پنج‌شنبه 06 ژانویه 11 | 11:50

آینده سیاسی اوباما در دور بعدی انتخابات ریاست ‌جمهوری

هنوز نمی‌توان با قاطعیت گفت که باراک اوباما در دور بعدی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیروز می‌شود و برای یک دوره چهارساله دیگر در کاخ سفید خواهد بود.


هنوز نمی‌توان با قاطعیت گفت که باراک اوباما در دور بعدی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیروز می‌شود و برای یک دوره چهارساله دیگر در کاخ سفید خواهد بود.

پیروزی جمهوریخواهان در انتخابات اخیر کنگره آمریکا که در آن توانستند اکثر کرسی‌های مجلس نمایندگان را به دست آورند، در حقیقت یک شکست بزرگ برای اوباما و نمونه‌ای از نارضایتی‌های مردم آمریکا از برنامه‌ها و سیاستگذاری او به ویژه بحران مالی و اقتصادی و ازدیاد بیکاری در آن کشور است. بنابراین، اگر انتخابات ریاست جمهوری همین امروز در آمریکا صورت گیرد، اوباما شانس بسیار زیادی دارد که برای بار دوم انتخاب شود، زیرا گناه اوباما به درجه‌ای نرسیده است که اکثر مردم آمریکا او را کنار بگذارند و جمهوریخواهان نیز نامزد مناسبی که محبوبیت و مقبولیت ملی داشته باشد هنوز در دست ندارند.

ولی ظرف دو سال آینده اتفاقات بسیاری رخ خواهد داد. دو بحرانی که می‌تواند اوباما را از رسیدن به کاخ سفید برای دوره دوم محروم کند، یکی ادامه بحران مالی و اقتصادی و بیکاری در آمریکا و دیگری ادامه وضع کنونی جنگ آمریکا در افغانستان است. رکود و بحران اقتصادی و بیکاری در درجه اول قرار دارد و تاریخ و شواهد در نیم قرن اخیر نشان می‌دهد که هیچ رئیس جمهوری نتوانسته است با موفقیت از آن عبور کرده و آن رانادیده بگیرد.

جورج بوش پدر پس از پیروزی در جنگ خلیج فارس علیه صدام حسین، به علت رکود اقتصادی و وضع نامناسب اشتغال و بیکاری در آن زمان نتوانست برای بار دوم انتخاب شود و در انتخابات از بیل کلینتون که آن روز‌ها کمترین شناخته شده و فرماندار ایالت آرکانزاس بود شکست خورد. در گذشته رؤسای جمهور آمریکا مانند لیندون جانسون، جرالد فورد، و جیمی کار‌تر هم به علل سیاسی ولی بیش از همه به علت بی‌اعتمادی مردم آمریکا به سیاست‌های آن‌ها و آینده خود و کشور، بیش از یک دوره نتوانستند در کاخ سفید بمانند.

در مورد اوباما مشکلات اقتصادی همراه با ادامه جنگ در افغانستان و تعصبات نژادی (اوباما به عنوان اولین سیاهپوست آفریقایی تبار) می‌تواند علیه انتخاب او بسیار مؤثر باشد. بنابراین، انتخاب مجدد او به ریاست جمهوری را نمی‌توان حتمی گرفت و باید حداقل یکسال دیگر منتظر وقایع و وضع داخلی و سیاست خارجی آمریکا بود. تا امروز اوباما پیروزی قابل ملاحظه‌ای در سیاست خارجی کسب نکرده است و ادامه سیاست خصمانه او علیه جمهوری اسلامی ایران از یک طرف و ناتوانی او در جلوگیری از پیشرفت فناوری هسته‌ای ایران هم به ضرر او خواهد بود. اوباما یک فرصت تاریخی برای خود، آمریکا و دنیای غرب را در تعامل با ایران، به عنوان یک نقطه عطف بزرگ در سیاست خارجی ایالات متحده از دست داده است.

بدون شک در انتخابات دو سال آینده ریاست جمهوری آمریکا، اوباما نامزد رسمی حزب دموکرات خواهد بود، ولی موفقیت او تا حدودی با رقیب آینده‌اش از حزب جمهوریخواه ارتباط خواهد داشت. فعالیت نامزدهای احتمالی حزب جمهوریخواه برای انتخابات ریاست جمهوری نوامبر سال ۲۰۱۲ از هم اکنون شروع شده است. در بین کسانی که بیش از همه شانس موفقیت نامزدی حزب را دارند، «می‌ت رامنی» فرماندار سابق ایالت ماساچوست است که از جنبه مذهبی به فرقه «مورمان‌ها» و کلیسای آن‌ها تعلق دارد او در حقیقت زمانی مبلغ این گروه اقلیت مذهبی بوده است و مسیحیان پروتستان و کاتولیک نظر چندان موافقی با این فرقه ندارند. فرد دیگر «تیم پالنتی» فرماندار ایالت می‌نه سوتا است. نفر سوم «جان تون» عضو مجلس سنا از ایالت داکوتای جنوبی است که اغلب جمهوری خواهان او را «اوباما» ی خود می‌دانند.

افراد دیگری که در حزب جمهوریخواه از آن‌ها برای نامزدی ریاست جمهوری نام برده می‌شود و یا خود فعالیت دارند ولی به علل مختلف مخالفان بیشتری را درخود حزب دارا هستند، عبارتنداز: ساراپیلین خانمی که کاندیدای معاون ریاست جمهوری سناتور مک کین در انتخابات گذشته بود و فرماندار سابق ایالت آلاسکا است، «هیلی باریور» فرماندار ایالت می‌سی سی پی؛ «مایک هوکابی» فرماندار سابق ایالت آرکانزاس و کشیش مبلغ سابق مسیحی، نیوت گینگریج رئیس اسبق مجلس نمایندگان آمریکا «می‌چ دانیلز» فرماندار ایالت ایندیانا؛ «ریک سنتوروم» سناتور سابق از ایالت پنسیلوانیا؛ و «مایک پنس» نماینده ایالت ایندیانا در کنگره آمریکا.

نحوه و روش انتخاب نامزد نهایی هریک از دو حزب مسلط آمریکا یعنی دموکرات‌ها و جمهوریخواهان که فقط باید یک فرد باشد، از طریق کنوانسیون یا گردهمایی نمایندگان حزبی از تمام ایالات، تقریبا در تابستان سال ۲۰۱۲ رسماً تعیین می‌شود (حدود دو سه ماه قبل از انتخابات). ولی مبارزه بین نامزدهای حزبی برای رسیدن به مرحله نهایی تقریبا از دو سال قبل شروع می‌شود و هر نامزدی کوشش می‌کند از طریق همایش، گردهمایی، انتخابات مقدماتی و آزمایش وفاداری، رأی اعضای حزب را در ایالات مختلف که در کنفوانسیون شرکت می‌کنند به خود جلب کند. پول، انگاره سازی و تبلیغات بد و خوب نقش بسیار مهمی در انتخابات و موفقیت نهایی نامزد‌ها ایفا می‌کنند. در لیست نهایی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که مردم باید از آن انتخاب کنند دو اسم بیشتر نیست، یکی نامزد حزب دموکرات، و دیگری نامزد حزب جمهوریخواه، که مردم آمریکا مجبورند به یکی از این دو نفر رأی دهند. در طول تاریخ جمهوری آمریکا، هیچگاه رئیس جمهوری خارج از این دو حزب انتخاب نشده و به کاخ سفید راه پیدا نکرده است.

در انتخابات گذشته ریاست جمهوری، این سیاست‌های ناروا و جنگ طلبانه جرج دبلیوبوش بود که باعث پیروزی باراک اوباما شد. این بار اوباما باید با کارنامه چهارسال ریاست جمهوری خود راه را برای رسیدن مجدد به کاخ سفید هموار کند!

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.