شنبه 01 ژانویه 11 | 13:15

فلسفه اسلامی باید در تعامل با علوم دیگر توسعه یابد

هرچند در حوزه های فلسفه اسلامی ما باید استقلال مباحث را حفظ کنیم، اما می توان در این عرصه رویکردهای جدیدی را نیز عرضه کرد.


حجت الاسلام دکتر عباس ایزدپناه، عضو هیئت علمی دانشگاه قم پیرامون چگونگی تعامل علوم تجربی در دوره مدرنیته از سوی حوزه های مختلف فلسفه اسلامی – علی رغم بحث های انتزاعی با محوریت موضوع موجود بماهو موجود در فلسفه های اسلامی – گفت: هرچند در حوزه های فلسفه اسلامی ما باید استقلال مباحث را حفظ کنیم، اما می توان در این عرصه رویکردهای جدیدی را نیز عرضه کرد.

نویسنده مقاله “تاملی در تحول روش شناسی دانش متافیزیک” تصریح کرد: دانشی با عنوان فلسفه اولی با محوریت موجود بماهو موجود، خودش علمی بنیادین و اصیل است، اما با این وجود نباید از تعامل این حوزه با زمانه غافل بود.

نویسنده کتاب “اصول سیاست ها و احزاب” با اشاره به نهضتی که در این راستا توسط استاد مطهری (ره) پایه گذاری شد، گفت: طبق سنتی که بزرگان ما در فلسفه اسلامی به وجود آوردند، برای ایجاد این تعامل باید بر روی فلسفه های مضاف سرمایه گذاری کنیم. به جای اینکه دست به ترکیب فلسفه اولی و فلسفه وجود شناختی بزنیم، باید رویکردهای جدیدی از فلسفه های مضاف را بگشاییم.

وی درباره چگونگی این رویکردها ادامه داد: برای مثال می توان مباحث علم النفس ابن سینا را به عنوان یک فلسفه گسترده توسعه داد که خود نوعی انسان شناسی است. همانطور که می توان این کار را در فلسفه طبیعی، علم، هنر، دین و غیره انجام داد و آموزه های اصیل این رشته ها را از منابع فلسفه اسلامی استخراج کرد. با این کار، فلسفه قویا کاربردی خواهد شد.

عضو پیشین هیئت علمی دانشکده الهیات دانشگاه تربیت معلم تبریز، با اشاره به سیر تاریخ فلسفه اسلامی و جدایی های حوزه های مختلف علوم از مباحث فلسفه در برخی دوره ها، گفت: مشکلی که فلسفه اولی بعد از ابن سینا داشت، این بود که به صورت مجزا از علوم تجربی مطرح شد و همین امر سنگ بنای عدم تعامل تمام این دو حوزه با هم شد. اما در این راستا، تمامی مباحث موجود در فلسفه اسلامی را می توان در قالب فلسفه های مضاف مطرح کرد.

وی همچنین اظهار داشت: درد اصلی فلسفه اسلامی ما، همین مشکل عدم تعامل است. آنگونه که کسانی همچون علامه طباطبایی و استاد مطهری، فلسفه اسلامی را تعاملی کردند و نتیجه های سرشاری هم گرفتند، باید همان راه را ادامه بدهیم. امروزه، فلسفه اسلامی باید در تعامل با علوم، با هنر و با فرهنگ عمومی توسعه پیدا کند.

مولف کتاب “درآمدی بر مبانی آثار و اندیشه‎های امام خمینی (ره)” در پاسخ به چگونگی پیگری نظریه تعاملی بین مراکز علمی، در فضای کنونی جامعه اظهار داشت: جنبش و نهضت نرم افزاری، کرسی های نظریه پردازی، مسئله توسعه آزاد اندیشی که از سوی رهبر معظم انقلاب مطرح شده است، همگی در راستای توسعه این تعامل علمی در کشور است.

وی در این راستا افزود: به راحتی می توانیم با تکیه بر نهضت آزاد اندیشی رهبر انقلاب، رویکرد تعاملی را بر تمامی مراکز پژوهشی و آموزشی کشور حاکم کنیم. به نظر می رسد که موانع و مشکلات اصلی در جامعه ما این است که حتی گاهی مدعیان تعامل و مدعیان گفت و گو، دیکتاتورانه و مستبدانه با عرصه تفکر برخورد می کنند.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.