تریبون مستضعفین– یکی از مشکلاتی که همواره در جوامع روی میدهد گستردگی شایعات و اظهارنظرهای غیرمسئولانه و بدون دلیل است. چه بسا شایعه ای که هزینه های گزافی را بر ملت یا دولتی تحمیل کرده است حال آنکه اصل آن از یک کلام باطل شکل گرفته است. در قرآن کریم آیاتی در مورد این پدیده و نحوه برخورد با آن آمده است که تفسیر حجت الاسلام قرائتی را در باره آن بازخوانی می کنیم:
گناه شایعه سازی چیست؟ گناه شایعه سازی خیلی جالب است. سوره احزاب آیه 60 تا 62 کیفر آدمهایی است که در جامعه شایعه پخش میکنند و اگر یکی دو تا از این شایعه سازها به کیفر برسند در جامعه ما دیگر کسی جرأت شایعه سازی ندارد.
قرآن میگوید: «لَئِنْ لَمْ ینْتَهِ» ان شاءالله در حکومت اسلامی به این دستورات عمل بشود. خیلی جالب است، چون این مسئله که امروز میگویند: «جنگ روانی» از اثر همین شایعه سازیها است. «لَئِنْ لَمْ ینْتَهِ الْمُنافِقُونَ وَ الَّذینَ فی قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ وَ الْمُرْجِفُونَ فِی الْمَدینَةِ لَنُغْرِینَّک بِهِمْ ثُمَّ لا یجاوِرُونَک فیها إِلاَّ قَلیلاً»(احزاب/60) اگر منافقان و افرادی که در قلبشان مرض است دست بر ندارند، آدمهایی که ریگی در کفششان است، با امت اسلام خرده حساب دارند و کسانی که «الْمُرْجِفُونَ» یعنی در جامعه دلهره به وجود میآورند، (کلمهی مرجفون از رجف است. رجف به معنی دلهره است. اینکه میگویند اینقدر اراجیف نباف، یعنی کلماتی که در جامعه دلهره بوجود میآورند) «الْمُرْجِفُونَ فِی الْمَدینَةِ» چون افرادی در مدینه میآمدند و شایعه پخش میکردند. مثل اینکه در اول انقلاب میگفتند: شاه میخواهد بیاید. قرار است که حمله شروع بشود. بختیار چه کرده است؟ «الْمُرْجِفُونَ فِی الْمَدینَةِ» کسانی که اخباری را پخش میکنند و در شهر دلهره بوجود میآورند «لَنُغْرِینَّک بِهِمْ» یعنی تو را بر ایشان مسلط میکنیم. یعنی دماغ آنها را بخاک میمالیم.
ای پیغمبر به این شایعه سازان و به اینها که جنگ روانی و دلهره در ملت بوجود میآوردند، بگو دماغشان را بخاک میمالیم و بر آنها پیروز میشویم. «ثُمَّ لا یجاوِرُونَک فیها» اینها دیگر حق مجاورت و همسایگی تو را در مدینه ندارند. باید تبعید شوند. پس ببینید در جمهوری اسلامی شایعه سازان حکم شرعیشان چیست. قرآن میگوید: حق ندارند در مدینه در مجاورت تو باشند، «إِلاَّ قَلیلاً» مگر دو سه روزی! «ثُمَّ لا یجاوِرُونَک فیها إِلاَّ قَلیلاً» حق ندارند همسایه تو باشند مگر برای یک زمان کم. دیگر چه؟ «مَلْعُونینَ» یعنی اینها هر کجا که پیدا شدند، مورد لعنت هستند. «مَلْعُونینَ أَینَما ثُقِفُوا أُخِذُوا وَ قُتِّلُوا تَقْتیلاً»(احزاب/61) باید جوانان انقلابی اینها را دستگیر کنند. «وَ قُتِّلُوا» افراد شایعه ساز باید تحت عنوان «مفسدفی الارض» کشته شوند «وَ قُتِّلُوا تَقْتیلاً» با یک گلوله هم کشته نشوند، باید با زجر کشته بشوند. چون خطر جنگ روانی از جنگ اسلحهای کمتر نیست. چون در جنگ نظامی فقط آنهایی که در جبهه و جنگ هستند، متوجه خطر آن میشوند ولی در جنگ روانی مریض در بیمارستان، پیرزن و کودک هم ناراحت میشوند. کسانی که با شایعه سازی میان امت دلهره بوجود میآورند:
1- «لَنُغْرِینَّک بِهِمْ» یعنی تو را بر ایشان مسلط میکنیم.
2- «ثُمَّ لا یجاوِرُونَک فیها» حق مجاورت در این شهر با تو را ندارند مگر برای دو یا سه روز! باید از اینجا بیرون بروند.
3- «مَلْعُونینَ» اینها مورد لعنت هستند.
4- «أُخِذُوا» گرفتار بشوند.
5- «وَ قُتِّلُوا تَقْتیلاً» باید کشته شوند.
بعد میگوید «سُنَّةَ اللَّهِ» این مربوط به امت مسلمان نیست، بلکه در تمام امت ها و در تمام دینها و مکتب ها، اگر هرکس میان امت دلهره بوجود بیاورد باید گرفتار بشود. «سُنَّةَ اللَّهِ» یعنی برنامه و سنت خداست. «سُنَّةَ اللَّهِ فِی الَّذینَ خَلَوْا مِنْ قَبْلُ وَ لَنْ تَجِدَ لِسُنَّةِ اللَّهِ تَبْدیلاً»(احزاب/62) آیه «لَنُغْرِینَّک بِهِمْ» را مجمع البیان درباره پاکسازی هم معنا میکند. درمجمع البیان، جلد هشتم داریم «لَنُغْرِینَّک بِهِمْ» و اینطور معنا کرده است. «لنسلطنک علیهمای أمرناک بقتلهم حتى تقتلهم و تخلی عنهم المدینة»(بحارالأنوار، ج22، ص50) «تخلی عنهم المدینة» یعنی باید مدینه را از وجود افراد شایعه ساز پاکسازی کنی. قرآن هم که میگوید: «مَلْعُونینَ» خدا شایعه پراکن را لعنت کند و در قرآن میدانیم که خداوند هیچ وقت آدم مومن را لعنت نمیکند. پس وقتی شایعه ساز را لعنت میکند، معلوم میشود که شایعه ساز مومن نیست. نمیشود کسی بگوید: من مومن هستم، بعد هرچه که شنید نقل کند.
Sorry. No data so far.