سهیل جهان بیگلری مدیرعامل سازمان توسعه سینمایی حوزه هنری در نشست تشریح برنامههای این مرکز گفت : در طول چند سال اخیر حوزه هنری سعی کرده است فعالیتهای خود را در بخشهای مختلف چون حوزه اندیشه و کتاب و تولید فیلمهای سینمایی در گونه های مختلف به گسترش داده و به انجام رساند، از این رو هفت عنوان کتاب در حوزه اندیشه آماده چاپ داریم. همچنین طبق برنامهریزی انجام شده بنا داشتیم در سال جاری چهار فیلم بسازیم که خوشبختانه این اتفاق افتاد و قرار است فیلمهای «میهمان داریم» به کارگردانی محمدمهدی عسگرپور در بخش مسابقه ملی و فیلمهای «حق سکوت» به کارگردانی محمدهادی نائیجی و «فرشتهها با هم میآیند» به کارگردانی حامد محمدی در بخش فیلم های اول نمایش داده شود.
حمایت از فیلم اولیها
وی با اشاره به اهداف حوزه هنری برای حمایت از فیلمسازان فیلم اولی توضیح داد: حمایت از فیلمسازان فیلماولی و کشف استعدادهای سینمایی از جمله طرح های حوزه هنری بوده و هست. بر همین اساس سال گذشته دو فیلم «تاج محل» و «خسته نباشید» را به عنوان فیلمهای اول در جشنواره سیویکم فجر به نمایش درآوردیم. امسال هم فیلم «حق سکوت» و «فرشتهها با هم می آیند» را به عنوان فیلم های اول در جشنواره فیلم فجر داریم.
وی با اشاره به تولیدات سینمایی حوزه هنری در شهرستان ها گفت: از دیگر سیاستهای این نهاد سینمایی تولید فیلم در استان ها است. از همین رو تولید فیلم «مروا» به کارگردانی کریم فائقیان که از کارگردان های بوشهری است، را آغاز کرده ایم. همچنین فیلمی در ژانر کودک به نام «کاکلی» به کارگردانی بهزاد رفیع در دست تولید داریم.
«کاکلی» پیشنهاد مجیدی بود
وی در ادامه گفت: تولید فیلم «کاکلی» به پیشنهاد مجید مجیدی به حوزه هنری ارائه شد. در واقع مجیدی تشخیص داد که بهزاد رفیع می تواند کارگردانی این فیلم را به عهده بگیرد. همچنین پیشنهاد دادیم که این فیلم به عنوان فیلم اول به سیودومین جشنواره فیلم فجر ارائه شود، اما مجیدی معتقد بود که هنوز فیلمنامه «کاکلی» جا برای کار دارد و قرار است اولین ارائه این فیلم سینمایی در جشنواره فیلم کودک باشد.
مدیرعامل سازمان توسعه سینمایی حوزه هنری ساخت فیلم در حوزه دفاع مقدس را از اولویت های این مجموعه سینمایی دانست و گفت: ساخت فیلم های بلند سینمایی، کوتاه، مستند و انیمیشن در حوزه دفاع مقدس از جمله اهداف حوزه هنری است. بر همین اساس در حال حاضر فیلم «بیست و سه نفر» به کارگردانی مهدی جعفری با فیلمنامهای از محمدرضا گوهری را آماده ساخت داریم و قرار است تولید آن از سال آینده شروع شود. همچنین از طرح ساخت فیلمی با موضوع شهیدحسن باقری صحبت شده است.
جهانبیگلری با اشاره به تولید فیلم سرداران شهید با عنوان «سرزمین عشق» گفت : رضا میرکریمی از سال گذشته ساخت فیلم های مستند و تجربی با موضوع سرداران شهید را در دستور کار خود قرار داده و تاکنون فیلم شهید چمران و شهید دوران را به پایان رسانده است.
وی در توضیح تولید فیلم های تجربی بیان کرد: زمانی که فرصت از فیلمهای تجربی میشود، منظور ساختار آثار در نوع کارگردانی فیلمسازان است به این معنی که میرکریمی در ساخت مستندهای سرداران شهید شیوه ای نو را در روایت به کار گرفته و از ساختار مستند کمیک موشن بهره برده است.
تولید فیلمی با موضوع کشتار دیپلمات های ایرانی در اولویت های تولیدات سینمایی
این مدیر سینمایی درباره «مزار شریف» توضیح داد: متاسفانه کشتار دیپلمات های ایرانی در خارج از کشور در چند سال اخیر به اشکال مختلف دیده شده است. این حرکت از طالبان شروع شد و در نهایت امروز به بحث تکفیری و سلفی ها انجامیده است بنابراین تولید فیلمی با موضوع کشتار دیپلمات های ایرانی در اولویت های تولیدات سینمایی حوزه هنری قرار گرفت. این پروژه سینمایی اکنون در مرحله پیش تولید و نزدیک به شروع فیلمبرداری است که قرار است به کارگردانی حسن برزیده و تهیه کنندگی منوچهر شاهسواری انجام شود.
جهانبیگلری با اشاره به ساخت سریال «دا» گفت: نگارش فیلمنامه توسط همایون اسعدیان در حال انجام است و قرار است منوچهر محمدی تهیه و تولید این اثر را به عهده بگیرد و اگر بودجه تامین شود، قطعا این کتاب ارزشمند را به تولید می رسانیم.
«دا» راهی جز فاخر و میلیاردی شدن ندارد
مدیر عامل سازمان در پاسخ به خبرنگار فارس مبنی بر هزینه میلیاردی پروژه «دا» گفت: راهی جز اینکه «دا» به پروژهای فاخر و میلیاردی شود نداریم اما تا حد امکان سعی می کنیم از هزینه های اضافی بکاهیم و اگر دکوری قبلا ساخته شده ما از همان استفاده کنیم و چرخ را دوباره اختراع نکنیم.
وی همچنین با اشاره به فیلمنامه های که برای ساخت در حوزه هنری موجود است، گفت: چند فیلمنامه خوب در دستور کار داریم. به عنوان مثال فیلمنامه «پایی که جا ماند» اقتباسی از کتابی به همین نام به قلم محمدمهدی عسگرپور نوشته شده است. همچنین فیلم های «مهمان صخره ها» نوشته محمدرضا گوهری، «صبح روز بعد» به قلم مهدی آذر پندار و «آمون، سردار و زینعلی» نوشته سیدرضا صافی آماده تولید شده است.
جهانبیگلری در ادامه صحبت های خود با اشاره به تولید فیلم های مستند و کوتاه گفت: تولید فیلم های مستند و کوتاه در دستور کار حوزه هنری قرار گرفت و امسال فیلم مستند «ابرها در راهند» به کارگردانی محمدعلی فارسی در بخش مسابقه سینمای مستند حضور دارد. همچنین مستندی با موضوع «جغرافیای کربلا» به کارگردانی داریوش یاری در حال انجام است.
مدیرعامل سازمان توسعه سینمایی حوزه هنری در پاسخ به این پرسش که چرا فیلم «تاج محل» اکران نشده است؟ گفت: اکران درست فیلم یک فعالیت کاملا تخصصی است بخصوص فیلم هایی مثل «تاج محل» و «خسته نباشید» که تفاوت ماهوی با فیلم های حرفه ای دارند. در واقع باید فضایی ایجاد شود که بتوان اکران این فیلم ها را به بهترین شکل انجام داد.
وی در پاسخ به این که این شائبه وجود دارد که حوزه هنری تنها با تعداد محدودی از تهیه کنندهها و کارگردانان سینما کار می کند، گفت: حرف و حدیث در فضای سینما زیاد است و متاسفانه این صحبت ها جامانده دوره های گذشته است که فضای سینما را غبارآلود کرده است. برای حوزه هنری فرقی نمی کند با کدام تهیه کننده و کارگردانی کار کند بلکه آنچه مهم است وجود فیلمنامه خوب در راستای اخلاق و سیاست های حوزه هنری است.
از فضاهای غبارآلود فاصله بگیریم
مدیر سینمایی حوزه هنری در ادامه متذکر شد: بنابراین فضای غبارآلود سینما که به دلایل متعدد ایجاد شده است نباید مدنظر قرار داد بلکه خروجی نهادها و سازمان ها در تولید فیلم های ارزشمند سینمایی مهم است.
جهانبیگلری در پاسخ به این سوال که آیا حوزه هنری با تلویزیون همکاری نخواهد داشت؟ گفت: با هر سازمان و نهاد سینمایی که به شکل مشارکتی وارد همکاری با حوزه هنری شود، همکاری خواهیم کرد. به همین دلیل تلویزیون هم باید در ابتدا سرمایه گذاری و مشارکت کند و اگر این مشارکت صورت گیرد حتما هم چرخه اقتصادی و هم تولید آثار خوب سینمایی با موفقیت انجام خواهد شد، به همین دلیل علاقه مند هستیم که با تلویزیون کار مشارکتی انجام دهیم تا این چرخه سریعتر به انجام رسد، اما مشکل نبود تفاهم نامه های اجرایی است.
ما برای هم افزایی سینما با هر تهیه کننده ای همکاری می کنیم
این مدیر سینمایی افزود: حوزه هنری علاقه مند است که با سازمان ها و نهادهای سینمایی کار کند تا سینما به یک همافزایی برسد، منتها مساله این است که هنوز مدیران وزارتخانه ها و مراکز غیرمرتبط با سینما از ظرفیت این هنر و صنعت آگاه نیستند و چون آگاهی ندارند استفاده درستی از ظرفیت های سینما نمی کنند و چون استفاده درستی از ظرفیت های سینما نمی شود، در نتیجه چرخه سینما از کار می افتد.
مدیرعامل سازمان توسعه سینمایی حوزه هنری با اشاره به چگونگی سفارش سوژه به تهیهکنندهها گفت: حوزه هنری سوژه های خود را با توجه به اهداف این نهاد سینمایی با تهیهکنندهها مطرح می کند بعد از طرح این موضوع جلساتی می گذاریم، دغدغه ها و بحث و نظرهایی روی موضوع انجام می دهیم، پس از این مرحله تحقیق و نگارش آغاز می شود و در نهایت پس از پرداخت کامل، فیلمنامه مورد بحث و بررسی قرار می گیرد تا ببینیم به آنچه می خواهیم تبدیل شده یا نه که اگر چنین باشد ساخت فیلم شروع می شود.
جهانبیگلری متذکر شد: به عنوان مثال ساخت فیلم «نورالدین پسر ایران» را با عزیزالله حمیدنژاد مطرح کردیم، اما خود حمیدنژاد از انجام این پروژه انصراف داد. نمونه دیگر پیشنهاد کار به کیانوش عیاری بوده است که خود من با عیاری تماس گرفتم، کتابی به او پیشنهاد دادیم تا بررسی کند و بر اساس این کتاب فیلمنامه بنویسد، اما عیاری اعلام کرد که ایده ای از این کتاب در نمیآید. بنابراین سوژه و فیلمنامه خوب برای رسیدن به تولید از اهمیت ویژه ای برای حوزه هنری برخوردار است.
حوزه هنری تنها کمپانی حرفه ای از آموزش تا اکران فیلم است
مدیرعامل سازمان سینمایی سوره همچنین درباره حمایت از پخش فیلمها و نمایش آنها در کنار حمایت از تولید گفت: ما برای اینکه این حوزه متمرکزتر پیگیری شود، آن را به یکی از زیر مجموعههای خودمان سپردهایم. مجموعه «بهمن سبز» بدون اغراق تنها کمپانی ایرانی است که از آموزش تا پخش فیلم را در سینمای ایران برعهده دارد و از آنجا که فکر میکنیم پخش فیلمها باید تخصصیتر انجام شود، این بخش را در اختیار آن دوستان قرار دادیم. ما حتما سعی میکنیم در بحث اکران برنامهریزیهای مناسبی داشته باشیم.
این مدیر فرهنگی تاکید کرد: در هر صورت حوزه هنری برای فیلمهایی که تولید میکند یا توزیع و پخش داخلیشان را برعهده میگیرد به نحو احسن برنامهریزی میکند تا به خوبی دیده شوند.
از صفر تا صد حوزه پخش به موسسه «بهمن سبز» واگذار شده
جهان بیگلری سپس در پاسخ به پرسشی درباره برنامه حوزه هنری برای تعمیر و نگهداری سالنهای تحت اختیارش گفت: ما برای آنکه بتوانیم در حوزه پخش متمرکزتر عمل کنیم، موسسه «بهمن سبز» را فعالتر کرده و علاوه بر حوزه پخش، تعمیر و نگهداری و بازسازی سالنها را به آنها سپردیم. در هر صورت معتقدیم تعمیر و نگهداری سالنهای شهرستانی فعالیت جدی را میطلبد و موسسه «بهمن سبز» برنامهریزیهایی برای آن دارد. قرار است چندی دیگر سمیناری آموزشی را برای مدیران سالنهای سینماییمان را برگزار کنیم تا برنامهریزی در این حوزه رسما آغاز شود.
ما به همکاری مشارکتی با صداوسیما علاقه داریم
رئیس سازمان سینمایی سوره حوزه هنری در پاسخ به پرسشی درباره همکاری با ارگانهایی مانند صدا و سیما برای تولید آثار مختلف و نمایش آنها گفت: ما علاقهمندیمان را برای تولید آثار مشترک به سازمان صدا و سیما، سازمان سینمایی و سایر سازمانهای مردمی و دولتی اعلام کردهایم چرا که معتقدیم این هم افزایی برای ارتقای سینمای ایران لازم است ضمن آنکه معتقدیم باید وزارتخانههای دیگر را نیز با کاربرد سینما آشنا کرده و آنها را به سرمایه گذاری در این حوزه ترغیب کنیم. مطمئنا سینما به خودی خود و با بودجه محدودش نمیتواند آن طور که باید جریانساز باشد.
جهان بیگلری در پایان سخنانش با اشاره به همکاری حوزه هنری با صداو سیما برای نمایش آثار مختلفاش گفت: در هر صورت ما علاقهمند هستیم که با تلویزیون در زمینه تولید و نمایش، کارهای مشارکتی را انجام دهیم. آنها طبیعتا به این بخش فکر کردهاند اما نمیدانم چرا تاکنون به مرحله اجرا نرسیده است.
Sorry. No data so far.