علی باقری معاون سیاست خارجی شورای عالی امنیت ملی صبح دیروز در دانشگاه الزهرا (س) گفت: روز ملی فناوری هسته ای اثبات اراده و تدبیر یک ملت مستقل است که می تواند موانع بزرگ را از پیش رو بردارد و موفقیت را نصیب یک ملت کند.
وی در تشریح مسئله هسته ای ایران به سه بعد حقوقی، فنی و سیاسی اشاره کرد و گفت: خوشبختانه در هر سه عرصه تلاش ملت ایران به ثمر نشست. در عرصه فنی موفقیت هایی که هر از چندی اعلام می شود، برای مردم آشناست؛ اما باید بیش از این برای مردم در این زمینه ها صحبت کرد و این موضوع از کارویژه های جامعه دانشگاهی است تا این موضوع را به طور عینی برای مردم تبیین کنند.
باقری ادامه داد: در عرصه حقوقی هم مشکلاتی که اعلام شد، همه حل شدند، مثال ادعا می کردند که موضوع هسته ای ایران ابهامات زیادی دارد. در حالی که آنها حتی یک برگ سند، دال بر انحراف فعالیت های هسته ای ایران ارایه نکرده اند. با تعاملی که در سال 86 با آژانس انجام د ادیم کار به آنجا رسید که موارد ابهام را توضیح دهد در ابتدا می گفتند این موارد زیاد است و قابل طرح نیست با اصرار ایران تمام موارد که شش مورد می شد اعلام شد د رتوافق های صورت گرفته قرار شد این شش مورد ظرف 18 ماه بررسی شود ولی با همکاری ایران طی شش ماه مسئله حل شد.
وی تصریح کرد: آژانس اعلام کرد که یافته های آژانس با مدارک ایران مطابقت دارد یعنی هیچ یک از ادعاها درست نبود لذا در عرصه حقوقی هم موفقیت ایران محرز شد.
این کارشناس سیاست خارجی گفت: اگر 20 فروردین روز ملی فناوری هسته ای است، باید آن را برای نمایش برجستگی های جمهوری اسلامی ایران محدود کرد در مناسبات بین المللی کشورها در تعامل با یکدیگر دنبال منافع حداکثری هستند اما بعضی کشورها تلاش می کنند منافع خود را بر منافع دیگر ملت ها ارجحیت دهند و مثال معاهده NPT، یکی از نمونه های این نوع نگاه است چون قدرت های دارای سلاح های هسته ای از قرار گرفتن در چهارچوبی که روابط بین المللی را دنبال می کنند ابا دارند و این معاهده هم صرفا برای محدود کردن دیگر کشورها طراحی شده است.
وی ادامه داد: نمی توان این مناسبات را نادیده گرفت اما نباید آنها را به عنوان یک واقعیت هم پذیرفت. چون بعضی از کشورها با وجود اذعان به غلط بودن این مناسبات آن را می پذیرند اما جمهوری اسلامی معتقد است پذیرش کامل و جامع این مناسبات منافع ملت ما را تامین نمی کند به این دلیل دنبال کردن مناسبات جهانی در سال های گذشته ما را به شرایطی رساند که تعلیق را بپذیریم؛ اما تلاش نظام در چند سال اخیر باعث شد که با طراحی سازوکارهای برای تعامل با کشورهای جهان، وضعیت قبل را تغییر دهیم، یعنی برای تامین منافع خود باید ادبیاتی را به کار ببریم که روابط تعاملی به وجود آورد نه آنکه در بستر آنها بازی کنیم.
باقری تاکید کرد: انقلاب ایران به عنوان یک مرکز و محور در نظام بین الملل الهام بخش این نکته است که استقلال یک ملت ممکن است و می تواند منافع آن ملت را تضمین کند و دشمنان ما نمی خواهند که این الگو الهام بخش شود. لذا از ابتدای انقلاب تلاش می کنند که این الگو عملی نشود؛ آغاز جنگ تحمیلی یکی از ظرفیت هایی است که به این دلیل ایجاد کرده اند. اما با تلاش ملت ما این تهدید به فرصت تبدیل شد. مثلا بسیاری از پیشرفت های صنعتی ما به دلیل الزامات زمان جنگ ایجاد شد.
وی ادامه داد: مثال دیگر قضیه انتخابات است که رقابت جدی مردم در چهارچوب مردم سالاری که می توانست به ثبات نظام منجر شود، از سوی آنها به وسیله ای برای عدم ثبات ایران تبدیل شد که خوشبختانه موفق هم نشد.
باقری با اشاره به لزوم تلاش جدی در عرصه هسته ای گفت: در عرصه هسته ای اگر به موفقیت برسیم، خواهیم توانست در عرصه های دیگر هم حقوق خود را استیفا کنیم.
وی تاکید کرد: رویکرد انفعالی که در دوره اصلاحات صورت گرفت، باعث دو سال و نیم تعلیق فعالیت های هسته ای شد وقتی به آنها گفته شد این دو سال و نیم تعلیق برای اعتماد سازی صورت گرفت، گفتند علاوه بر تعلیق باید تمام فعالیت های هسته ای را متوقف کرده و علاوه بر آن تجهیزات هسته ای خود را هم تخریب کنید و حتی پیشنهادهای سخیفی دادند که بعدها از آن ابراز ندامت کردند، مثلا گفته بودند ورود شما به عرصه مذاکرات WTO را تعلیق می کنیم یا دسترسی شما به قطعات هواپیما یا اینترنت پرسرعت را در صورت همکاری با آژانس تعلیق خواهیم کرد. نکته دیگر این بود که می گفتند برای دانشمندان هسته ای شما که به دلیل تعلیق بیکار شده اند در تهران کار پیدا می کنیم.
باقری گفت: نگاه تهاجمی ما در دوره مذاکرات جدید باعث شد ورق برگردد. و تمام محدودیت ها برداشته شود به طوری که یکی از افراد حا ضر در تیم مذاکره به ما گفت: ما زمانی نمی خواستیم شما یک سانتریفیوژ داشته باشید اما الان 3200 سانتریفیوژ دارید و ما الان می خواهیم که دیگر جلوتر نروید. یعنی وقتی با مناسبات خود جلو می روید طرف را مجبور می کنید که خواسته های شما را بپذیرد.
وی با اشاره به بحث اعتماد سازی گفت: این امر یک مسئله ذهنی است و نمی شود برای آن حد تعیین کرد. آنها زمانی گفته بودند برای اعتماد سازی شما نباید حتی دانش هسته ای داشته باشید یعنی به عرصه ای وارد شدند که یک ملت را از پیشرفت و خدمت محروم کنند ولی الان دیگر چنین مسئله ای مطرح نیست یعنی اگر زمانی انرژی هسته ای حق مسلم ما بود، الان یک ضرورت است و بعد از بحث تامین سوخت هسته ای رآکتور تهران این نکته به اثبات رسید چون رأکتور تهران اصلا نمی تواند فعالیت نظامی انجام دهد ولی برای همان هم مشکل ایجاد کردند.
وی با اشاره به بحث تبادل سوخت گفت: که گزینه در دستور کار قرار د اشت، خرید، تبادل، تولید در داخل ، گروه مذاکره کننده در ایران از گزینه خرید صرف نظر کرد و گزینه تبادل را پیش رو قرار داد و ما هم آن را پذیرفتیم این طراحی ، طراحی هوشمندانه ای بود چون طراحان قطعنامه علیه ایران در موضوع هسته ای اعلام کردند که حاضریم محصولات تولیدی نطنز را از ایران بخریم و سوخت 20 درصد تحویل دهیم. بر اساس قطعنامه های قبلی خروج مواد هسته ای از ایران ممنوع بود و این توافق به معنی آن بود که خودشان قطعنامه خود را نقض کردند. و این یک موفقیت بزرگ برای ایران بود درست است که در اجرای این تعهد کوتاهی کردند ولی گام بلندی در عرصه سیاسی برای ما برداشته شد.
این کارشناس مسایل سیاسی گفت: باید با ابتکارات مختلف صحنه را طراحی کنیم و طرف مقابل را به انفعال بکشانیم ، اعلام سایت FOR2 هم همینطور بود چون در همان مقطع زمانی که طرف مقابل می گفت سایت نطنز نباید کار کند اعلام این خبر به معنای آن بود که جمهوری اسلامی ایران نه فقط از فعالیت سایت نطنز عبور کرده بلکه دنبال نیروگاه های جدیدی هم هست.
باقری گفت: در تمام فعالیت های هسته ای ایران هیچ بهانه ای طبق قوانین آژانس به دست نیامد چون تمام فعالیت های ایران در چهارچوب مقررات انجام شد و این یعنی درک مناسبات بین المللی با حفظ منافع ملی.
وی تصریح کرد: طراحی امام در اتکا به توده ها باعث شد به مدلی دست پیدا کنیم که امروز به ویژه در بحث هسته ای مورد پرسش بسیاری از کشورهاست اتکای ما به مردم و توده ها، باعث شد از تمام تهدیدها عبور کنیم و این دستاوردها همه به این دلیل هستند.
وی در پاسخ به سوال دانشجویی که از ناتوانی ایران در فعالیت نیروگاه اتمی بوشهر انتقاد می کرد، گفت: نیروگاه بوشهر یک مرکز بسیار پیچیده است هرچند دانشمندان ما در موارد مختلف توانسته اند به موفقیت های مهمی دست پیدا کنند اما به دلیل حساسیت هایی که به دلیل پرتو دهی اورانیوم وجود دارد، فعالیت در چنین مراکزی فقط باید زیر نظر آژانس صورت گیرد. مثلا د رمورد بوشهر این مسئله از مدت ها قبل مطرح بود که صنعت گران ما برای فعالیت در این مرکز پیش قدم شوند اما در موارد مشابه دیدیده ایم که آژانس برای چنین نمونه هایی مجوز صادر نمی کند لذا با تاسیس نیروگاه 360 مگابایتی دارخوین که تمام مراحل آن توسط متخصصان داخلی طراحی شده، دنبال این هستیم که با تجربه اندوزی در این مرکز مجوز فعالیت در نیروگاه اتمی بوشهر را هم کسب کنیم. چون به هر حال اینگونه مراکز از حساسیت بالایی برخوردارند و نمی توان اشتباه کرد.
باقری همچنین در پاسخ به سوال دانشجویی که از توافق روسیه و آمریکا برای مذاکرات هسته ای با روسیه ابراز نگرانی کرد، گفت: تعاملات بین المللی با مناسبات شخصی قابل مقایسه نیست چون مناسبات بین المللی بر اساس تامین منافع و تهدیدهای مشترک شکل می گیرد، لذا با توافقات جدید، حذف نمی شود.
Sorry. No data so far.