دومين جلسه از سلسله نشستهاي سنگربان (نكوداشت سنگربانان جبهه فرهنگي انقلاب اسلامي) در تجليل از شاعر و مداح پيشكسوت انقلابي “حاج محمود اكبرزاده يزدي” شامگاه ۱۳ آذر ۸۹ در مشهد مقدس برگزار شد.
محوریت این نشست که با حضور اساتيد دانشگاه، شاعران و ذاکران برجسته مشهد مقدس و به همت دفتر مطالعات جبهه فرهنگي انقلاب اسلامي مشهد در مسجد كرامت برگزار شده بود، شعر مکتبی و تجلیل از مجاهدتهای فرهنگی استاد اکبرزاده بود.
در ابتدای مراسم سيد عبدالله حسيني از موسسان جریان شعر انقلابی مشهد با اشاره به سال ها خدمت خالصانه و عالمانه استاد اکبرزاده به اهل بيت(ع)، سوابق ادبي ايشان را برشمرده و با اشاره به جلسات خصوصي شاعران مشهدي با رهبر انقلاب در گذشته هاي دور اظهار داشت: استاد اكبرزاده همواره از پايه هاي اساسي شعر متعهد و تربيت شعرا در خراسان بوده است. محقق مركز اسلامي ژوهانسبورگ با اشاره به اقبال شناسی استاد اكبرزاده، افزود: اگر امروز اقبال زنده بود بايد اكبرزاده شناس ميشد. وي سخنان خود را با قرائت ابياتي در بیان شأن حاج محمود اکبرزاده به پايان برد.
در ادامه استاد ماهرخسار دقايقي به جايگاه آمد و پس از سخناني كوتاه در بيان خصائص اخلاقي حاج محمود اكبرزاده به شعرخواني و مرثيه سرايي پرداخت.
سپس دكتر هادی وكيلي استاد تاریخ دانشگاه فردوسی مشهد به ايراد سخناني پيرامون نقش هيئات و گروه هاي مذهبي در تحولات منتهي به انقلاب اسلامي پرداخته و با اشاره به تاريخ فعاليتهاي گروهاي مذهبي در تاريخ ايران گفت: حكومتهاي شاهي در ايران پس از سقوط دولت شيعي صفوي با تمام عيب و نقصهايش، به مرور از آموزههاي اصيل شيعي فاصله گرفتند، تا جايي كه با نفوذ استعمارگران به سمت استحاله ديني مي رفت و عدهاي چه در لباس حكومت، همچون رضاخان و چه در لباس روشنفكري همچون ميرزا فتحلي آخوندف، كمبر به نابودي مذهب بستند و به مبارزه علني با اساس دين پرداختند.
دكتر هادي وكيلي در ادامه سخنان خود به ايستادگي علما و مراجع دين و مردم ديندار در مقابل اين جريان معاند پرداخت و افزود پس از شكست اين جريان، جريان دومي ظهور كرد كه جرات مقابله علني با دين را نداشت و با ايده تغيير كاركرد دين و تبليغ ديني كه براي استعمار و استبداد خطري نداشته باشد، شروع به فعاليت كرد كه در واقع لب كلام آنها جدايي دين از سياست بود.
وي با اشاره افزايش فعاليت گروههاي مردمي پس از 1320 عنوان كرد: در ميان گروه هايي چون توده ايها و مجاهدين و انجمن پيروان قرآن كه يا به ضديت با دين رسيدن و يا به جدايي دين از سياست، گروههايي بودند كه از دل هيئتها و روضهها برخواستند كه از يك طرف با توده مردم و از طرف ديگر با مراجع و علماي دين در ارتباط بودند. در داخل اين جريان شاعران و مداحان جايگاه ويژه اي داشتند.
دكتر هادي وكيلي در پايان سخنان خود اظهار داشت: در آن برهه، مداحي با شعر و شعر با ادبيات غني و اعتقادات ديني به شدت گره خورده بود و همين دليل پختگي و متانت ادبيات مداحان بود كه بدون داشتن شبكه و تشكيلات آنچناني و رسانه زمينهساز جريانهاي مردمي بسياري شد.
پس از اين برنامه، شاعر برجسته مشهدي مرتضی اميري اسفندقه، خاطراتي را از استاد اكبرزاده و رهبر معظم انقلاب در اوايل انقلاب روايت كرده و سخنان خود را با قطعات زيبايي در ثناي حضرت زينب (س) و جناب حر به پايان برد كه با استقبال حاضران مواجه شد.
در انتهای مراسم، استاد اكبرزاده با حضور در جايگاه با ايراد سخنان كوتاهي رسالت مداحان و جایگاه مداحي را تبیین کرد. سپس با حضور جمعی از شاعران و ذاکران پیشکسوت آیینی مشهدی، شعرای مشهد و چندی از مسئولان، لوح تقدیر “سنگربان” از طرف دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی مشهد به استاد اکبرزاده هدیه شد.
پس از پايان جلسه مداحان و شاعران و ديگر حاضران در جلسه با استاد اكبرزاده عكس يادگاري گرفتند.
گفتنی است استاد ماهرخسار، استاد رستگار، استاد خوشچهره، استاد خبازباشی، استاد سیدعلی هاشمی، حاج رضا انصاريان و جمع کثیری از مداحان و ذاکران و شاعران آیینی مشهد در این نشست حضور داشتند. همچنین حجت الاسلام فرزانه امام جمعه موقت مشهد، جعفری مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، سادات فاطمی معاون اجتماعی استاندار، پژمان شهردار مشهد و حجت الاسلام سیدجعفر طباطبایی نیز در این نکوداشت حضور یافتند. محمدکاظم کاظمی شاعر برجسته انقلاب، مصطفی محدثي خراساني شاعر مشهدی و سردبیر فصلنامه تخصصی شعر، سیدعبدالله حسینی، دكتر هادی منوري و مرتضی امیری اسفندقه نیز از جمله شاعران مشهدی حاضر در این مراسم معنوی بودند.
حاج محمود اكبرزاده به عنوان نمادی از حرکت فرهنگی انقلاب اسلامی، از مداحان و شاعران قديمي و پيشكسوت مشهد و داراي سوابق انقلابي در دوران رژيم ستمشاهي است که علاوه بر افتخار خدمتگزاری به حضرت علي بن موسي الرضا (ع)، شاگردان بسياري را در مكتب عاشورايي امام حسين (ع) تربيت و تقديم ملت ولایتمدار ايران كرده است.
اولین مراسم “سنگربان” با موضوع نکوداشت سعید عاکف، نویسنده خاکهای نرم کوشک و پژوهشگر عرصه مقاومت، سی ام شهریورماه سال جاری و در آستانه هفته دفاع مقدس در دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی مشهد برگزار شد.
Sorry. No data so far.