ادوارد اسنودن، افشاگر امریکایی میگوید، بعد از افشا کردن اسناد در مورد میزان و گستره فعالیتهای جاسوسی واشنگتن در سراسر جهان، ماموریت وی «به انجام رسیده است.»
اسنودن روز دوشنبه (۲ دی، ۲۳ دسامبر) در مصاحبه با روزنامه امریکایی واشنگتن پست گفت: «برای من، در رابطه با رضایت شخصی، ماموریت به انجام رسیده است.»
وی افزود: «من از هم اکنون برنده شدهام. به محض اینکه خبرنگاران قادر به کار شدند، صحت هر کاری که من قصد داشتم انجام دهم، تایید شد. زیرا فراموش نکنید، من قصد نداشتم جامعه را تغییر دهم من میخواستم به جامعه این فرصت را بدهم تا خود تصمیم بگیرد که باید تغییر کند یا خیر.»
اسناد لو رفته توسط اسنودن از ماه ژوئن، نشان داده که آژانس امنیت ملی امریکا اطلاعات تماسهای تلفنی تمام شهروندان امریکایی را جمع آوری کرده و همچنین استفاده از سرورهای اینترنتی مستقر در امریکا توسط تمام مردم جهان را زیر نظر دارد.
افشاگریهای اسنودن که رابطه دولت امریکا با شهروندان این کشور را تغییر داد، حتی منجر به تغییر لحن باراک اوباما، رئیس جمهور امریکا شد. وی در کنفرانس خبری آخر سال خود گفت، واشنگتن شاید نحوه جمع آوری اطلاعات تماس مردم امریکا را تغییر دهد.
اوباما روز جمعه در جریان کنفراس خبری ۶۰ دقیقهای خود در کاخ سفید، یک بسته پیشنهادی را ارائه داد که توسط هیات کارشناسان وی طراحی شده بود. به موجب این پیشنهاد اطلاعات تماسهای تلفنی مردم امریکا به آژانس امنیت ملی این کشور توسط شرکتهای تلفنی جمع آوری میشود.
وی گفت، «امکان این وجود دارد که برخی از همان اطلاعات…از این طریق که شرکتهای خصوصی تلفنی، اطلاعات را مدت بیشتری نگاه دارند» و به دولت امریکا اجازه دستری به آنها را بدهند، جمع آوری شوند.
افشاگریهای اسنودن همچنین باعث تغییر رابطه امریکا با دیگر کشورهای جهان شده است.
اسناد لو رفته توسط اسنودن نشان داد، دولت امریکا تماسهای تلفنی دست کم ۳۵ رهبر جهان را مورد شنود قرار داده، از رهبران روسیه به کمک سوئد جاسوسی کرده، نشستهای جی۸ و جی۲۰ در سال ۲۰۱۰ در تورنتو و همچنین نشست جی۲۰ در سال ۲۰۰۹ در لندن را با کمک کشورهای میزبان مورد نظارت جاسوسی قرار داده است.
اسنودن پیش از فاش کردن برنامههای جاسوسی آژانس امنیت ملی امریکا به هنگ کنگ فرار کرده بود و در ۲۳ ژوئن از هنگ کنگ به روسیه رفت و ۱ آگوست مسکو به این افشاگر امریکایی پناهندگی موقت داد.
ریک لجت، رئیس نیروی عملیاتی آژانس امنیت ملی که مسئول برآورد خسارات وارد شده بواسطه افشاگریهای اسنودن است، گفته «ارزش این را دارد» که در ازای وعده اسنودن به عدم افشاگری بیشتر در مورد فعالیتهای جاسوسی آژانس امنیت ملی، به وی اجازه بازگشت امن به امریکا داده شده و همچنین وی مورد عفو قرار بگیرد.
با وجود این، برخی از مقامات امریکا از جمله جان بولتون، نماینده سابق این کشور در سازمان ملل و جیمز ووزلی مدیر سابق سازمان اطلاعات مرکزی امریکا (سیا) میگویند، در صورتی که اسنودن در رابطه با اتهام خیانت گناهکار تشخیص داده شود، باید اعدام شود.
بولتون در گفتوگو با شبکه فاکس نیوز گفت: «نظر من این است که اسنودن مرتکب خیانت شده است و باید در این زمینه دادگاه علیه وی حکم صادر کند و سپس باید از درخت بلوط به دار آویخته شود.»
در مصاحبهای دیگر نیز ووزلی به فاکس نیوز گفت: «من فکر میکنم عفو اسنودن احمقانه است. وی باید به اتهام خیانت تحت پیگرد قرار بگیرد و اگر توسط هیئت منصفه گناهکار تشخیص داده شود، باید به دار آویخته شده تا بمیرد.»
Sorry. No data so far.