کتاب «محفل شاعران آئینی» شرح دیدار و مراسم شعرخوانی شاعران آئینی و مذهبی در حضور حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مدظله العالی) در آستانه ولادت با سعادت حضرت علی (ع) در ۲۵ خرداد ۱۳۹۰ (۱۲رجب ۱۴۳۲) به همراه فیلم کامل مراسم توسط دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری منتشر شد.
این کتاب گزارش کامل دیدار جمعی از شاعران آئینی و مذهبی و نیز فعالان عرصه نوحه و نغمههای آئینی با رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مدظله العالی) است.
در این دیدار معظم له پس از استماع اشعار شاعران به تشریح جایگاه ویژهٔ شاعران آئینی و مذهبی و نیز ترسیم خطوط کلی حرکت شعر دینی پرداختهاند.
مقدمه این کتاب به قلم جواد محمد زمانی نوشته شده که از شاعران توانای کشورمان است که ویژگیهای شعر آیینی و فضای صمیمی دیدار با رهبر معظم انقلاب را توصیف کرده است:
قرآن کریم ـ معجزهی بزرگ پروردگار عالمیان و کتاب هدایت همهٔ انسانهاـ سرشار از ژرفترین مضامین و سخنان، و نیز روحنوازترین و فاخرترین واژههاست. سخنان نورانی پیامبر گرامی اسلام، حضرت محمّد مصطفی (ص) و نیز سخنان امیرمؤمنان علی (ع) در نهجالبلاغه، و دیگر معصومان: در نامهها و خطبهها و… همه و همه در دلانگیزترین قالبها و واژهها بیان شده است.
اینها خود گواه صادقی بر اهمیت هنر و ادب ارزشی در اسلام دارد. در سیرهٔ معصومان نیز شاعران ارزشی و ادبیان حقیقی ارزش والایی دارند تا آنجا که با وجود «محمّد بن مسلم»ها و «زراره»ها، بهترین تکریم و تحسینها از آن «سیّد حمیری»ها میشده است.
در آن روزگار، شعر مهمترین رسانهٔ هنری بود و نقش بیبدیلی در مناسبات اجتماعی و سیاسی داشت؛ از این رو شاعرانی که در زمرهی «الَّذینَ یُبَلِّغُونَ رِسالاتِ الله وَ یَخْشَوْنَهُ…» بودند، در مواقع حسّاس، ضربههای سهمگینی بر پیکرهٔ ظالمانی چون بنیامیّه و بنیعبّاس وارد میساختند.
در روزگاری که همهٔ دشمنان میکوشیدند تا با ابزار مختلف، نام و یاد معصومان: را محو سازند، امام صادق (ع) میفرمود: «مَن قالَ فینَا بَیْتَ شعرٍ بَنَی اللهُ لَهُ بَیتاً فِی الجَنَّة»؛ «هر کس که بیت شعری دربارهی ما بسراید، خداوند به ازای آن، خانهای در بهشت برای او بنا میکند.»
آری، شاعران ارزشی، با پرهای استعداد فطری، و بال استعلای فکری خود، نورانیترین حقایق را در آسمان اذهان مردمان عاشق، متجلّی میساختند و به رسالت حقیقی خود عمل میکردند، و صدالبتّهگاه مورد تهاجم دشمنان و اذیت و آزار معاندان و مخالفان حقیقی بشر قرار میگرفتند.
امروز نیز این رسالت عظیم بر دوش شاعران و ادیبان است و در این میان شاعران آیینی و مذهبی وظیفهای دوچندان دارند. شعر آیینی که به فرمودهٔ رهبر معظّم انقلاب «بهترین مصرف شعر» و «بهجا آوردن شکرانهی نعمت خدادادی قریحه شعر» است؛ همانا سخن گفتن از عشیرهٔ روشنایی، و کاروانسالاری بهترین ارزشها و ارمغانهاست. شاعر آیینی، همانند مردی چراغ در دست است که در شب تاریک، گمشدگان را به جادهٔ اصلی انسانیت و معنویت رهنمون میشود، یا مانند راهبلدی است که میکوشد تشنگان معارف ناب را به سرچشمه زلال معرفت برساند.
از سوی دیگر، شعر آیینی و مذهبی، ابزار اصلی گویندگان مذهبی برای بیان معارف الهی و شورآفرینی است. از این رو بسیاری از تحسین و تکریمها (وگاه تقبیح و سرزنشها) نسبت به گویندگان مذهبی، به شعر مورد انتخاب آنان بازمیگردد.
اگر شعر آیینی و مذهبی با مضامین عالی آمیخته شود و در قالب بهترین و فاخرترین واژهها عرضه گردد، بیتردید کمک فراوانی به رشد و ارتقای محافل دینی خواهد کرد، و چنانچه این مهم، چنانکه باید و شاید لحاظ نگردد، شاهد حوادث زیانبار فراوانی خواهیم بود. بنابراین شعر آیینی و مذهبی، عقبهٔ محافل دینی و تأثیرگذارترین ابزار برای بیان معارف دینی و جوشان ساختن عواطف پاک انسانی است.
مخاطب شعر آیینی، صرفاً خوانندگان کتابهای شعر نیستند، بلکه تودههای عظیم مردمیاند که در مجالس و محافل گوناگون به آن اشعار گوش فرا میدهند، و از این رو این شعر، پرمخاطبترین شعر روزگار ماست.
در تاریخ ۲۵/۳/۱۳۹۰ و در آستانهٔ ولادت باسعادت امیرمؤمنان علی (ع)، جمعی از شاعران آیینی و مذهبی و نیز فعالان عرصههای نوحه و نغمههای آیینی به محضر پُرفیض رهبر معظّم انقلاب حضرت آیتالله العظمی خامنهای (مدّظلّه العالی) شرفیاب شدند.
در این دیدار خجسته که قریب به سه ساعت به طول انجامید، معظّم له پس از استماع اشعار شاعران که از طیفهای متنوع و با رویکردهای متفاوت حضور داشتند، در طی بیاناتی به تشریح جایگاه ویژهٔ شاعران آیینی و مذهبی، و نیز ترسیم خطوط کلی حرکت شعر دینی پرداختند و در این باره به نکات مهم فراوانی اشاره فرمودند.
پر واضح است که به دلیل محدودیت مکانی، فرصت حضور همهٔ ادیبان، شاعران و علاقهمندان به این عرصه در آن محفل، وجود نداشت و فرهنگدوستان فراوانی مشتاق اطلاع از کمّ و کیف برنامه و بهرهمندی از محتوای آن بودند.
مجموعهٔ حاضر به منظور بهرهمندی همگان از آن محفل، و در راستای اطلاعرسانی عمومی نسبت به مشروح آن دیدار فراهم آمده است. بیتردید دیدگاههای ارزشمند خوانندگان محترم، میتواند ما را در رشد و ارتقای کمّی و کیفی مجموعههای پسین یاری رساند.
مراسم رونمایی این کتاب همزمان با برگزاری دومین نشست تخصصی شاعران و مداحان نخبه کشور در سالن اجتماعات هتل نخل در مشهد مقدس در تاریخ ۳۰مهر ۱۳۹۰ ساعت ۹ صبح با حضور شاعران آئینی و مذهبی کشور برگزار میشود.
علاقهمندان برای تهیه این کتاب میتوانند با شماره تلفنهای ۶۶۴۸۳۶۹۵ و ۶۶۴۸۳۹۷۵-۰۲۱و ۰۹۱۹۵۵۹۳۷۳۲تماس حاصل نمایند و یا به نشانی پست الکترونیک book@khamenei.ir پیام ارسال کنند.
Sorry. No data so far.