چهارشنبه 05 ژانویه 11 | 13:33

تور هسته‌ای به ایران و بی‌اعتنایی به آمریکا

يک ديپلمات که به محتواي اين نامه اگاهي دارد گفته است اين نامه براي روسيه، چين، مصر، گروه کشورهاي غير متعهد در اژانس بين المللي انرژي اتمي، کوبا، کشورهاي عضو اتحاديه عرب در اژانس و همچنين مجارستان به عنوان رياست دوره اي اتحاديه اروپا ارسال شده است


بی اعتنایی ایران به امریکا در دعوت از چهره های بین المللی برای بازدید از تاسیسات هسته ای ایران، واکنش منفعلانه این کشور را در پی داشته است.

رسانه‌ها خبر داده بود که جمعی از مقام های برجسته بین المللی روزهای 15 و 16 ژانویه    (25 و 26 دی) از تاسیسات هسته ای نطنز و اراک بازدیدخواهند کرد. و به دنبال تایید این خبر از جانب رامین مهمان پرست سخنگوی وزارت خارجه، رسانه های غربی این موضوع را در صد اخبار خود قرار دادند.

مهم ترین موضوعی که رسانه های غربی در گزارش های خود به آن توجه کرده ا ند این است که ایران در دعوت از مقام های بین المللی برای بازدید از تاسیسات هسته ای خود، کاملا به امریکا بی اعتنایی کرده است. اگر رد درخواست های مکرر ولیام برنز مذاکره کننده امریکا برای دیدار با دکتر سعید جلیل در ژنو را اولین مورد از بی اعتنایی ایران به امریکا در نظر بگیریم، عدم دعوت از امریکایی ها برای بازدید از نطنز و اراک دومین بی اعتمانی علنی ایران به امریکایی ها در یک ماه گذشته است.

جرج جان در گزارشی برای خبرگزاری آسوشیتدپرس که روز سه شنبه 14 دی 1389 منتشر شده نوشته است: «ايران از روسيه چين اتحاديه اروپا و ديگر متحدانش در ميان اعراب و کشورهاي در حال توسعه دعوت کرد تا از تاسيسات هسته اي اين کشور بازديد کنند اما نامه اي براي امريکا ارسال نشده است».

* واکنش امریکا

در همین حال، سخنگوی وزارت خارجه امریکا امروز و به سرعت به این موضوع واکنش نشان داد. خبرگزاری آسوشیتدپرس روز سه شنبه از وین گزارش داد که مارک تونر سخنگوي وزارت امور خارجه امريکا در اظهاراتی که بوضوح نشان از ناراحتی داشت گفته است که تداوم فعاليت هاي مربوط به غني سازي در ايران نقص قطعنامه هاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد بوده است و نشان مي دهد اين کشور به تعهدات بين المللي خود در ارتباط با برنامه هسته اي توجهي نمي کند. تونر اضافه کرده: «اقدامات ايران از قبيل دعوت از برخي کشورها به منظور سفر و بازديد از تاسيسات اين کشور جايگزيني براي اجراي تعهدات تهران و همکاري با اژانس بين المللي انرژي اتمي نخواهد بود و باعث نمي شود نگاه ها از موضوعات اصلي در ارتباط با برنامه هسته اي اين کشور منحرف شوند». این در حالی که است که همکاری ایران با آژانس طبق مقررات ادامه دارد.

*جزئیات سفر

رسانه های غربی امروز همچنین جزئیات بیشتری از چگونگی دعوت ایران از چهره های بین المللی و برنامه های تدارک دیده در این سفر منتشر کرده اند.

يک ديپلمات ارشد اروپايي در بروکسل امروز به رویترز گفت است که دعوت از سفيران کشورها در اژانس در قالب يک نامه انجام شده است. جرج جان هم در گزارش خود برای آسوشیتدپرس از وین، با تاکید بر این که دعوت ها از جانب سلطانیه انجام شده نوشته است: «در اين نامه که 4 پاراگراف دارد و تاريخ ان به 27 دسامبر باز مي گردد اماروز دوشنبه در اختيار خبرگزاري اسوشيتدپرس قرار گرفت علي اصغر سلطانيه نماينده ايران در اژانس بين المللي انرژي اتمي از روزهاي 15 و 16 ژانويه به عنوان روزهاي تعطيلي ميلادي نام برده است که نمايندگان مي توانند از تاسيسات هسته اي ايران بازديد کنند. وي همچنين گفته است نشست هايي نيز با مقامات عالي رتبه پيش بيني شده است».

آسوشیتد پرس نوشته است: «يک ديپلمات که به محتواي اين نامه اگاهي دارد گفته است اين نامه براي روسيه، چين، مصر، گروه کشورهاي غير متعهد در اژانس بين المللي انرژي اتمي، کوبا، کشورهاي عضو اتحاديه عرب در اژانس و همچنين مجارستان به عنوان رياست دوره اي اتحاديه اروپا ارسال شده است». این خبرگزاری ادامه داد: «يک ديپلمات اژانس که خواست نامش فاش نشود در عين حال تاکيد کرد بوشهر و نطنز از محل هايي هستند که از انها بازديد خواهد شد و نشست هايي نيز برنامه ريزي شده اند تا با علي صالحي کفيل وزارت امور خارجه ايران و رییس سازمان انرژي اتمي اين کشور و همچنين سعيد جليلي رئيس گروه مذاکره کننده ايراني صورت گيرند».

این در حالی است که اطلاعات موجود نزد «ایران هسته ای» نشان می دهد مقام های دعوت شده به اراک هم سفر خواهند کرد. اراک یکی از تاسیساتی است که ایران طبق پادمان الزامی به اینکه به بازرسان آژانس اجازه دسترسی به آن را بدهد ندارد. با این حال، بازدید چهره های برجسته بین المللی از آن نشان خواهد داد که ایران در همان حال که زیر بار هیچ درخواست غیر قانونی نمی رود، در مورد این تاسیسات کاملا شفاف است.

*تحلیل گری سیک

گری سیک تحلیلگر برجسته امرو ایران در امریکا تدوین این بنامه سفر را نشانه برخورد مثبت ایران با مذاکرات استانبول ارزیابی کرد.

خبرگزاري رويترز روز سه شنبه 14 دی 1389 از بروکسل گزارش داد که گري سيک کارشناس امور ايران در دانشگاه کلمبياي امريکا که پيشتر از مقامات شوراي امنيت ملي امريکا بود گفته است اين حرکت نشان مي دهد ايران برخوردي مثبت با اين گفتگوها دارد.

این خبرگزاری نوشت: «گري سيک همچنين گفت اينکه بازديد سفيران کشورها از تاسيسات اتمي ايران موثر باشد يا نه به اجازه حضور کارشناسان فني در اين هيئت ها بستگي دارد».

به نوشته رویترز، وي افزود: «من نمي توانم بگويم چنين دعوتي را بايد رد کرد ولي ممکن است براي اهداف بسيار مفيدي مورد استفاده قرار گيرد».

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.