پس از گذشت یك روز از انتخابات 22 خرداد و حضور حماسی مردم در پای صندوقهای رای، رهبر انقلاب پیامی به مناسبت این حضور بیسابقه خطاب به ملت ایران صادر كردند. این پیام در حالی صادر میشد كه از طرف نامزدهای مغلوب در انتخابات، اعتراضات و ابهاماتی نسبتا جدی در افكار عمومی نسبت به نتیجه نهایی و پیروزی نامزد منتخب مطرح میشد. این امر باعث میشد تا با توجه به نحوه تعاملات سیاسی در نظام جمهوری اسلامی، عدهای بنا را بر این بگذارند كه نظر رهبری بر اینست كه كسی حق داشتن ابهام نسبت به نتیجه انتخابات را ندارد. عدهای دیگر هم پا را فراتر گذاشته و میگفتند این یك برنامه از پیش تعیین شده برای انتخاب دكتر احمدینژاد و به نوعی یك كودتای سیاسی است.
در حقیقت یكی از پایههای اصلی در پردازش تئوری مذكوراستناد به همین پیام رهبری بود. آنها میگفته و میگویند كه اولا چرا ایشان پیش از تایید نهایی شورای نگهبان و تنها پس از یك روز گذشتن از انتخابات پیام خویش را صادر كرده و دوما با اشاره به متن نامه میگویند كه رهبری جای هرگونه اعتراض قانونی و تغییر نتیجه انتخابات را به روی معترضین بستند. برای درك بهتر این استدلال بخشهایی از پیام مذكور در ذیل آورده شده است:
” انتخابات 22خرداد، با هنرنمائی ملت ایران، نصاب تازهئی در سلسلهی طولانی انتخابهای ملّی پدید آورد. مشاركت بیشاز هشتاد درصدی مردم در پای صندوقها و رأی بیستوچهار میلیونی به رئیس جمهور منتخب، یك جشن واقعی است كه به حول و قوهی الهی، خواهد توانست پیشرفت و اعتلای كشور و امنیت ملی و شور و نشاط پایدار را تضمین كند.”
” اینجانب با فروتنی در برابر عزم و ایمان شما مردم عزیز، این موفقیت بزرگ را به حضرت ولیّاللهالاعظم روحیفداه و به روح امام بزرگوار و به یكایك آحاد ملت تبریك عرض میكنم و همگان را به قدردانی از این لطف الهی و شكرگزاری در برابر پروردگار حكیم و علیم توصیه مینمایم. گمان بر این است كه دشمنان بخواهند با گونههائی از تحریكات بدخواهانه، شیرینی این رویداد را از كام ملت بزدایند. به همه آحاد مردم و بویژه جوانان عزیز كه سرزندهترین نقشآفرینان این حادثهی شورانگیز بودند، توصیه میكنم كه كاملاً هشیار باشند. همواره باید شنبهی پساز انتخابات، روز مهربانی و بردباری باشد. چه طرفداران نامزد منتخب و چه هواداران دیگر نامزدهای محترم، از هرگونه رفتار و گفتار تحریكآمیز و بدگمانانه پرهیز كنند. رئیس جمهور منتخب و محترم، رئیس جمهور همهی ملت ایران است و همه و از جمله رقیبان دیروز باید یكپارچه از او حمایت و به او كمك كنند. بی شك این نیز امتحانی الهی است كه موفقیت در آن خواهد توانست رحمت خداوند متعال را جلب كند.”
اما برای قضاوت راجع به این استدلال باید دید كه روش ایشان در انتخاباتهای پیشین چه بوده است؟ به دلیل آن كه برای نگارنده نیز این سوال پیش آمده بود به آرشیو سایت اطلاعرسانی ایشان مراجعه كرده و روش ایشان پس از دو انتخابات یعنی 2 خرداد 76 و 18 خرداد 80 را رصد نمودم.
نكته جالب اینجا بود كه ایشان بلافاصله و پس از گذشت یك روز از هر دوی این انتخاباتها پیامی خطاب به مردم صادر نموده بودند كه در ادامه پس از توضیحی كوتاه پیرامون شرایط هركدام از انتخاباتها بخشهایی از آن پیامها آورده شده است.
انتخابات 2 خرداد 76 از دو نظر شبیه انتخابات 22 خرداد 88 بود. در انتخابات هم مشاركت مردم بسیار بالاتر از چند انتخابات قبلیاش بود و هم اینكه كسی انتظار پیروزی نامزد منتخب را آن هم با چنین رای بالایی نداشت.
بنابراین بازخوانی بخشهایی از پیام رهبری در 3 خرداد 76 میتواند به ما كمك كند:
“صحنهى زیبا و پرشورى كه در روز جمعهى دوم خرداد و در پاى صندوقهاى رأى آفریدید، حقیقتاً یك حماسهى تاریخى بود. آگاهى و هوشیارى سیاسى شما یك بار دیگر به كمك خداوند، درست در لحظهى مقتضى، كار خود را كرد و از ایران اسلامى چهرهیى با نشاط، مصمم، و سرشار از ایمان و آگاهى به دنیا نشان داد و بحمداللَّه كشور را در برابر توطئهى دشمنان و وسوسهى بدخواهان تا مدتها بیمه كرد. “
” اكنون با حضور بسیار گستردهى شما ملت عزیز در این آزمایش الهى، و با اختصاص اكثریت قاطع آراء به رئیس جمهور منتخب مردم، ایران اسلامى از آزمایشى دیگر، موفق و سرافراز بیرون آمده و دوران تازهیى در تاریخ درخشان جمهورى اسلامى آغاز شده است. ملت عزیز ما باید در دل از خداوند متعال شاكر باشد كه او را به این حركت افتخار آمیز هدایت كرد و دشمنان او را ناكام ساخت. “
” به رئیس جمهور منتخب مردم، جناب حجةالاسلام آقاى حاج سیّد محمّد خاتمى، توفیق خدمتگزارى ملت عظیمالشأن ایران و تحمل این امانت بزرگ را صمیمانه تبریك مىگویم و ایشان را به وظیفهى شكر و اهتمام و آمادگى متذكر مىگردم. و همچنین از سایر نامزدهاى محترم ریاست جمهورى كه با آمادگى و حضور خود در میدان این آزمایش الهى، بزرگترین كمك را به ایجاد رقابت انتخاباتى و انگیزه بخشیدن به مردم كردند، صمیمانه تشكر مىكنم. بىشك بدون حضور افكار و سلیقهها و منشهاى متنوع در صحنهى نامزدى ریاست جمهورى، این موج عظیم حضور ملى پدیدار نمىگشت و این افتخار براى ملت ایران به ثبت نمىرسید.”
در انتخابات 18 خرداد 80 هم میتوان شباهتهایی را به انتخابات 22 خرداد 88 یافت. از جمله آن، اینكه این انتخابات هم انتخابات دور دوم ریاستجمهوری یك از نامزدها بود و جناح سیاسی رقیب تلاش زیادی برای شكست آن نامزد داشت. یكی از دیگر شباهتها بحث تردید در نتیجه انتخابات بود.
افزایش چند میلیونی رای نامزد منتخب از دوره قبلیاش برای رقیب اصلی ایشان عجیب مینمود. هر چند كه آنها نهایتا نتیجه انتخابات را پذیرفته؛ اما بنا به تحلیلهایی كه پیش از انتخابات برای خود داشتند فكر میكرده كه شانس پیروزی نسبتا خوبی دارند. به همین دلیل بررسی بخشهایی از پیام رهبری در 19 خرداد 80 هم خالی از لطف نمینماید:
” حماسهى حضور پرشور شما در انتخابات، صفحهى تابناك دیگرى بر افتخارات بزرگ انقلاب افزود. یكبار دیگر آگاهانه و بهنگام، دفاع جانانهى خود از نظام اسلامى را به همه نشان دادید و یاوههاى دشمنان این مرز و بوم را باطل ساختید. یكبار دیگر بر وفادارى خود به قانون اساسى كه انتخاب رئیس جمهور را حق و تكلیف شما دانسته است پاى فشردید. یكبار دیگر بر سرپیچى خود از ارادهى مراكز استبكارى و مداخلهجو اصرار ورزیدید و وسوسهى شیطانى آنان را كه مىكوشیدند ملت را از حضور دركنار صندوقهاى رأى دلسرد كنند، نقش برآب كردید.”
” اكنون رئیس جمهور كه مدیر اجرائى كشور و مسئول پیشرفت مادى و معنوى است، با رأى و تشخیص شما انتخاب شده و نمونهى اشكار مردمسالارى دینى در برابر چشم ملتهائى كه تشنهى نظام اسلامى و مردمىاند، آشكار گشته است.”
” به رئیس جمهور محترم، توفیق دوبارهى خدمتگزارى به مردم و كشور عزیز را تبریم مىگویم و ایشان را به وظیفهى شكر الهى و قدردانى از ملت و اهتمام به وظائفى كه قانون اساسى بر عهدهى ایشان نهاده است و تلاش بىوقفه در راه رفع مشكلات كشور متذكر مىگردم.”
بررسی پیامهای رهبری در سلسله طولانی انتخاباتهای ملت نشان میدهد كه ایشان همیشه بنا را بر اعتماد عمومی به مسئولان گذاشتهاند. در حقیقت عقیده ایشان اینست كه انتخابات در نظام اسلامی دارای سلامت كلی _ در عین قائل بودن به احتمال تخلفات جزئی_ بوده و امكان ندارد كه مسئولان در رای مردم كه امانتی الهی است خیانت كنند. به همین دلیل بعد از هر انتخابات منتظر اعلام نتیجه نهایی توسط شورای نگهبان كه ممكن است تا 10 روز و بلكه بیشتر طول بكشد نمانده و نسبت به حضور مردم در صحنه واكنش نشان داده و به احساسات آنان پاسخ میدهند.
* دانشجوی مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی شریف
منابع:
http://www.leader.ir/langs/fa/index.php?p=contentShow&id=5563
http://www.leader.ir/langs/fa/index.php?p=contentShow&id=5558
http://www.leader.ir/langs/fa/index.php?p=contentShow&id=5557
همچنین برای اطلاع بیشتر میتوانید مقاله “سندرم توهم پیروزی را در لینک زیر مشاهده بفرمائید:
Sorry. No data so far.