باراک اوباما در نخستين مرحله از سفر دوره اي اش به چند کشور آسيايي وارد بمبئي پايتخت اقتصادي هند شد تا ديدار خود را از اين کشور با اداي احترام به کشته شدگان حادثه تروريستي سال 2008 و به شکل نمادين آغاز کند.
اوباما اهداف مهم و بزرگي را در اين سفر دنبال مي کند. با توجه به هيأت بزرگي که اوباما را همراهي مي کند و برخي منابع شمار آنها را تا سه هزار نفر گزارش کرده اند، مشخص مي شود که اوباما تلاش دارد، قراردادهاي جامعي را در بخشهاي اقتصادي با هند امضا کند و نيز در حوزه مسايل سياسي نشان دهد، هند جايگاه ويژه و مؤثري را در همکاريهاي منطقه اي جنوب آسيا براي آمريکا دارد.
قرارداد اقتصادي يازده ميليارد دلاري که در اين سفر ميان هند وآمريکا امضا مي شود، امتياز بزرگي است که واشنگتن مي خواهد به دهلي نو بدهد و هنديها هم تلاش دارند از اين قرارداد کمال بهره را ببرند.
اما در کنار وجوه اقتصادي، اين سفر اهداف ديگري را نيز دنبال مي کند. هند با جمعيت نزديک به يک ميليارد نفر، بازار بسيار خوبي براي صنايع آمريکايي است، بويژه که آمريکا با بحران اقتصادي شديد روبرو است و بازارهاي هند در بخشهاي «آي تي» و فناوريهاي اطلاعات، خودروسازي و صنايع تسليحاتي براي آمريکا اهميت ويژه اي دارند. ازسوي ديگر اوباما در اين سفر تلاش مي کند، تا نظر مثبت هند را درباره مسايل پاکستان و افغانستان و مبارزه با طالبان جلب کند. در همين حال، يکي از انتقادهايي که پاکستانيها همواره به سياست منطقه اي آمريکا داشته اند، توجه بيش از اندازه واشنگتن به دهلي است که موجب شده، هنديها مواضع تندي را نسبت به پاکستان داشته باشند.همچنين رويکرد دولت آمريکا درباره امضاي قرارداد هسته اي با هند موجب ناخرسندي اسلام آباد شد. در اين شرايط، دور از ذهن نيست که اوباما هنديها را متقاعد کند، با اسلام آباد همکاري متعادل تر و مناسب تري داشته باشند. اما در حوزه قراردادهاي هسته اي، هنديها انتظار دارند در اين سفر قراردادهايي امضا شود که به موجب آن، آمريکاييها قبول کنند، فناوريهاي پيشرفته در اختيار هند قرار دهند و از اين کشور تنها بعنوان بازار استفاده نکنند. هنديها همچنين انتظار دارند قرارداد هسته اي موسوم به 123 ميان دو کشور در اين سفر اجرايي شود، زيرا امضاي اين قرارداد پس از چند سال تحت فشار کنگره هنوز اجرايي نشده و از اين بابت، دولت دهلي نو زير فشار منتقدان داخلي است که مي گويند دولت امتيازهاي زيادي را بر سر قراردادي که معلوم نيست، اجرايي شود به آمريکا تاکنون داده، امتيازهايي مانند کاهش روابط اقتصادي با ايران.
به هر حال، اوباما درحالي وارد هند شده که بنظر نمي رسد، دوطرف بتوانند اختلافات خود را به گونه اي حل کنند که به يک توافقنامه جامع ميان دو کشور بينجامد. در حقيقت، هنديها اگر در چارچوب سياستهاي آمريکا رفتار نکنند، واشنگتن مجوز توسعه هسته اي را به آنها نمي دهد و به ازاي آن، آمريکا مطالبات بسياري دارد که تا مرز خروج هند از جنبش غير متعهدها هم رسيده و اين مسأله، واکنشهاي داخلي را در هند برانگيخته است.
Sorry. No data so far.