دوشنبه 13 دسامبر 10 | 09:34

نگاهمان به اقتصاد هم فرهنگی باشد

با رویکرد فرهنگی وارد بحث اقتصادی شویم. با همان نگاه «فقر و فساد و تبعیض». با این نگاه، سوء تدبیرها آشکار شده و ظرفیت جوان‌ها معلوم می‌گردد. و اگر از این‌جا وارد بحث شویم، می‌توانیم فرهنگ‌سازی هم بکنیم. مثلاً این فرهنگ غلط که همه به دنبال کار اداری هستند را از بین ببریم



اشاره: نشست فعالان جبهه‌ فرهنگي انقلاب اسلامي از پنجم تا هفتم آبان با حضور 300 نفر از فعالان عرصه فرهنگي در اردوگاه ابوذر شهر همدان برگزار ‌شد. این نشست شامل سخنرانی‌های فعالان فرهنگی، كارگاه‌های هم‌اندیشی، پخش فیلم، جلسات پرسش و پاسخ، جلسات خاطره‌گویی و نمایشگاه عرضه محصولات فرهنگی بود. گزارش زیر بخشی از مباحث مطرح شده در این مراسم با عنوان «کارگاه توسعه منطقه‌ای با رویکردی فرهنگی» هستند.

فعالان فرهنگی در بحث فرهنگی، آسیب‌ها و کمبودها را شناسایی کرده و در پی ترمیم و اصلاح آنها بر‌می‌آیند؛ یعنی هم مطالبه کرده و هم خود کار فرهنگی می‌کنند.

بحث ما این است که چنین نقشی را، همین فعالان باید بتوانند در حوزه اقتصاد هم اجرا بکنند. کشور ارکان مختلفی دارد: فرهنگ، اقتصاد، سیاست و… امام رحمت‌الله هر بار که درباره‍‌ی جامعه صحبت می‌کردند، لفظ «فرهنگی، اقتصادی، سیاسی» را به کار می‌بردند. از چشم‌انداز بیست ساله هم داریم که ما باید در حوزه «علمی، فنآوری، اقتصادی» حائز رتبه اول باشیم.

نباید اقتصاد را انتزاعی ببینیم، بلکه همه‌ی اینها در کنار هم و مرتبط با هم هستند. با همان جدیتی که درباره کنگره شهدای اراک صحبت می‌کنیم، درباره وضعیت صنعتی اراک نیز دغدغه داشته باشیم. و درباره تعاونی‌های شهرمان، ناکارآمدی‌های اقتصادی، فسادهای مالی و خصوصی‌سازی‌های انجام شده… و به فکر اقدام برای بهبود اینها باشیم.

در همین جلسه یکی از دوستان می‌گفت پتروشیمی ماهشهر را تحت عنوان خصوصی سازی به یک شرکت تُرک واگذار کرده‌اند. خب! چرا باید این‌گونه باشد. یک عمر، آلودگی‌ها پتروشیمی را مردمِ ماهشهر تحمل کرده باشند، حالا که وقت خصوصی سازی‌ست، پولش به جیب تُرک‍‌ها برود.

با رویکرد فرهنگی وارد بحث اقتصادی شویم. با همان نگاه «فقر و فساد و تبعیض». با این نگاه، سوء تدبیرها آشکار شده و ظرفیت جوان‌ها معلوم می‌گردد. و اگر از این‌جا وارد بحث شویم، می‌توانیم فرهنگ‌سازی هم بکنیم. مثلاً این فرهنگ غلط که همه به دنبال کار اداری هستند را از بین ببریم.

مقام معظم رهبری که به خوزستان رفته بودند، اظهار تعجب می‌کردند که چرا جوانان‌شان از تولید فراری و به دنبال کار اداری‌اند:« ما باید تولید را دنبال کنیم، و این به نظر ما کاملاً ممکن است. ما دشت‌های‌ وسیع و خوبی‌ داریم. در همین منطقه بم‌ دشت وسیعِ بسیار خوبی‌ وجود دارد. در خوزستان دشتهای‌ وسیعِ عجیبی‌ هست که باید استحصال شود و به کار بیفتد. از لحاظ آمادگی‌ برای‌ کشاورزی‌، کشور مستعدی‌ داریم؛ بنابراین باید همت کنیم. من به شما عرض می‌ کنم که این کار را به عنوان یک کار سازنده، اثرگذار و یک کار مقدس دنبال کنید» و بارها در مناسبت‌های مختلف درباره این مسأله صحبت کرده‌اند.

در جایی دیگر فرموده‌اند:« تولید در یک گستره‌ی‌ وسیع باید شعار ملت باشد. تولید کار، تولید علم، تولید فناوری‌، تولید ثروت، تولید معرفت، تولید فرصت، تولید عزت و منزلت، تولید کالا و تولید انسانهای‌ کارآمد؛ اینها همه تولید است. رمز سعادت ملت ما در این است که در این گستره‌ی‌ وسیع، هم دولت و هم ملت، بر این تولید همت بگماریم. این تأمین‌ کننده‌ی‌ امنیت ملی‌ و اقتدار و پیشرفت کشور است؛ این یک جهاد است. من امروز به شما عرض می‌ کنم، هم به مسئولین و مأموران دولتی‌ و هم به آحاد مردم، به خصوص به شما جوانها؛ این یک جهاد است. امروز تولید، تولید کار، تولید ابتکار، تولید کالا، کالای‌ مورد نیاز مردم، تولید انسان کارآمد، تولید فرصت و تولید عزت، هر کدام از اینها یک جهاد است. مجاهد فی‌ سبیل اللَّه تولید کننده است» پس این نیست که همه‌ی مشکل به دولت مربوط شود. بخش اعظمی از مشکلات اقتصاد ما، ناشی از حرکت نکردن به سمت تولید است. این فرهنگ را باید ایجاد بکنیم.

ما اصلا در ایران منطقه محروم نداریم. الان داریم کسی را که در سیستان بلوچستان، مجموعه‌ای سدوآور راه‌اندازی کرده است. یک مجموعه‌ای گلخانه‌ای با نیروهای دانشجو. حالا شما ببیند اگر مثلاً جهاد کشاورزی با آن امکاناتش ورود می‌کرد چه اتفاق بزرگی می‌افتاد. با آب چند تا چاه و قنات، کشاورزی راه‌انداخت بود که مقام معظم رهبری و رییس جمهور به دیدن همین مجموعه هم رفتند و تقدیر و تشکری هم کردند.

در هر کجای ایران که باشیم می‌توانیم تولید کنیم و سودآوری داشته باشیم. باید روحیه تعاون را ترویج بدهیم. روحیه‌ای که متاسفانه بعد از جنگ به محاق رفت، در صورتی که در دوران دفاع مقدس بیشتر کارهای ما تعاونی بود. کاری بود اقتصادی و سودآور. مثل الان نبود که کشاورز محصولش را به ثمن بخت دستِ دلال بدهد، دلال هم ده برابر به دست مردم برساند. هم مردم جنس ارزان می‌خریدند، هم کشاورزان سود خوبی داشتند. بعد از جنگ با لیبرالیزه کردن اقتصاد، فاتحه‌ی تعاون را خواندیم. «جهاد سازندگی» و «تعاون روستایی» به عنوان بازوهای موفق اقتصادی و توسعه نظام جمع شدند؛ در حالی که رهبری بارها بر بحث تعاون تاکید داشته‌اند.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.