یکشنبه 23 ژانویه 11 | 10:04

پلیس افتا؛ پلیسی برای شهر بی‌نظم فضای مجازی

پلیس افتا امروز به طور رسمی فعالیت خود را آغاز می‌کند، این پلیس تخصصی می‌تواند برای امنیت شهر بی‌نظم فضای مجازی مثمرثمر باشد. پلیس افتا اگر دیر‌تر شروع به فعالیت می‌کرد، مشکلات فراوان می‌شد و شاید فردا برای پلیس هم جایی نبود.


پلیس افتا (پلیس امنیت فضای تبادل اطلاعات) امروز – یکشنبه سوم بهمن ماه – به طور رسمی فعالیت خود را آغاز می‌کند، این پلیس تخصصی با استفاده از تجارب دیگر کشور‌ها راه‌اندازی شده است. ضرورت تشکیل پلیس فضای مجازی با گسترش روزافزون رایانه در زندگی بشر و ارائه خدمات در فضای مجازی بر کسی پوشیده نیست. فضای مجازی فرصتی است برای توسعه چرخه اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی جامعه و خدمت‌رسانی چنان‌چه قابلیت‌های آن به خوبی شناخته شده و به کار گرفته شود.

اینترنت به‎عنوان شاهراه اطلاعاتی با قدمتی ۲۰ ساله در جهان و سابقه‌ای حدود ۱۲-۱۰ ساله در کشورمان از آمار ۲۵۰ هزار کاربر در سال ۲۰۰۰ به ۳۲ میلیون کاربر با ۴۸. ۵ درصد ضریب نفوذ بر حسب جمعیت و رشدی معادل ۱۲۷۸۰درصد در سال ۲۰۰۹ در مقایسه با سال ۲۰۰۰ رسیده است.

کشورمان در حال حاضر با ۵۵. ۲ درصد از کل جمعیت کاربران اینترنت در رتبه اول خاورمیانه ایستاده است. این در حالی است که ضریب نفوذ اینترنت در جهان به طور میانگین ۲۶. ۶ درصد و ضریب نفوذ در خاورمیانه ۲۸. ۳ درصد است. در فضای مجازی کشور شاهد رشد روز افزون فناوری اطلاعات در ایجاد توسعه کسب و کار، تجارت، بانکداری، خدمات، آموزش، بیمه و… هستیم.

گسترش روز افزون فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطی در سال‌های اخیر، تاثیرات آن در حیات بشری در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی را نمایان کرده است و به عینه شاهد شکل گیری دهکده جهانی در تمام عرصه‌ها هستیم. فناوری‌های نوین ارتباطی با حذف مرز‌ها موجب افزایش کارایی و عملکرد و ارتباطات شده است.

فناوری‌های نوین ارتباطی و شرایط سهل و آسان فضای مجازی برای ارتباط و نقل و انتقال موجب شده تا بزهکاران و مجرمان نیز از فرصت‌های طلایی در فضای مجازی استفاده کنند. فضای مجازی موجب شده تا بخش قابل توجهی از فعالیت‌های انسانی با سرعت بیشتر و هزینه کمتر انجام شوند، نکته مهم در این زمینه، استفاده مجرمان از فناوری اطلاعات با تسهیل زمینه و شیوه ارتکاب جرم و توسعه خسارت مادی و معنوی ناشی از جرم و ایجاد جرائم جدید و پدید آمدن شیوه‌های مجرمانه نوین است.

در فضای مجازی؛ افراد و مجموعه‌ها خارج از هرگونه نظارت و کنترل هستند و دولت و دستگاه‌های مرتبط نیز توان کنترل را ندارند، همین موضع کنترل سنتی دولت‌ها در فضای مجازی را با چالش‌های جدی مواجه ساخته است.

هر چند در کشورمان برای ایجاد پلیس فضای مجازی نسبت به دیگر کشورهای توسعه یافته کمی دیر اقدام شده است اما کشورهای توسعه همزمان با توسعه و پیشرفت در فضای مجازی و وابستگی به فناوری‌ و اطلاعات، پلیس سایبری تشکیل شده است.

امروزه در بسیاری از کشور‌ها نسبت به تشکیل پلیس سایبری و وضع قوانین و مقررات توأماً اقدام و با این تدبیر فعالیت مجرمان را سخت کرده‌اند. اما در کشورمان تا ۲ سال پیش حتی قانون مدونی برای جرائم رایانه‌ای وجود نداشت.

با تشکیل پلیس افتا روند امنیت در فضای مجازی بهبود خواهد یافت و مجرمان دیگر آزادی عمل سابق برای انجام بزه را نخواهند داشت. پلیس افتا باید خیلی زود‌تر از این در ساختار پلیس کشور ایجاد و فعالیت می‌کرد زیرا علاوه بر افزایش امنیت در فضای مجازی، برای بسترسازی، اطلاع‌رسانی، نظارت، ترغیب و تهدید به منظور تولید امنیت و کنترل ناهنجاری‌های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی می‌تواند نقش جدی را در جامعه داشته باشد.

پلیس امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات کشور می‌تواند بسیاری از نیازهای شهروندان، سازمان‌ها و دستگاه‌های دولتی و غیردولتی و بین‌المللی را که سایر دستگاه‌ها قابلیت پاسخگویی به آن‌ها را ندارند برطرف کند.

امروز پلیس افتا رسماً فعالیت خود را شروع می‌کند، این پلیس تخصصی می‌تواند برای امنیت شهر بی‌نظم فضای مجازی مثمرثمر باشد. پلیس افتا بعنوان پلیس هوشمند و متخصص اگر دیر‌تر شروع به فعالیت می‌کرد، مشکلات فراوان می‌شد و شاید فردا برای پلیس افتا جایی نبود.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.