در حالی که تا قبل از انقلاب ایران مسلمانان در گوشه و کنار جهان مسلمان بودن خود را از روی شرم پنهان میکردند ولی امروزه نه تنها مسلمانان احساس عزت میکنند بلکه با گسترش بیداری اسلامی، حکومتهای دیکتاتوری و مورد حمایت امریکا مثل اردن بحرین الجزایرقطر کویت مصر امارات عربستان و… در مقابله با موج اسلامگرایی به چالش مواجه شدهاند بیتردید انقلاب اسلامی مهمترین تاثیر را در این رشد را داشته است چه آنکه امروزه با حضور فعال بیش از ۱۹۵ گروه و جنبش اسلامگرا در کشورهای عربی نشانی از همه جاگیر شدن این موج را دارد. که همه آنها غیر مستقیم از انقلاب اسلامی ایران الهام گرفتهاند و بعضی از آنها هم مستقیم از ایران حمایت و پیروی میکنند.
هرچند اینجا فقط لیست مختصری از این گروههای سازماندهی شده حامی ایران ذکر شده است ولی هیچ کس نمیتواند منکر تاثیر عمیق انقلاب ما بر توده مردم مسلمان شود. بعضی از گروهها نیز ظاهرا رابطهای با ایران ندارند (مثل حرکت الاسلامیه در خود اسراییل که یک گروه نه چندان کوچک شامل اعراب اسراییلی که به اسلام گرایش پیدا کردهاند و رییس آنها عبدالله نمر درویش است.) ولی کسی نمیتواند تاثیر انقلاب ما بر گسترش جنبشهای اسلامی در منطقه انکار کند.
نکته: این موارد فقط بعضی از این گروههای داخل کشورهای عربی، ترکیه و پاکستان میباشند وگرنه تمام گروههای اسلامگرای کل جهان اسلام بیش از ۲۶۰ حزب و گروه است.
۱- گروههای لبنانی: بعلت کثرت و نیز شهرت آنها فقط به ذکر اسامی بسنده میکنم:
جنبش امل لبنان: پایه گذار آن امام موسی صدر – حزب الله لبنان که شامل حزبهای کوچکتری است مثل حزب الدعوه لبنان – جبهه اسلامی – مجمع روحانیون اسلامی: سنی و شیعه – مقاومت اسلامی- گروه مجموعات الحسین – جبهه جهاد- گروه توحید- جبهه آزادیبخش لبنان- جبهه مستضعفین فی الارض
۲- جنبش توحید اسلامی لبنان (سنی): علیرغم سنی بودن این جنبش، به دفعات از امام خمینی و جمهوری ایلامی ایران حمایت کرده است.
۳- گروههای فلسطینی: حماس و جهاد اسلامی
۴- مجلس اعلای عراق: این گروه در حقیقت ائتلاف تمام گروههای شیعه عراق میباشد رهبر فعلی آن عبدالعزیز حکیم است و در حقیقت حزب حاکم عراق محسوب میشود. قابل ذکر است که عبدالعزیز حکیم به علت پیروی سرسخت از حضرت آیت الله خامنهای تا قبل از این دومین مهره نیرومند جمهوری اسلامی ایران در منطقه محسوب میشد (بعد از حسن نصرالله) ولی بعد از به قدرت رسیدن در حکومت عراق به نظر میرسد که مرد اول آیت الله خامنهای در خاور میانه است.
۵- حزب الدعوه عراق: موسس آن محمدباقر صدر بوده که بعد از انقلاب اسلامی به اطاعت از ولایت فقیه و امام خمینی تصریح کرد و بلافاصله توسط صدام به شهادت رسید. نخست وزیر فعلی عراق (نوری مالکی) از اعضای این حزب است.
۶- حزب الدعوه خلیج: گروهی از شیعیان حوزه خلیج فارس که با ایران ارتباط دارند.
۷- جبهه انقلاب اسلامی شبه جزیره (عربستان): به رهبری سعید صفار که مدتی تبعید خارج از عربستان بود ولی امروزه با کم کردن حرکات تند مذهبی و نظامی به فعالیتهای سیاسی مثل شرکت در انتخابات روی آورده. این گروه در ایران رفت و آمد زیادی دارد.
۸- حزب الله حجاز: سنیهای عربستان که تحت تاثیر جمهوری اسلامی ایران میباشند.
۹- حزب آزاذی بخش شبه جزیره (عربستان): شامل شیعیان عربستان که فعالیت زیر زمینی در شرق عربستان دارند این منطقه شیعه نشین است و چاههای نفت عربستان نیز در همین منطقه قرار دارد. این گروه نیز در ایران و عراق رفت آمد زیادی دارند.
۱۰- جبهه اسلامی قومی سودان: گروهی سنی مذهب منشعب از اخوان المسلمین به رهبری دکتر حسن ترابی روشنفکر مشهور عرب که با ایران روابط بسیار نزدیکی دارد که در سال۱۹۸۹ در سودان به قدرت رسیدند.
۱۱- حزب نهضت تونس: همان جنبش گرایش اسلامی تونس است که سالها قبل، از هر فعالیتی ممنوع شده بود ولی بعد از انقلاب ایران دوباره جواز فعالیت گرفت این گروه معتقد به اجرای دستورات دینی در اداره کشور میباشد. در حالیکه این حزب هرگونه اقدام نظامی را محکوم میکرد ولی به علت نفوذ رو به رشد این گروه در سال۱۹۸۷ رییس و ۹۰نفر از اعضای اصلی آن به اتهامهای کودتا و یا جاسوسی برای ایران و.. دستگیر و زندانی شدند. این گروه امروزه دارای شورای رهبری ۲۰نفره است که اغلب دانشجویان متدین و روشنفکر هستند.
۱۲- جبهه اسلامی برای آزادی بحرین (شیعه): خود را پیرو امام خمینی میدانند. در سال ۱۳۶۱ بسیاری از اعضای آن به اتهام قصد کودتا دستگیر و زندانی شدهاند ولی به تازگی فعالیتهای خود را از سر گرفتهاند. (با توجه به اکثریت شیعه در بحرین این کشور به مرکز جنبشهای حامی ایران در حوزه خلیج فارس تبدیل شده است)
۱۳- گروه عدل و احسان مراکش: به رهبری عبدالسلام یاسین که به علت حمایت بسیار زیاد از جمهوری اسلامی ایران و امام خمینی در نشریه این گروه، رهبر این گروه دستگیر و زندانی شد.
۱۴- جنبش مجاهدین مراکش
۱۵- دار التوحید کویت: جنبشی قدیمی فعال شامل گروهی روشنفکر از کویت که کاملا حامی سیاست جمهوری اسلامی ایران میباشند.
۱۶- جنبش آزادیبخش کویت: گروهی به رهبری آیت الله عباس مهری، تحت تاثیر انقلاب اسلامی ایران که با ایران و لبنان درتماس هستن.
۱۷- حزب الدعوه کویت: بعد از یک بمبگذاری در سال ۱۹۸۳ بسیاری از اعضای آن دستگیر شده و تحت فشار دولت کویت هستن.
۱۸- جبهه نجات اسلامی الجزایر: گروهی بسیار بانفوذ دربین مردم که کاملا حامی جمهوری اسلامی ایران است. در سال ۱۹۹۱ اجازه شرکت در انتخابات پارلمان را پیدا کرد که با پیروزی قاطع، نزدیک ۷۰ درصد کرسیهای مجلس را بدست آورد. عباس مدنی رهبر این حزب تصریح کرد که: میخواهیم یک حکومت اسلامی شبیه به حکومت خمینی در ایران تشکیل دهیم. بعد از این اظهارات که بیشتر شبیه یک عملیات انتحاری بود بلافاصله ارتش الجزایر با حمایت همه جانبه امریکا و اروپا کودتا کرد و عباس مدنی و دیگر اعضای این حزب را زندانی کردند.
۱۹- حزب الله الجزایر: گروهی مخفی شامل شیعیان الجزایر که دارای افراد کم ولی بسیار فعال میباشد و در ایران نیز رفت و آمد زیادی دارند.
۲۰- جنبش اسلامی الجزایر
۲۱- جنبش مجاهدین مراکش: رهبر آن عبد العزیز نعمانی که با ایران هم رابطه نزدیکی دارد در سال ۱۹۸۵ در فرانسه ربوده شد.
۲۲- جنبش آزادیبخش در قطر: یک جنبش شیعی فعال ولی کاملا مخفی به رهبری مهدی صادق لواسانی که باتوجه به وهابی بودن قطر و نیز اقلیت ۲۰درصدی شیعه در این کشور این جنبش قابل ملاحظه است ضمن اینکه این گروه داخل ایران هم رفت و آمد و فعالیت دارند.
۲۳- جنبش توحید اردن: گروهی فلسطینی ساکن اردن که بشدت از جمهوری اسلامی ایران حمایت میکنند و مخالف سرسخت پادشاه اردن و سیاستهای امریکایی هستند این گروه هم اکنون داخل اسراییل و امریکا نیز فعالیت مخفیانه دارند.
۲۴- سازمان آزادیبخش اسلامی مصر: که از انشعابات اخوان المسلمین و بر ضد رژیم مصر است که در آستانه انقلاب اسلامی ایران ۴۰۰ نفر از اعضای آن دستگیر و بشدت سرکوب شدند. ولی ااکنون یک جنبش کاملا زیر زمینی که بیشتر در دانشگاهها مشغول فعالیت است.
۲۵- جماعه الاسلامی مصر (سنی)
۲۶- سازمان جهاد مصر (سنی)
۲۷- نهضت اجرای فقه جعفری پاکستان: گروه سیاسی- مذهبی که حامی جمهوری اسلامی ایران میباشند.
۲۸- حزب اسلامگرای رفاه ترکیه: بزرگترین حزب ترکیه که دارای نفوذ بسیاری در بین مردم ترکیه است و طی سالهای اخیر بارها به قدرت رسیده است و به خاطر فشارهای ارتش لاییک، افراد و مسولین این حزب دایما محاکمه و به جرم عدم رعایت قانون جدایی دین ازسیاست به زندان و یا برکناری از پستهای دولتی محکوم شدهاند. نجم الدین اربکان رییس این حزب روابط بسیار صمیمی با جمهوری اسلامی ایران دارد.
Sorry. No data so far.