در روزهای پرالتهاب پس از انتخابات ریاستجمهوری، شایعات متعدد و متنوعی در سطح افکار عمومی به واسطه فضای غیرشفاف رسانهای منتشر شد که هر نقلکنندهای بهرغم آنکه خود شاهد و ناظر آن نبود، با اتکای با منبعش که نقلکنندهای دیگر بود، با شدت و حدت وصف ناپذیری از این شایعات دفاع میکرد، اما با گذشت روزها و کاهش تشنج پدید آمده، مشخص شد که بخش چشمگیری از این شایعات، بیپایه و اساس بوده و صرفاً در راستای افزایش التهاب و دامن زدن به نگرانی مردم شکل گرفته بوده است.
به گزارش خبرنگار ورزشی «تابناک»، در روزهای پس از دهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری و همزمان با اعلام نتایج اولیه آرا به دنبال اعتراضات به نتایج، شایعات متعدد و بسیاری، فضای خبری کشور را در برگرفت که با توجه به درآمیخته شدن این شایعات با برخی اخبار موثق، جداسازی خبرهای غیرواقع از خبرهای درست را دشوار میساخت.
اخبار از دستگیری برخی اشخاص در حالی انتشار مییافت که لابلای آن برخی شنیدهها از سوی جریانهای نامعلوم تحت عناوین شنیدهها یا گزارشهای تأیید نشده گنجانده میشد و همین نوع اطلاعرسانی، باعث شده بود، نگرانیهای جدی در سطح جامعه پدیدار شده و با انتشار هر شایعه به درگیریها و حواشی دامن زده شود.
عسکری، همان کسی که آرای نوزده میلیونی یکی از کاندیداها رو لو داده بود، در تصادف ساختگی رانندگی کشته شد؛ بنا بر این شایعه که با نام گزارشهای تأیید نشده، منتشر شد و در اندک زمانی، به سرعت در کشور دهان به دهان چرخید و بر التهابات دامن زد، مردی که نتایج واقعی انتخابات را از وزارت کشور به بیرون درز داده بود، در یک تصادف مشکوک کشته شد!
در ادامه این خبر آمده شده بود که محمد عسکری ـ که مسئول امنیت شبکه تکنولوژی اطلاعاتی IT وزارت کشور بوده ـ روز گذشته در تهران کشته شد. بنا بر این گزارش، عسکری نتایجی را به بیرون درز داده که نشان میداده است در انتخابات با استفاده از نرمافزار جدیدی توسط دولت، آرای دریافتی از شهرستانها تغییر داده میشده و گزارشها نیز نشان میداد که موسوی با نوزده میلیون رأی، برنده انتخابات است.
فضا آنچنان ملتهب بود که حتی برخی از اهالی رسانه نیز به طرزی عجیب به این خبر گرایش نشان داده بودند و شاید همین افزایش باورپذیری بدون تجزیه و تحلیل، باعث شد که رسانههای بیگانه نیز که در خط مقدم انتشار و یا بازنشر این شایعات بودند، به این مسأله دامن بزنند و شرایط به گونهای رقم بخورد که حتی تکذیب این شایعه نیز نتواند مردم را به این باور برساند که شاید این خبر از بیخ و بن دروغ باشد.
رسانههای بیگانه و بخشی از مردم نیز آنچنان بر این مسأله همچون شایعات پیشین تأکید میورزیدند که چنین تصوری نزد هر مخاطب پدیدار میشد که خود، شاهد تصادف و مرگ محمد عسکری؛ منتشر کننده آمار یاد شده بودهاند و حتی در پیامهایی که زیر این خبر در شبکههای اجتماعی همچون فیس بوک آمده بود، وی با لفظ شهید خوانده و بر پاسداشت خونش تأکید شده بود!
اما سرویس ورزشی «تابناک» با دیدن خبر شهادت محمد عسکری، بر کذب بودن این خبر تأکید کرد که البته با پیگیری انجام شده نیز، شهید افشاگری زنده از آب درآمد(!) و مشخص شد سوژه برگزیده شده برای این شایعه، آنچنان وجودش در سطح ورزشهای رزمی کشور شناخته شده که فوتش در لفافه باقی نماند. همین امر بزرگی دروغ ذکر شده را بیشتر آشکار ساخت و ابعاد فضاسازی برای سوءاستفاده از تشنگی افکار عمومی نسبت به در اختیار داشتن اخبار بکر و موثق در آن مقطع را مشخص نمود.
محمد عسکری، نایب رئیس فدراسیون ورزشهای رزمی که برخلاف واقعیت به عنوان مسئول امنیت شبکه تکنولوژی اطلاعاتی IT وزارت کشور معرفی شده و حتی تصویرش نیز در شایعه مربوط به فوتش بر اثر یک تصادف ساختگی رانندگی درج شده بود، روز گذشته در گفتوگویی کوتاه با «تابناک» ضمن رد شایعات اخیر گفت: بنده چنین مسئولیتی در وزرات کشور ندارم و همان گونه که رسانهها در جریان هستند، نایب رئیس فدراسیون ورزشهای رزمی هستم و در دوران فعالیتم، دو یا سه بار برای مسائل مربوط به حوزه کاریام به وزارت کشور رفتهام.
عسکری با اظهار تأسف از انتشار این شایعات یادآور شد: همانگونه که مشخص است، در سلامتی کامل هستم و این شایعات نیز همچون بسیاری از شایعات پایه و اساسی نداشته و صرفاً برای تشویش افکار عمومی بوده است که در سطح گسترده منتشر شده بود.
اظهارات عسکری، مبنی بر دروغ بودن این خبر ـ که یکی از پرواکنشترین اخبار نزد افکار عمومی در روزهای پس از انتخابات ریاستجمهوری دهم بود ـ چنین موضوعی را به میان میآورد که چه گروههایی با چه اهدافی و با چه ابزاری اینچنین به سرعت اخبار بدون وجاهت و نادرست را به فضای پرتنش افکار عمومی در آن روزهای حساس تزریق کرده و ارزش اخبار حقیقی را نیز میکاستند؟
طرح چنین شایعاتی و انتشار سریع آن در بین مردم که به التهاب ها در جامعه دامن می زند تنها معلول فضای غیر شفاف رسانه ای در شرایط ویژه ای مانند فضای ملتهب پس از اعلام نتایج انتخابات است،هدف “تابناک” از درج این گزارش فارغ از نتیجه اجتماعی آن بیان حقیقتی است که باید بیشتر مورد کالبد شکافی مسئولین قرار گیرد و آن هم این است که به نظر می رسد جامعه ایران به این درجه از رشد رسیده باشد که در شرایط بحرانی نیز بتوان با صداقت به انتشار اخبار پرداخت، چه بسا چنین رویه ای سبب خواهد شد اعتماد عمومی نسبت رسانه های رسمی افزایش یابد،در ضمن درج چنین گزارشی به معنای کتمان حقایقی که در این مدت رخ داد با دستاویز تشبیه سایر موارد به این مورد که اکنون بیان می شود نیست.
با سلام
از وب ما ديدن كنيد