نشست رسانهاي مركز مطالعات و تحقيقات فرهنگ و ادب پايداري و رونمايي از نخستين مجله الكترونيكي تاريخ شفاهي با حضور محسن كاظمي دبير سايت تاريخ شفاهي، مرتضي سرهنگي مدير مركز تحقيقات و مطالعات فرهنگ و ادب پايداري و حجتالاسلام سعيد فخرزاده مسئول دفتر تاريخ شفاهي در تالار انديشه حوزه هنري برگزار شد.
حجتالاسلام سعيد فخرزاده مسئول دفتر تاريخ شفاهي در اين نشست گفت: در حال حاضر وقتي به تاريخ نگاه ميكنيم آنچه به ذهن متبادر ميشود اسناد و مدارك مكتوب است، چرا كه در مجامع علمي هم همين اسناد و مدارك مكتوب شالوده علم است.
وي در ادامه گفت: با توجه به تحولات سريع جوامع آهسته آهسته بايد تاريخنگاران را به موضوع تاريخ شفاهي توجه داد، گرچه در اين مسير در كشورهاي پيشرفته حركتهايي صورت گرفته و اين موضوعات در دانشگاهها تدريس ميشود، مخصوصا در جوامعي كه فرهنگ مكتوب وجود ندارد و عادت براي ثبت جزئيات ريز وجود ندارد، قطعا براي اطلاع از جزئيات و وقايع نياز به تاريخ شفاهي است.
به گفته فخر زاده، انقلاب ما جريان خودجوش مردمي بود، سازمان و نهادي در كنار انقلاب براي ثبت وقايع وجود نداشت، آنچه رژيم از آثار و تاثيرات حركت مردمي ثبت ميكرد قطعا با نگاه خود بود، اما اگر بخواهيم به پديده انقلاب اسلامي نگاهي كنيم، استفاده از منابع تاريخ شفاهي بيشترين حجم را به خود اختصاص ميدهد.
مسئول دفتر تاريخ شفاهي در ادامه خاطرنشان كرد: مركز اطلاعات از سال 68 فعاليت خود را آغاز كرد و در اين زمان آرام آرام ضرورت پرداختن به انقلاب هم حس شد، چرا كه رابطه تنگاتنگي ميان انقلاب و دفاع مقدس وجود داشت و دفاع مقدس به عنوان شاخه اصلي درخت انقلاب اسلامي محسوب ميشد.
وي در ادامه اظهار داشت: از سال 72 بخش تاريخ شفاهي انقلاب اسلامي راهاندازي شد و طي 17 و 18 سال بيش از 800 مصاحبه و 6 هزار ساعت مصاحبه انجام شد كه از اين ميزان ساعت 40 جلد كتاب منتشر شده است.
وي گفت: ابتدا خاطرات فردمحور بود، اما پس از آن فعاليتهاي موضوعي آغاز شد و اولين كتاب «جنبش دانشجويي دانشگاه تبريز» در اين زمينه منتشر شده است.
وي در ادامه با اشاره به ديگر فعاليتها تصريح كرد: در حال حاضر در موضوع تسخير لانه جاسوسي 5 سالي است كه در حال تحقيق و پيگيري است و در اين راه با بيش از 70 درصد افراد درگير با اين موضوع ارتباط گرفته شده تا اطلاعات مكتوب ثبت و ضبط شود تا چندين كتاب از آن منتشر كنيم.
وي در ادامه گفت: «نوفل لوشاتو»، «زندانهاي رژيم پهلوي»، «فرهنگنامه واژهها و اصطلاحات زندانيان در زندان» موضوع «دهه اول انقلاب» و «ترور شاه» پروژههايي هستند كه در حال پرداختن به آنها هستيم، چرا كه هدف ما بسترسازي براي شناخت عميق نسبت به موضوع انقلاب است تا با اين شناخت توليدات در زمينه انقلاب اسلامي افزايش يابد.
Sorry. No data so far.