یکشنبه 21 نوامبر 10 | 17:34

بانك مركزي مستقل، مستقل نيست!

تصويب قانون استقلال بانك مركزي در مجلس شوراي اسلامي، موجب شكل­گيري طيف گسترده­اي از ديدگاه­ها در ميان صاحب­نظران شد. به طور كلي استقلال بانك مركزي از دستگاه­هاي اجرايي سياست درستي است چراكه اين دستگاه­ها طي ساليان متمادي سعي كرده­اند با اعمال فشار بر بانك مركزي و انتشار پول بدون پشتوانه، كسري بودجه خود را جبران […]


تصويب قانون استقلال بانك مركزي در مجلس شوراي اسلامي، موجب شكل­گيري طيف گسترده­اي از ديدگاه­ها در ميان صاحب­نظران شد. به طور كلي استقلال بانك مركزي از دستگاه­هاي اجرايي سياست درستي است چراكه اين دستگاه­ها طي ساليان متمادي سعي كرده­اند با اعمال فشار بر بانك مركزي و انتشار پول بدون پشتوانه، كسري بودجه خود را جبران نمايند كه نتيجه­اي جز افزايش تورم نداشته­است. با توجه به اين موضوع، مركز مطالعات اقتصادي بسيج دانشگاه شريف ضمن بررسي تهديدها و فرصت­هاي پيش­رو، به ارايه نقطه­نظرات و پيشنهادات خود در زمينه اصلاح قانون استقلال بانك مركزي مي­پردازد.

روز يكشنبه 23 آبان مجلس شوراي اسلامي قانون استقلال بانك مركزي را تصويب كرد. مطابق اين قانون اعضاء مجمع عمومي بانك مركزي متشكل از 11 نفر خواهند بود. وزير اقتصاد، معاون راهبردي رييس­جمهور، دادستان كل كشور و 7 نفر اقتصاددان به پيشنهاد رييس جمهور و تأييد مجلس، 10 نفر از اعضاء را شامل مي­شوند. آنچه در اين ميان تعجب همگان را برانگيخته­است عضويت رييس اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران- به عنوان يك نهاد صنفي- و تعداد اندک اعضاء حاکميتي است. بر همين اساس لازم است تا نگاهي دوباره به چرايي تصويب­ اين قانون در مجلس شوراي اسلامي بياندازيم.

هرساله دستگاه­هاي دولتي ذي­نفع به دليل طيف گسترده امور اجرايي که بر عهده دارند دچار کسري بودجه مي­شوند. اين دستگاه­ها تلاش مي­کنند تا کسري بودجه خود را با اعمال فشار بر بانک مرکزي و انتشار پول بدون پشتوانه جبران نمايند. درواقع دستگاه­هاي اجرايي مي­خواهند ناکارآمدي و ناتواني خود در مديريت، سياست­گذاري و تخصيص بهينه منابع را با انتشار اسکناس جبران نمايند. انتشار گسترده اين حجم از پول موجب افزايش سرسام­آور نقدينگي و تورم در کشور خواهد شد که در نهايت دود اين کار به چشم اقشار آسيب­پذير كارمند و كارگر خواهد رفت. افزايش نرخ و نوسانات تورم، كاهش انگيزه پس­انداز در مردم و تمايل به مصرف بيشتر در آنان را به همراه دارد. درصورتي­که بتوان بانک مرکزي را به گونه­اي دور از دسترس دستگاه­هاي اجرايي قرار داد، آنگاه امکان اعمال فشار از سوي آنان وجود نداشته­ و اين مکانيسم معيوب اصلاح مي­شود. بنابراين استقلال بانک مرکزي از دستگاه­هاي اجرايي سياست درستي است که از سوي نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي مورد توجه قرار گرفته­است. بوي‍ژه آنكه متن قانون به گونه­اي است كه امكان تغيير اكثريت اعضاء از سوي مسئولان دولتي وجود ندارد.

اما استقلال از دستگاه­هاي اجرايي به معناي وابستگي به بخش خصوصي نيست. آنچه موجب نگراني است حضور رييس يک تشکل صنفي- رييس اتاق بازرگاني ايران- و تعداد اندک مسئولان حاکيمتي– تنها سه عضو- در مجمع عمومي بانک مرکزي است که وظيفه انتخاب مديرعامل و قائم­مقام مديرعامل بانک را بر عهده دارند. نبايستي فراموش کرد که بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران يک نهاد حاکميتي و متولي سياست­گزاري پولي در کشور است که بايستي از دسترس منافع فردي و خصوصي دور باشد. حضور رييس اتاق بازرگاني در مجمع اين بانک، مي­تواند ضمن افشاي اطلاعات محرمانه براي يک نهاد صنفي، زمينه­ساز برخي سوءاستفاده­هاي اقتصادي و رانت اطلاعاتي شود. از طرف ديگر متن قانون به گونه­اي است كه اعضاء حقيقي عضو – 7 اقتصاددان- در كنار عضويت در مجمع عمومي بانك مركزي، مي­توانند شغل­هاي ديگري نيز اختيار كنند. اين موضوع امكان شكل­گيري انواع رانت­هاي اقتصادي و اطلاعاتي را فراهم مي­سازد.

با توجه به اهميت موضوع بر دلسوزان نظام، نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي و اعضاء شوراي محترم نگهبان لازم است ضمن هوشياري، مراقبت­هاي لازم را به منظور حفظ شأن حاكميتي و در عين حال استقلال بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران به عمل آورند. به همين منظور پيشنهاد مي­شود:

الف) عضويت رييس اتاق بازرگاني در مجمع عمومي بانک مرکزي ملغي گردد.

ب‌) تعداد اعضاء حاکميتي از سه نفر به 5 نفر افزايش يابد بطوريكه يك نفر از اعضاء حقيقي مجمع تشخيص مصلحت نظام به انتخاب اين مجمع و رييس ديوان محاسبات كشور(به عنوان بازوي اقتصادي مجلس) عضو مجمع عمومي بانك مركزي شوند.

ج‌) در خصوص اقتصاددانان معرفي­شده براي عضويت در مجمع عمومي بانك مركزي اصلاحات زير پيشنهاد مي­شود:

1. تعداد آنها به 6 نفر كاهش يافته بطوريكه سه نفر از اقتصاددانان و سه نفر از مديران با سابقه­كار حداقل 15 سال در حوزه پول و بانك باشند.

2. اين 6 نفر با معرفي رييس جمهور و تأييد مجلس و شوراي نگهبان انتخاب شوند.

3. به منظور پيشگيري از هرگونه سوءاستفاده احتمالي اين افراد، شرايطي در نظر گرفته شود تا اين افراد در زمان عضويت در مجمع عمومي بانک مرکزي و 10 سال پس از اتمام عضويت، از اشتغال و پذيرفتن سمت در دستگاه­هاي اجرايي يا بخش خصوصي منع شوند.

در پايان لازم است مجددا بر اين نكته تأكيد شود كه استقلال بانك مركزي از دستگاه­هاي اجرايي و دولتي امري لازم و تضمين­كننده رشد و پيشرفت اقتصادي كشور است. نرخ­هاي تورم بالا طي ساليان گذشته موجب كاهش قدرت خريد و سطح رفاه اقشار محروم و آسيب­پذير با حقوق ثابت شده­است. عامل اصلي افزايش سطح قيمت­ها و تورم، وابستگي شديد بانك مركزي به دولت بوده كه امكان انتشار پول بدون پشتوانه را براي دولت فراهم مي­ساخته­است.

مرکز مطالعات اقتصادي بسيج دانشجويي دانشگاه شريف ضمن تاييد استقلال بانک مرکزي از دستگاه هاي اجرائي، بر حاکميتي بودن اين نهاد سياست گزار تاکيد مي کند. هم چنين لازم مي دانيم اعلام کنيم که پيشنهادهاي مطرح شده در اين بيانيه برآمده از بحث هاي کارشناسي شوراي راهبردي مرکز بوده و صرفا به منظور نشان دادن روش هاي عملياتي اصلاح اين خطاي فاحش ارائه شده است.

والسلام
مركز مطالعات اقتصادي
بسيج دانشجويي دانشگاه شريف

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.