رپرتاژآگهی- سونوگرافی یکی از رایجترین روشهای تشخیص بیماریهاست که در دوره بارداری بیشترین کاربرد را دارد. از این روش برای تشخیص کیست، تومورهای خوشخیم یا بدخیم، فتق، سنگ کلیه و سنگ مثانه و … استفاده میشود. اما برای تشخیص مواردی مانند دیسک کمر کاربرد ندارد برخی از افراد از بابت این روش نگرانند و فکر میکنند سونوگرافی یک روش خطرناک است. این نگرانی در بسیاری از بانوان باردار وجود دارد و تا جایی که برخی از آنان از انجام سونوگرافی فراری هستند. اگر فکر میکنید سونوگرافی خطرناک است و سلامت شما یا جنین را به خطر میاندازد، این مطلب را تا انتها بخوانید.
آنچه در ادامه میخوانید: سونوگرافی چطور عمل میکند؟ آیا سونوگرافی زیاد ضرر دارد؟ آیا سونوگرافی واژینال ضرر دارد؟ آیاسونوگرافی در بارداری ضرر دارد؟ |
سونوگرافی چطور عمل میکند؟
سونوگرافی یک روش تشخیصی غیرتهاجمی است و در آن امواج صوتی برای تهیه تصاویر از داخل بدن استفاده میشود. در حالی که اغلب مردم فکر میکنند سونوگرافی تنها روشی برای دوره بارداری است و اغلب برای تشخیص جنسیت کاربرد دارد، اما این روش کاربردهای دیگری هم دارد. در واقع در سونوگرافی عملکرد وضعیت ساختارهای داخلی و اندامهایی مانند قلب، کبد، کلیهها و حتی رگهای خونی هم مورد بررسی قرار میگیرند.
روند انجام سونوگرافی چه سونوگرافی بارداری باشد و چه سونوگرافی های تشخیصی مانند سونوگرافی داپلر نسبت به بسیاری دیگر از روشهای تشخیصی سادهتر است. برای مثال در روش آندوسکوپی پزشک مجبور است یک لوله بلند را از طریق بینی یا دهان وارد بدن کند. در حالی که تحمل این لوله برای بسیاری از بیمار سخت و دشوار است. اما در روش سونوگرافی تنها پروب دستگاه بر روی ناحیه موردنظر (شکم، پهلو، قفسه سینه و …) قرار میگیرد.
حتی در مواردی هم که رادیولوژیست مجبور به تصویربرداری از داخل بدن باشد، از پروبهای مخصوص و کوچک استفاده میکند. سپس دستگاه با ایجاد امواج صوتی در فرکانسهای مگاهرتز از بدن تصویربرداری میکند. این اطلاعات دوباره به سمت پروب برگشته و بر روی دستگاه تصاویر واقعی از بدن را نمایش میدهد.
آیا سونوگرافی زیاد ضرر دارد؟
بسیاری از مراجعین و افرادی که تجربه انجام سونوگرافی را نداشتهاند ممکن است فکر کنند سونوگرافی در حین تصویربرداری به آنها صدمه وارد میکند. مادران باردار بیشتر نگران هستند و شاید فکر کنند سونوگرافی برای جنینشان خطرناک است. برخلاف بسیاری از روشهای تصویربرداری مثل اشعه X، در سونوگرافی از اشعه یونیزه کننده استفاده نمیشود. پس با این اوصاف سونوگرافی نمیتواند یک روش خطرناک باشد.
سونوگرافی با ایجاد امواح صوتی تصویربرداری میکند. اگرچه در این روش تشخیصی بافتهای بدن گرم میشود، اما به معنای وجود عارضه یا خطر نیست. پزشکان نزدیک به چندین دهه است که از روش سونوگرافی برای تشخیص بیماریهای داخلی استفاده میکنند و آن را یک روش بدون خطر و عارضه معرفی میکنند.
آیا سونوگرافی واژینال ضرر دارد؟
یکی از روشهای تشخیص بیماریهای زنانه و یا بررسی وضعیت جنین در دوره بارداری، سونوگرافی واژینال است. به این روش که سونوگرافی لگن هم گفته میشود، رادیولوژیست برای بررسی اندامهای تولید مثل (رحم، دهان رحم، واژن، لولههای رحمی و …) پروب را به اندازه ۳ تا ۷ سانتیمتر در کانال واژن قرار میدهد.
این روش زمانی کاربرد دارد که بیمار دچار خونریزی غیرطبیعی واژن، درد لگن، حاملگی خارج رحمی، ناباروری و یا فیبروم رحم مبتلا شده باشد. اما در مورد اینکه آیا این روش خطرناک نیست، باید بگوییم پروب فقط به مدت چند دقیقه در واژن قرار میگیرد. در هر صورت این روش با ایجاد امواج صوتی برای اندامهای تولید مثل مادر هیچ خطر و عارضهای ندارد.
آیاسونوگرافی در بارداری ضرر دارد؟
تمامی روشهای تشخیصی از جمله سونوگرافی در بارداری توسط مراکز بهداشتی مورد بررسی قرار میگیرند. به دلیل اهمیتی که این دوره دارد و با توجه به تاثیر روشهای درمان بر روی رشد و سلامت جنین، سونوگرافی هم مورد بررسی قرار گرفته است. طبق آخرین دستاوردها مشخص شده است که سونوگرافی نمیتواند به سلامت مادر و جنین آسیب وارد کند.
پیشتر تصور برخی از محققان این بود که قرار گرفتن در معرض سونوگرافی برای مادران باردار باعث رشد غیرطبیعی جنین در دوران بارداری، تاثیر بر روی سیستم عصبی و خلق و خوی بعد از تولد میشود. اما حدود ۱۶ آزمایش و ۴۱ مطالعه توسط تیمهای تحقیقاتی نشان داد که سونوگرافی هیچ ارتباطی با این موارد ندارد.
با این حال پزشکان توصیه میکنند نباید در انجام سونوگرافی زیادهروی کنید. سازمان جهانی بهداشت (WHO) هم اعلام میکند انجام سونوگرافیهای بارداری باید با تشخیص و تجویز پزشکان انجام شود.
در پایان
سونوگرافی به عنوان روشی بیخطر و بدون دردسر برای تمامی بیماران و زنان باردار است. این روش به هیچ عنوان عارضهای را به دنبال ندارد. با این حال نباید در انجام آن زیادهروی کنید. به همین دلیل است که مراکز تصویربرداری و رادیولوژی هم تنها با دریافت نسخه پزشک اقدام میکنند. کلینیک تصویربرداری دکتر وهاب آقایی اماده ارائه خدمات تشخیصی پزشکی به مراجعه کنندگان می باشد.
Sorry. No data so far.