر 1374 ميهمان قميها شدند. به فاصله 5 سال از سفر دوم، شهر قم مهياي سفر سوم شد و رهبري نيمه مهر 1379 به اين شهر رفتند و اكنون قم در آستانه چهارمين سفر رسمي رهبر انقلاب قرار گرفته است. (به نقل از هفتهنامه پنجره)
برنامهی سفر رهبر انقلاب به قم
مسئول ستاد تبلیغات استقبال از مقام معظم رهبری در گفتگو با خبرنگاران برنامههای سفر مقام معظم رهبری پس از ورود به شهر مقدس قم و برگزاری مراسم استقبال را چنین تشریح کرد:
نشست با عموم طلاب، جلسه با طلاب غيرايراني، نشست مشترک با نخبگان حوزوی و دانشگاهی، نشست با جامعه مدرسین و شورای عالی حوزههای علمیه، جلسه با خانواده شهدا و جانبازان، نشست با بسیجیان، از جمله دیدارهای رهبر فرزانه انقلاب در قم میباشد.
حجتالاسلام و المسلمین نبوی با اشاره به این که زمان دقیق سفر رهبری به قم هنوز مشحص نیست، به عنایت ویژه مقام معظم رهبری به شهر قم اشاره کردند:
طبعا ویژگی بارز این سفر وجود بارگاه ملکوتی حضرت معصومه (س) و حوزه علمیه قم است و رهبر نظام اسلامی به قم به عنوان پایتخت فکری شیعیان جهان عنایت و توجه خاصی دارند.
وی تاکید کرد: بیشک ملاقات نزدیک حوزویان با رهبر انقلاب و ارایه گزارش از سیر تحولات حوزه در حضور معظم له و کسب رهنمودهای ایشان در رشد و بالندگی حوزه نقش بسیار مهم و تعیین کنندهای دارد.
ایشان در ادامه این سفر را برملا کننده توطئههای دشمنان دانسته و میگوید: این که میبینیم سفر ایشان به هر جای دیگری به غیر از قم، اینگونه برای رسانههای بیگانه حساسیت زا نیست ، به این دلیل است که آنها بسیاری از بنیانهای تبلیغاتی خود در دنیا را به واسطه سفر رهبر انقلاب به قم در معرض خطر میبینند، به این معنا که آنها در دوران فتنه به این دروغ متوسل شده بودند که روحانیت و مراجع از نظام اسلامی فاصله گرفتهاند.
وی اضافه کرد: با سفر مقام معظم رهبری و دیدارهای صمیمانه ایشان با عموم حوزویان و به ویژه مراجع عظام تقلید، توطئهها خنثی می شود و به همین خاطر است که مدام در این راستا به ارایه تحلیلهای دروغین و ساختن شایعات بیاساس رو آوردهاند.
حجتالاسلام و المسلمین نبوی دربارهی شور و نشاط مردم برای استقبال از مقام معظم رهبری میگویند:
هم اکنون و از روزهای پیش شور و نشاط فوق العادهای در خصوص این سفر در قم ایجاد شده است؛ البته با جدی تر شدن کارهای تبلیغاتی این شور و نشاط قطعا مضاعف می گردد.
ایشان از اشتياق فراوان مردم وطلاب براي استقبال از رهبري خبر داد و ياد آورشد: بسياري از مردم قم از روزها پيش براي سلامتي مقام معظم رهبري به ذبح قرباني پرداخته و گوشت آن را بين نيازمندان توزيع نمودهاند.
بار دیگر«قم ولایی» تجلی خواهد نمود
آیتالله مقتدایی نیز، در پیامی با اشاره به سفر آیتالله العظمی خامنهای، حوزویان را پیشتاز قافله تجلیل از مقتدای خویش دانستند. در بخشی از این پیام آمده است:
«چشم بیدار مردم غیور خطه دانش و بینش به جمال دلآرای رهبر فرزانه انقلاب، حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای(مدظلهالعالی) روشن خواهد شد و جان تشنهشان از زلال وجود مبارکش سیراب خواهد گشت.
شکوه استقبال از آن قامت بر افراشته اقتدار اسلامی، یادآور قیام عزتبخش پانزده خرداد ۴۲ و ۱۹ دی ۵۶ خواهد بود و به فضل الهی جهانیان خواهند دید مردم و حوزه علمیه قم، با تمام توان همچون آن سالها و بلکه قویتر و با صلابتتر، در سنگر دفاع از ولایت فقیه و نظام اسلامی حضور خواهند یافت و بار دیگر«قم ولایی» تجلی خواهد نمود.
حوزویان ارجمند نیز پیشتاز این قافله پرشکوه، با تجلیل از مقتدای خویش، رهبر حکیم انقلاب، بیعت خود را تجدید نموده و از همه فتنهگرانی که تمام تلاش خود را علیه نظام و ولایت فقیه به کار گرفتهاند، تبری میجویند.»
مهمترین مباحث و مسائل حوزوی که باید در سفر مقام معظم رهبری به قم، مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد
حجت الاسلام والمسلمین مجیدحکیم الهی معاون ارتباطات و امور بین الملل جامعه المصطفی العالمیه در زمینه مهمترین و ضروریترین مباحث و مسائل حوزوی که باید در سفر مقام معظم رهبری به قم، مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد به گفت و گو با پایگاه رسمی حوزه علمیه پرداخته است.
تدوین متون درسی متناسب با مقتضیات زمان، ورود حوزه به گفتمانهای جهانی و مهندسی مدیریت نخبگان جهان اسلام از جمله این موارد بودند.
تدوین متون درسی متناسب با مقتضیات زمان
با توجه به شرایط فعلی حاکم بر دنیا، محدودیت زمانی فراگیران حوزوی و با در نظر گرفتن پیشرفتهای علمی و تکنولوژی در حوزه آموزش و توجه به نیازهای مختلف جوامع بشری، چارهای جز تغییرنظام آموزشی و طراحی سیستم تعلیم و تربیت ویژه حوزه نداریم.
تحول در نظام آموزشی حوزه، ایجاد خلاقیت، ابتکار و نوآوری در تئوریهای علمی، فرهنگی و پژوهشی از مقولاتی است که باید در این فرصت زیرساختهای آنها فراهم گردد.
ورود حوزه به گفتمانهای جهانی
یکی از محورهایی که باید مورد توجه قرار گیرد و از این فرصت برای تعمیق و تبیین آن استفاده کرد، حضور فعال حوزههای علمیه در گفتمانهای جهانی است .
سالانه بیش از صدها همایش علمی در عرصه نقد و تفسیر اندیشههای دینی در جهان برگزار می شود که به علت ضعف بنیههای علمی در این گونه همایشها انحرافات فراوانی مشاهده می شود که بر حوزیان لازم است ضمن تجهیز خود به علوم و فنون مورد نیاز جهت حضوری فعال در این همایشها، به نشر اندیشههای دینی در این گونه محافل علمی بپردازند.
چالشهای امروز میان اسلام و غرب و خلاء حضور فعال اصحاب اندیشه موجب رونق اندیشههای سکولار و ضد دین در غرب شده است، همچنین خلاء حضور حوزویان در این گونه مراکز موجب تحریف چهره حقیقی اسلام و جایگاه رفیع مکتب اهل بیت(ع) گردیده و چنانچه مبانی فکری و فلسفی مذهب اهل بیت(ع) توسط حوزویان و متفکرین حوزه تبیین شود، یقیناً برداشتهای سوء ، ناشایست و تحریفها از این مکتب زدوده خواهد شد.
برای چنین حضوری طلاب می بایست به آموزش زبان و تقویت مهارتهای پژوهشی، علمی و فرهنگی پرداخته و خود را آماده کنند.
مهندسی مدیریت نخبگان جهان اسلام
امروز هزاران نخبه از کشورهای متفاوت با تنوع ایدهها و اندیشهها در اختیار حوزههای علمیه قرار دارد همچنین حضور هزاران امام جمعه و خطیب، هزاران پژوهشگر، صدها استاد برجسته و فرهیخته شبکه قدرتمندی از نخبگان مسلمان را تشکیل داده است، ولی آنچه در این بین مورد توجه قرار نگرفته، موضوع بهره گیری و بهره مندی از این شبکه بزرگ و این ذخیره گرانسنگی که در اختیار حوزههای علمیه است.
چنانچه حوزههای علمیه بتوانند مهندسی مدیریت نخبگان جهان اسلام را طراحی کنند انقلاب عظیمی در عرصه تولید علم و اندیشه در حوزه گسترش و نشر معارف اهل بیت(ع) در جهان بوجود می آید.
یکی از عوامل عدم استفاده بهینه از ظرفیتهای حوزویان نبود سیستم مدیریتی و بهره گیری از این ذخیره گرانسنگ و ارزشمند است.
روزهای آینده فرصتی فراهم است تا این محورهای اساسی و همچنین سوالات جدی که فراروی حوزه قرار دارد مورد بررسی قرار گیرد و زیرساختهای آن در شهر قم و حوزه علمیه فراهم شود تا شاهد شکوفایی علم و اندیشه باشیم.
همچنین نباید فراموش کرد چالشهای جدی و اساسی که در برابر حوزویان قرار دارد می بایست تحلیل شود و برای حل آنها راهکارهای مناسب بدست آورد و برای عملیاتی سازی این راهکارها، از فرصت حضور مقام معظم رهبری نهایت استفاده و بهرهمندی را داشته باشیم.
Sorry. No data so far.