شنبه 01 ژانویه 11 | 09:23

ریشه‌های ضدیت با حجاب در جمهوری آذربایجان

مردم آذربايجان در مراسم‌هاي مذهبي از جمله عزاداري ايام قدر در ماه مبارک رمضان، عزاداري روز عاشورا در ماه محرم، برگزاري راهپيمايي روز قدس با دخالت نيروي پليس مواجه شده اند. اين بيم و نگراني از آن جا نشات مي‌گيرد که بسياري از تشکل‌ها و جريان‌هاي مردمي جمهوري آذربايجان، رژيم و محافل وابسته به تل‌آويو را پشت پرده سياست‌هاي اسلام ستيزي و حجاب ستيزي در جمهوري آذربايجان دانسته‌اند.


اوايل سال گذشته ميلادي (2009)، پارلمان جمهوري آذربايجان در راستاي اصلاح قوانين آموزش و پرورش تلاش کرد تحت لواي پوشش يکسان، حجاب در مدارس و مراکز آموزش عالي اين کشور را ممنوع اعلام کند که اين امر با واکنش‌هاي گسترده مردمي روبرو شد و در نهايت نيمه تمام باقي ماند.

اما يک سال پس از آن و پس از برگزاري انتخابات پارلماني که با پيروزي بحث برانگيز حزب حاکم همراه بود، مقامات آذري بار ديگر تلاش‌ها براي ممنوعيت حجاب اسلامي در جمهوري آذربايجان را آغاز کرده‌اند.

به عنوان مثال مصير مردان‌اف، وزير آموزش و پرورش جمهوري آذربايجان اخيرا اظهار داشت، ممانعت از حضور دانش‌آموزان محجبه موضوعي تائيد شده از سوي مقامات اين کشور است و اين امر عادي به شمار مي‌آيد.

در همين حال به نظر مي‌آيد که کنار آمدن سال 2009 مقامات آذربايجان با ممنوعيت حجاب، ريشه در جلب حمايت‌هاي عمومي براي حضور در انتخابات پارلماني اخير اين کشور داشته است.

حزب حاکم يعني حزب يني آذربايجان توانست در چهارمين دوره انتخابات پارلماني اين کشور که به گفته ناظران بين المللي، با تقلب‌هاي گسترده همراه بود، حدود 75 کرسي از 125 کرسي را به خود اختصاص دهد.

جمعه هفته گذشته گروهي از مردم و دانش‌آموزان در اعتراض به قوانين منع حجاب در مدارس جمهوري آذربايجان، در مقابل ساختمان وزارت آموزش و پرورش اين کشور تجمع کردند و شعارهايي عليه دولت سر دادند که پليس و نيروهاي امنيتي با استفاده گاز اشک‌آور و باتوم معترضان را مورد ضرب و جرح قرار داده و سعي کردند تظاهرکنندگان را متفرق کنند.

نکته اين جاست که پليس آذربايجان علاوه بر گسترش تدابير امنيتي مقابل وزارت آموزش و پرورش، از بيم گسترش اعتراضات و حرکت?هاي ضد اسرائيلي مردم اين کشور، تدابير ويژه امنيتي مقابل سفارت اين رژيم در شهر باکو به اجرا گذارده است.

اين در حالي است که فاصله زيادي بين محل وزارت‌خانه آموزش و پرورش آذربايجان و محل سفارت اسرائيل در شهر باکو وجود دارد.

اين بيم و نگراني از آن جا نشات مي‌گيرد که بسياري از تشکل‌ها و جريان‌هاي مردمي جمهوري آذربايجان، رژيم و محافل وابسته به تل‌آويو را پشت پرده سياست‌هاي اسلام ستيزي و حجاب ستيزي در جمهوري آذربايجان دانسته‌اند.

همچنين رژيم اسرائيل با استفاده از بحران سيل‌زدگي به خريد زمين‌هاي کشاورزان جمهوري آذربايجان روي آورده و بر نگراني مردم از حضور و نفوذ اين رژيم اشغال‌گر در کشورشان افزوده است.

در همين حال کم‌کاري و بي‌توجهي دولت جمهوري آذربايجان در کمک‌رساني به سيل‌زدگان، زمينه را براي فعاليت‌هاي پنهاني اسرائيل و عناصر وابسته به اين رژيم در منطقه افزايش داده است.

پيش از اين نيز گزارش‌هايي درباره نقشه شماري از يهوديان براي خريد زمين‌هاي آذري‌ها منتشر شده و ترک اجباري اين مناطق، احتمال اجراي اين نقشه را قوي‌تر کرده بود.

در سال‌هاي اخير، رژيم اسرائيل به بهانه توسعه كشاورزي، صدها هكتار زمين ‌را در مناطق جنوبي آذربايجان اجاره كرده است.

ادامه اين گونه اقدامات مشکوک اسرائيلي‌ها که يادآور اشغال سرزمين‌هاي فلسطين است، موجب نگراني بسياري از مردم منطقه شده است.

علاوه بر موارد ياد شده، دولت جمهوري آذربايجان در سال‌هاي گذشته برگزاري مراسم مذهبي را ممنوع و بسياري از شيعيان را به اتهام شرکت در اين مراسم بازداشت کرده است.

مردم آذربايجان در مراسم‌هاي مذهبي از جمله عزاداري ايام قدر در ماه مبارک رمضان، عزاداري روز عاشورا در ماه محرم، برگزاري راهپيمايي روز قدس با دخالت نيروي پليس مواجه شده اند.

پليس اين کشور براي جلوگيري از اين گونه آيين مذهبي با شيعيان درگير شده و شماري از آن‌ها را به اتهام برگزاري و يا شرکت در مناسک مذهبي بازداشت کرده است.

وزارت دفاع جمهوري آذربايجان نيز تابستان 2010 ميلادي در ادامه سياست اسلام‌ستيزي اين کشور، دستور منع اقامه نماز را در برخي از پادگان‌هاي نظامي اين کشور صادر کرد.

رئيس جمهوري آذربايجان نيز در طرح کمک مالي بلاعوض يک ميليون مناتي خود به رسانه‌هاي نوشتاري در تابستان 2010، نشريات اسلام‌گرا و مستقل اين کشور را محروم کرد و کل اين بودجه را به رسانه‌هاي حامي دولت اختصاص داد.

رييس جمهوري آذربايجان درحالي نشريات اسلامي و مستقل را از کمک‌هاي مالي محروم کرده است که اين کشور پس از جمهوري اسلامي ايران، دومين کشور شيعه نشين جهان به شمار مي‌آيد.

بيش از 98 درصد از جمعيت جمهوري آذربايجان را مسلمانان تشکيل مي‌دهند.

تاکنون گزارش‌هاي بسياري درباره اسلام ستيزي در کشورهاي غربي از جمله امريکا و کشورهاي اروپايي مطرح شده است، اما اين بار شاهد نوعي اسلام ستيزي نوين و آن هم در کشوري مسلمان‌نشين نظير جمهوري آذربايجان هستيم.

ممنوعيت حجاب براي دانش آموزان مسلمان، منع برگزاري مناسک مذهبي از جمله در ماه‌هاي رمضان و محرم، مخالفت با اقامه نماز در پادگان‌ها و … تلاش‌هايي سازمان يافته از سوي مقامات جمهوري آذربايجان براي مقابله با اسلام به شمار مي‌آيد.

در همين حال، نمي‌توان حمايت‌هاي کشورهاي غربي و رژيم اسرائيل در مبارزه با اسلام در جمهوري آذربايجان را ناديده گرفت و مي‌توان آن‌ها را عاملان اصلي اسلام ستيزي نوين در اين کشور دانست.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.