يكي از فعالين فرهنگي تبريز گفت: صحبتهای رئیسجمهور در باب هدفمندی یارانهها، آشکارا نشان از این داشت که دولت برای تحقق مطلوب این برنامهی بزرگ اقتصادی، حساب ویژهای را برای «اخلاق» باز کرده؛ آنچنانکه گویا همهی محاسبات فنی برنامهریزان در یک سو و «اخلاقمداری» در جامعه در سوی دیگر قرار گرفته است.
روح الله رشيدي فعال فرهنگي تبريز در گفتوگو با ايسنا افزود: رئیسجمهور، دائماً از مردم میخواهد که مراعات یکدیگر را بکنند؛ حتی یادآوری میکند که اگر هم بازرسان دولت نباشند، خدا هست و دارد میبیند.
وي تصريح كرد: شاید کم نباشند کسانی که چنین ادبیاتی را از سوی رئیسجمهور نپسندند و به سیاق گذشته، آن را در امتداد عوامگرایی تعبیر کنند. اما اگر لحظهای از ذهنیت پیشین فاصله گرفته و فارغ از حب و بغضهای بیمبنای سیاسی به مسئله توجه کنیم، خواهیم دید که اتفاقاً مولفههایی نظیر «اخلاق» و «وجدان» همان گمشدههایی هستند که سالهاست به فراموشی سپردهایم.
وي ادامه داد:ما سالهاست که اقتصاد را صرفاً علم عدد و رقم و چرتکه و سود میدانیم. و بر این باورِ وارداتی، به قدری اصرار ورزیدهایم که حتی «اخلاق» را هم تابعی از اقتصاد معنا کرده و عنان «وجدان» را هم به دست «چرتکه» سپردهایم.
رشيدي اظهار داشت: ادعا نمیکنم که افتصادمان سرمایهداری بوده اما این را دیگر نمیشود کتمان کرد که اقتصاد امروز ایران، هر چه هست تحفهی دانشآموختگان مکتب سرمایهداری بوده. لااقل بعضی از موثرین این اقتصاد، در حساسترین برههها کسانی بودهاند که راهی جز سرمایهداری و بازار آزاد را نمیتوانستهاند پیش پای اقتصاد ایران بگذارند. نمیتوانستهاند یعنی نمیخواستهاند؛ یعنی به نسخهی دیگری باور نداشتهاند.
اين فعال فرهنگي خاطرنشان كرد: امروز یک بچه دبستانی هم میداند که در اقتصاد سرمایهداری، «وجدان» و «اخلاق» و «خدا» غایبان همیشگی هستند. و در جایی که سود حداکثری به هر قیمت اصلِ اصیل است، دیگر چه جای خدا و وجدان و اخلاق؟!
وي اضافه كرد: کسانی که دو دهه بر شیپور سود حداکثری به هر قیمت دمیدند، لابد حالا نشسته و دارند محصول اندیشهی وارداتی خود را نظاره میکنند؛ مردم را هر روز بیشتر از دیروز تحریض و تهییج میکردند تا در بازار آزاد هر چه میتوانند درآورند. آنقدر گفتند و گفتند تا «ارزش»ی به نام «دارندگی به هر قیمت» را آفریدند. هر چه این ارزش ریشهدارتر شد، خدا هم به محاق رفت. و سرانجام روزی رسید که صحبت از نظارت خدا بر اعمال، به مساجد رفت و اقتصاد در غیاب خدا، افسار گسیخت.
رشيدي گفت:عقبنشینی خدا در اقتصاد، همزمان شد با تقلای مدیران برای به دست آوردن دل صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی. بدین ترتیب، هم دولت نفله شد و هم اخلاق؛ اقتصاد هم، «آزادِ آزاد».
وي تصريح كرد: گاهی وقتها که مردم از وجود ربا و غش و خدعه در معامله و کمفروشی و احتکار و… دلشان میگیرد، تازه به یاد اخلاق میافتند.
رشيدي در پايان گفت: براستی متولیان اخلاق، در کجای این برنامهی بزرگ اقتصادی چهره خواهند نمود؟
Sorry. No data so far.