رسانههای فرانسوی تصویری از مبارک را نشان دادن با لبخندی تصنعی بر لب .
حسنی مبارک رییس جمهوری مصر از سال 2003 میلادی تاکنون همواره از بیماری رنج می برد که این مساله همواره بر رویکردهای وی در عرصه داخلی و بین المللی تاثیر داشته است.
شبکههای فرانسوی که گفته میشود مبارک برای معالجه به این کشور اعزم شده است تصویری از او را نشان میدهند در حالی که لبخندی تصنعی بر لب دارد .
مصر روزهای التهاب را تجربه میکند . حوادث سیاسی در این کشور پشت سر هم رخ میدهد . از یک سو محمد البرادعی که سابق بر این ریاست آژانس بینالمللی انرژی هسته ای را در اختیار داشت به قاهره بازگشته و در برابر حسنی مبارک قد علم کرده است . همزمان آقای رئیسجمهور هم بیمار است . حسنی مبارک به شکل موقت قدرت را به نخست وزیر واگذار کرده و برای مداوا به خارج از کشور سفر کرده است . شاید برای اعضای اپوزیسیون که سالهاست از خودکامهگیهای و خودفروختگیهای حسنی مبارک در برابر اسرائیل و غرب به ستوه آمدهاند ، بیماری با مرگ آقای رئیسچمهور بسیار خوشایند باشد .
در این میان حزب حاکم در مصر تمام تلاش خود را به کار گرفته است تا روزی چند بار خبر بیماری جدی آقای رئیسجمهور را تکذیب کند . برخی رسانههای مصری از ابتلای مبارک به یک بیماری مزمن خبر دادند اما جهاد عوده، از رهبران حزب حاکم مصر در این خصوص میگوید: اخبار منتشر شده مبنی بر ابتلای حسنی مبارک، به یک بیماری خطرناک مطلقا صحت ندارد. در خصوص وضعیت جسمی رئیسجمهور چیزی برای پنهان کردن وجود ندارد و دیدار اخیر وی با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان شکی به جای نگذاشته که وضعیت جسمیاش در بهترین شرایط است.
حسنی مبارک که درپی اعدام انقلابی انور سادات رییس جمهوری سابق مصر در 6 اکتبر 1981 توسط خالد اسلامبولی، به قدرت رسید بلافاصله به افسران ارتش دستور داد 650 تن از مسلمانان مبارز مصری را بازداشت کرده و تحت شکنجه قرار دهند. مبارک همواره تلاش می کند برای ششمین بار در انتخابات آتی ریاست جمهوری مصر که قرار است در سال 2011 میلادی برگزار شود مشارکت کند ولی بیماری های مختلف وی و بستری شدن و تحت عمل جراحی قرار گرفتنش، این امکان را به او نمی دهد و به همین دلیل عزم خود را بکار گرفته تا پسر دوم خود جمال مبارک و یا عمر سلیمان رییس سرویس اطلاعاتی مصر را جانشین خود کند.
همزمان این مقام مصری بر کابوس اعضای اپوزیسیون هم صحه گذاشت . موروثی شدن قدرت در مصر دقیقا همان چیزیست که اعضای اپوزیسیون از آن واهمه دارند . با این همه این مقام مصری در این خصوص گفت: در صورتی که حسنی مبارک تصمیم بگیرد در انتخابات ریاست جمهوری آتی شرکت نکند، جمال مبارک برجستهترین نامزد حزب حاکم خواهد بود.
این مقام مصری درباره اخبار منتشر شده مبنی بر زمینه سازی حزب حاکم جهت آماده ساختن افکار عمومی برای جانشینی جمال مبارک گفت: مصر کشور قانونمند است و همه چیز در آن در کمال شفافیت انجام میشود.
این مقام مصری ابراز امیدواری کرد که مصریها از حسنی مبارک هنگام بازگشت به وطن استقبال کنند. همزمان برخی منابع ادعا میکنند که دولت مصر تلاش گستردهای را آغاز کرده تا تعداد زیادی از مردم به ویژه کارگران و کارمندان را در فرودگاه قاهره جمع کند تا استقبالی گرم از مبارک به هنگام بازگشتش به مصر از آلمان صورت گیرد.
مصر،مصر سابق نیست
همزمان با این تحولات، روزنامه گلوبال پست در تازهترین گزارش خود مینویسد: یک دهه گذشته دهه اساسیترین تغییرات در مصر بوده است . حسنی مبارک تمام قدرت خود را برای خلق هرگونه تحول در مسائل منطقه از دست داده است . حسنیمبارک دیگر تواناییهای سابق را ندارد و بر همین اساس باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا یا هیلاری کلینتون، وزیر خارجه این کشور یا فرستاده رسمی دولت آمریکا باید با هواپیمای خود به ریاض برود و از عربستان برای هر گونه بحران غیر منتظرهای که آمریکا در منطقه با آن روبرو میشود طلب حمایت و کمک کند.
فرصت بازگشت محمد البرادعی مدیر کل سابق آژانس بینالمللی انرژی اتمی به قدرت در مصر فراهم شده است و مصریها به خاطر بازگشت محمد البرادعی به کشور خوشحال شدهاند و تصور میکنند که او میتواند آنها را از شرایط ناامید کننده و فقر و حقارتی که در دوره حسنی مبارک با آن روبرو هستند نجات دهد. در دوران ریاست جمهوری حسنی مبارک رکود اقتصادی به بالاترین حد خود رسیده و درآمدها کاهش یافته و تعداد شهروندان مصری که زیر خط فقر هستند افزایش یافته است. نقش مصر در بررسی تمام مسایل خاورمیانه کاهش یافته است. مصر تبدیل به یک ایالت فرمانبردار از آمریکا و اسرائیل شده است.
و مصریها از فقر، وابستگی و سرکوب در طول دوران ریاست جمهوری حسنی مبارک رنج بردهاند. مصر در ابتدای روی کار آمدن حسنی مبارک و تا 10 سال به عنوان هم پیمان آمریکا بود و آمریکا از مبارک برای حل تمامی بحرانهای غیر منتظره در منطقه کمک میگرفت. چرا که با میانجیگری مصر عرفات ازسرگیری مذاکرات با اسراییل را پذیرفت و آمریکا از مبارک در طول بحران عراق برای اعمال فشار بر بغداد جهت همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی کمک گرفت اما اکنون وضعیت فرق کرده و نفوذ مصر در مسایل منطقه و خاورمیانه کاهش یافته است.
محمد البرادعی که ماه گذشته پس از 12 سال به کشورش بازگشت مورد استقبال مردم قرار گرفت. وی در مصاحبه ها و دیدار با مردم مصر آمادگی مشروط خود را برای هدایت کشور و حضور در انتخابات آتی ریاست جمهوری مطرح کرد و سیاست های چند سال اخیر مبارک را به شدت مورد انتقاد قرار داد و خواستار اصلاح و تغییر در مدیریت کلان کشورش شد.
شماری از رسانههای مصر روی ژنرال عمر سلیمان در مقابل جمال مبارک نامزد اصلی ریاست جمهوری تاکید دارند و حال آنکه با استقبال کمنظیر مردم مصر از البرادعی، او از شانس بیشتری نسبت به سایر رقبا برخوردار است .
گرچه البرادعی برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری مصر به طور مشخص و رسمی خود را نامزد نکرده است ولی برخی از شخصیتها و جریانات سیاسی و جامعه مدنی مصر خواهان مشارکت وی در این انتخابات هستند.
همزمان در میان حمایت های بسیاری از احزاب و جریانهاالبرادعی ، در طیف مقابل کسانی هم هستند که اعتقاد دارند حتی اگر البرادعی به طور جدی وارد کارزار انتخابات ریاستجمهوری شده و پیروزمندانه از آن خارج شود و روند موروثی شدن ریاست جمهوری مصر را بر هم زند، نمیتواند مشکلات و بحرانهای مزمن این کشور را حل کند.
تردید شخصیتهای مصری و عربی به این دلیل است که نخست البرادعی دارای دو تابعیت است و به عنوان دیپلمات 27 سال از صحنه داخلی مصر دور بوده و با مشکلات و روند تحولات پیچیده جامعه مصر ناآگاه است و دیگر اینکه در مدت 12 سال خدمت به عنوان مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی هستهای نه تنها به جهان عرب خدمت نکرده بلکه خود به عنوان ابزاری در جهت سیاست آمریکا در اشغال عراق به بهانه داشتن سلاح کشتار جمعی عمل کرده است.
Sorry. No data so far.