به گزارش خبرگزاري آسوشيتدپرس از واشنگتن، باراك اوباما رئيس جمهوری امريكا روز گذشته(جمعه) در يك سخنراني چهار دقيقه اي، از يك سو تلاش كرد كه خود را همسو و همراه با مصري هاي خشمگيني نشان دهد كه براي احقاق حقوق خود و مطالبه كناره گيري دولت مستبدشان به پاخاسته اند و از ديگر سو، هم پيمان كليدي اش را از تداوم حمايتي كه همواره از آمريكا دريافت كرده است، مطمئن سازد.
وي در اين سخنراني بدون طرح هيچ اولتيماتوم و يا خواسته مشخص و بدون حمايت از ضرورت تغيير رژيمي كه با سركوب سبعانه مردم با استفاده از ضربات باتوم، خودروهاي آبپاش، شليك گلوله هاي لاستيكي و گاز اشك آور از خود دفاع كرده است، صرفا گفت كه بسط و گسترش حقوق مردم را شخصا از مبارك خواستار شده است.
به گفته مقام هاي سابق و تحليلگران، آمريكا ديگر توان چنداني براي پيش بيني اين كه مبارك 82ساله اعتراضات مردمي در كشورش را پشت سر مي گذارد و يا بركنار خواهد شد، ندارد.
واقعيت اين است كه كنترل و يا جهت دهي به خشم ملت هاي عرب كه دو هفته قبل با خيزش مردم تونس و در پي آن، سقوط زين العابدين بن علي رئيس جمهوري وقت اين كشور آغاز شد، از عهده آمريكا خارج شده است.
توان آمريكا در عزل و نصب دولت ها در خاورميانه بسيار محدود شده است و اين كشور ديگر آن قدرت سابق را در خاورميانه ندارد. در زمان حاضر، احزاب اسلامي كه كاملا مخالف آمريكا هستند، عمدتا محتمل ترين گزينه هاي مردم سالار مطرح هستند.
آرون ديويد ميلر كه دو دهه سابقه كار در وزارت خارجه امريكا دارد و هم اكنون از اعضاي مركز وودرو ويلسون است، گفت: اين وضعيت جدي ترين بحران پيش روي دولت آمريكا در عرصه سياست خارجي است. عجيب اين كه دولت كار زيادي نمي تواند انجام دهد.
آمريكا كه ميلياردها دلار در حمايت از چند هم پيمان عرب خود هزينه كرده، هم اكنون با معضل وجهه مخدوش خود در جهان عرب روبرو شده و اين امر فضاي چنداني براي مانور سياستگذاران واشنگتن باقي نگذاشته است.
معترضان مصري در جريان تظاهرات، با تشكيلاتي امنيتي روبرو و درگير مي شوند كه همكاري تنگاتنگي با همتايان آمريكايي شان داشته اند و احتمالا از تجهيزات امريكايي براي سركوب استفاده مي كنند.
براساس اين گزارش، به هر رو، آمريكا بدون اعلام همبستگي با مردم معترض مصر نمي تواند در جهت كسب همدلي آنان گام بردارد.
Sorry. No data so far.