از ۲۸ آذرماه سال گذشته که با دستور رئیسجمهور مرحله نخست قانون هدفمندی یارانهها آغاز شد، مصرف بنزین سیر نزولی به خود گرفت بطوری که در اولین مرحله یعنی در روز نخست هدفمندی یارانهها بیش از پنج میلیون لیتر از مصرف آن کاسته شد اما این ابتدای راه بود و همچنان مصرف بنزین به روند کاهشی خود ادامه داد.
البته هدفمند شدن یارانهها اولین برنامه دولت برای کاهش مصرف بنزین نبوده است پیش از این دولت با اجرای سامانه هوشمند سوخت و سهمیهبندی بنزین از سال ۸۶ توانست علاوه بر جلوگیری از مصرف بنزین روند کاهشی آن را نیز برنامه ریزی کند.
براساس اظهارات مسئولان در صورتی که نظام سهمیهبندی بنزین در کشور اجرا نمیشد، مصرف بنزین به روزانه ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیون لیتر در روز میرسید که این موضوع از نظر کارشناسان اقتصادی یک فاجعه برای اقتصاد کشور تلقی میشد.
برنامه دولت برای کاهش مصرف بنزین تا آنجا پیش رفت که به گفته رییس کل گمرک در شش ماهه دوم سال ۸۹ تا کنون هیچ گونه واردات بنزینی در کشور نداشتیم و واردات این ماده متوقف شده است.
به گفته عباس معمارنژاد در مدت مذکور علاوه بر توقف بنزین ۴۴ هزار تن صادرات هم داشتیم که رقمی معادل ۲۴ میلیون دلار است.
اکنون کاهش مصرف فرآوردههای نفتی پس از اجرای هدفمندی یارانهها دولتمردان را برای رسیدن به مرز خودکفایی تولید سوخت یاری داده است.
هرچند از ۲۵ مرداد سال جاری با اجرای طرح خودکفایی بنزین و تولید این فرآورده در واحدهای پتروشیمی این اتفاق مبارک رخ داد ولی از ابتدای بهمنماه با به بهرهبرداری رسیدن تدریجی طرحهای پالایشگاهی کشور، خودکفایی در تولید بنزین به پالایشگاههای کشور محول شد.
درواقع علت اصلی اجرای طرح ضربتی تولید بنزین تحریمهایی بودکه غرب برای کشورمان در نظر گرفته بود که این طرح با تولید بنزین در پتروشیمیهای کشور به شکست منجر شد.
با آغاز طرح ضربتی تولید بنزین میزان تولید داخل بنزین از روزانه ۴۵ میلیون لیتر به بیش از ۶۶/۵ میلیون لیتر در روز رسید. این اقدام باعث شد که ایران تمام نیاز خود را از داخل کشور تأمین کند و دیگر وابسته به بنزین وارداتی نباشد.
اقدام ویژه دولت نهم در توسعه ظرفیت تولید بنزین، سهمیهبندی بنزین و در نهایت اقدام اخیر دولت دهم در افزایش ضربتی تولید بنزین موجب توقف واردات بنزین به کشور شده است و هدفمندی یارانهها نیز آخرین گام اساسی در مهار مصرف بنزین محسوب میشود.
Sorry. No data so far.