همین که گردباد حوادث فرونشست و وقایع به سرانجام و آرامشی رسید نوبت عالمان علوم اجتماعی و سیاسی می شود که نظریه ها و کتاب هایشان را به معرض داوری اهل نظر بگذارند.
به گزارش رجانيوز، حماسه باشکوه 22 خرداد آن اندازه عظمت دارد که تا سالهای سال در مورد آن کتاب نوشته شود، چه اینکه تاثیرات و عوارض آن هنوز ادامه دارد و البته هشت ماه دفاع مقدس در برابر فتنه انگیزان و متعرضان به ساحت این حماسه مردمی نیز خود موضوعی بوده که از منظر اهل قلم دور نمانده.
اکنون در سالگرد این حماسه بزرگ، اگر نگاهی به بازار کتاب بیندازیم، با تعداد کثیری کتاب و ویژه نامه و محصولات فرهنگی مواجه می شویم که گاه از سوی نهادهای دولتی و غیردولتی و گاه با تلاش های شخصی و هزینه های مردمی منتشر شده است:
1- کالبدشناسی فتنه هشتاد و هشت: نمودار درختی بیانات رهبر معظم انقلاب در مورد حوادث قبل و بعد از انتخابات دهم ریاست جمهوری /م تهران: انقلاب اسلامی ، ۱۳۸۸/ ۵۳ ص.: مصور، نمودار
«كالبدشكافی فتنه هشتاد و هشت»، شامل نمایه بیانات رهبر معظم انقلاب از اول فروردین سال جاری در حرم امام رضا (علیهالسلام) تا سخنان ایشان در جمع مبلغان مذهبی در آستانه ماه محرم یعنی از 1388/1/1 تا 1388/9/2 است که از سوی موسسه پژوهشیفرهنگی انقلاب اسلامی، حفظ و نشر آثار حضرت آیتاللهالعظمی منتشر شده است.
این كتاب با محوریت بیانات رهبر معظم انقلاب در قالب نمودار درختی در پنج فصل تنظیم شده است كه در فصلهای آن به سخنان رهبری پیش از انتخابات، نامزدها، چالشهای پیش رو و آسیبهای احتمالی، مواضع، تحلیلها، آسیبشناسی، توصیهها و هشدارهای ایشان در فاصله انتخابات تا نمازجمعه تاریخی29 خرداد، ماجرای فتنه و جوانب آن و همچنین راهكارهای رهبری برای خروج از فضای فتنه، بصیرت توجه دارد و جنگ نرم و بازی بازیگرانش پرداخته شده است.
2- جامعه شناسی ۲۲ خرداد/ پرویز امینی؛ ویراستار مهدی تقوی/ تهران: فراهنگ اندیشه، ۱۳۸۹/ ۲۲۴ ص.: جدول، نمودار
«جامعه شناسی 22 خرداد؛ دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در آینه واقعیت» عنوان کتابی است که تحلیل جامعی را از حوادث، تهدیدها و فرصتهای یکسال گذشته در قالب محتوای جامعه شناسی سیاسی ارائه میدهد. این کتاب در پنج فصل کلی «جامعه شناسی آرای انتخابات دهم ریاست جمهوری»، «تقلب؛ جامعه شناسی یک واقعیت یا یک دروغ»، «رفتارشناسی گروههای سیاسی در انتخابات دهم»، «براندازی نرم با استفاده از روشهای انقلاب فرهنگی» و «بازخوانی مدیریت رهبر معظم انقلاب در انتخابات دهم ریاست جمهوری و حوادث بعد از آن» تنظیم شده است.
3- شورش اشرافیت بر جمهوریت/ حمیدرضا اسماعیلی/ تهران: حمیدرضا اسماعیلی ، ۱۳۸۹/ ۵۴۴ ص
این کتاب از 9 فصل تشكيل شده است و تلاش دارد ريشههاي ايدئولوژيك، سياسي و اجتماعي حوادث پس از انتخابات را بررسي کند. نويسنده و ناشر اين كتاب حميدرضا اسماعيلي است.
« شورش اشرافیت بر جمهوریت» يكي از جدي ترين كتابهايي است كه در دوران پس از انتخابات دست به تحليل وقايع براساس تئوريهاي علوم انساني و روش شناسي تحليل گفتمان زده است. «بررسي ايدئولوژي منازعهجوي به كار رفته در جريان فتنه»، «راهبردهاي سياسي جبهه دوم خرداد در طول دهه گذشته»، «شرايط حاكم بر جبهه دوم خرداد در پيش از انتخابات»، «راهبرد تبليغاتي جبهه دوم خرداد و گفتمان انتخاباتي موسوي»، «گفتمان سياسي احمدينژاد از انتخابات نهم تا دهم رياست جمهوري»، «تحليل گفتماني نتيجه انتخابات دهم رياست جمهوري»، «سلامت انتخابات»، «اهداف اصلي مورد نظر جريان فتنه»، «رفتارشناسي بازيگران خارجي حوادث پس از انتخابات» و «بيان اقدامات و مواضع رهبر معظم انقلاب در جریان فتنه» از جمله موضوعاتي است كه اين كتاب بدان میپردازد.
فصل نخست اين كتاب به بررسي ايدئولوژي منازعهجوي به كار رفته در جريان فتنه ميپردازد. در اين فصل به راهبردهاي سياسي جبهه دوم خرداد در طول دهه گذشته اشاره ميشود و به تبيين ارتباط آنها با توليد خشونت سياسي در سطوح مختلف جامعه و حكومت ميپردازد.
فصل دوم درباره شرايط حاكم بر جبهه دوم خرداد در پيش از انتخابات است و به فرايند دستيابي اين جبهه به گزينه ميرحسين موسوي نظر دارد. فصل سوم به راهبرد تبليغاتي جبهه دوم خرداد و گفتمان انتخاباتي موسوي ميپردازد. در فصل چهارم گفتمان سياسي احمدينژاد از انتخابات نهم تا دهم رياست جمهوري بررسي شده است. فصل پنجم هم به تحليل گفتماني نتيجه انتخابات دهم رياست جمهوري ميپردازد.
در فصل ششم به استناد 11 دليل نشان داده شده است كه جريان آشوبآفرين پس از انتخابات خود به سلامت انتخابات آگاه بوده است و با علم به سلامت انتخابات دست به اغتشاش زده است. لذا در فصل هفتم به اهداف اصلي مورد نظر جريان فتنه پرداخته شده است و به طور عمده از «انقلاب مخملي» مورد نظر «راديكاليسم سبز» سخن گفته شده است.
فصل هشتم نيز به رفتارشناسي بازيگران خارجي حوادث پس از انتخابات ميپردازد و از ائتلافي سه ضلعي ميان بازيگران داخلي (تجديدنظرطلبان)، بازيگران خارجي و اپوزيسيون سخن ميگويد.
در انتهاي كتاب و در فصل نهم نيز به دليل آن كه جريان فتنه پس از انتخابات با هدايتها و راهبريهاي رهبر معظم انقلاب شكست خورده است به بيان اقدامات و مواضع ايشان ميپردازد.
4- مردم تصمیم می گیرند/ مجموعه نوشتارهای پروفسور حمید مولانا/ موسسه انتشاراتی روزنامه ایران/ تهران،1389/ 108ص.
یادداشتهای حمید مولانا استاد دانشگاه و مشاور رئیس جمهورکه سال گذشته در واکنش به وقایع انتخاباتی نگاشته شده است، در مجموعه ای با عنوان “مردم تصمیم می گیرند” گردآمده است. موسسه انتشاراتی روزنامه ایران علاوه بر این دو کتاب دیگر نیز درباره انتخابات منتشر کرده است:
5- روزهای انتخاب: مروری بر انتخابات دهم ریاست جمهوری/ محمدجعفر محمدزاده/ تهران: روزنامه ایران، موسسه انتشاراتی ، ۱۳۸۸/ ۳۴۸ ص
6- مناظرههای دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری/اردشیر زابلیزاده/ تهران: روزنامه ایران ، موسسه انتشاراتی، ۱۳۸۹/ ۳۶۰ص
7- مسئله بیست و دوم خرداد نبود، مسئله بیست و دوم بهمن بود/ علی محمد مودب شاعر، کاظم رستمی/ دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی/ تهران، 1388
مجموعه اشعار سياسي با عنوان “مسئله بیست و دوم خرداد نبود، مسئله بیست و دوم بهمن بود” به همت علی محمد مودب شاعر و کاظم رستمی گردآوری شده است.
گردآورندگان با هدف نشر و حفظ واقعیت های ادبی اتفاقات درماه های قبل و پس از انتخابات و نیز حفظ حقایق تاریخی و حافظه ملت ایران اشعار شاعران را بر اساس محل سکونت آنها درج کرده اند.
کتاب مسئله “بیست و دوم خرداد نبود، مسئله بیست و دوم بهمن بود” به همت علی محمد مودب و کاظم رستمی، مجموع اشعار شاعرانی چون علی معلم دامغانی، علی رضا قزوه، مرتضی امینی اسفندقه و… دربرمی گیرد که به سفارش دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی به چاپ رسیده است.
8- منشور انتخابات: راهبردها و رهیافتهای رهبر معظم انقلاب حضرت آیتالله خامنهای…/ تدوین و تنظیم شبنم نادری/ تهران: سروش ملل ، ۱۳۸۸/ ۴۰۰ ص
9- موج فتنه: از جمل تا جنگ نرم/ احمدحسین شریفی/ تهران: کانون اندیشه جوان، ۱۳۸۸/ ۱۹۲ ص
«موج فتنه: از جمل تا جنگ نرم» که از سوی کانون اندیشه جوان منتشر شده است، با تکیه و تأکید بر سخن و سیره امام علی(ع) ابعاد گوناگون بحث فتنه را به اختصار میکاود.
این کتاب در هفت فصل سامان یافته است. فصل نخست به بیان مقدمات بحث و مفهومشناسی «فتنه» میپردازد و فصل دوم به توصیف «شرایط و موقعیتهای فتنهخیز» اختصاص دارد. آگاهی از این شرایط برای تحلیل موقعیتهای اجتماعی و تشخیص وظیفه عقلی و دینی سودمند است، زیرا بسیاری از افراد از روی غفلت در موقعیتهای فتنهخیز گرفتار میشوند و بدون آن که بخواهند یا بدانند، هیزم آتش فتنهگران میشوند.
فصل بعدی بسترهای اجتماعی ایجاد فتنه را بررسی میکند. مطالب این فصل برای متصدیان فرهنگی جامعه از این جهت میتواند مفید باشد که نشان میدهد زنگهای خطر فتنه چگونه و چه زمانی به صدا در میآیند. از بعدی دیگر، مطالب فصل سوم نشان میدهد که برای مبارزه با فتنه از کجا باید شروع کرد. به عقیده نویسنده، هرگز نباید آثار ظاهری فتنه، از قبیل آشوبهای جزئی، مخالفتها و نافرمانیهای مدنی در بخشهای کوچکی از جامعه، ما را از آبشخورهای اصلی فتنه غافل کند.
در فصل چهارم به شگردها و شیوههای فتنهگران برای ایجاد فتنه در جامعه توجه میشود. این فصل دکترین فتنه و فرمول آن را تحلیل میکند و نشان میدهد فتنهگران از چه راهها و به چه شیوههایی کار خود را پیش میبرند. آشنایی با مطالب این فصل از این جهت مفید است که به خوانندگان کمک میکند آگاهی خودشان را از حقیقت بالاتر برند و فریفته ظاهر افراد و شعارهای خوب و جذاب نشوند. سطح برخورد خودشان را با مسایل اجتماعی و سیاسی عقلانیتر کنند و از اتخاذ تصمیمات هیجانی و احساسی که خواسته فتنهگرانند، خودداری ورزند.
فصل ششم کتاب به توضیح برخی از پیامدهای مثبت و منفی فتنه میپردازد. نگاه نویسنده، به پیروی از فرهنگ اسلامی، این است که نباید تنها به عنوان تهدید با فتنهها برخورد کرد، زیرا از زاویهای دیگر، فتنهها فرصتی بینظیر در اختیار جامعه اسلامی قرار میدهند. فرصتی برای شناخت حقیقت و حقیقتمحوران. فتنهها موجب کنار رفتن پرده نفاق از چهرههایی میشود که تا قبل از وقوع فتنه هرگز گمان نمیرفت، چنان افرادی با چنان نیتهایی در صفوف جامعه رخنه کرده باشند.
در نهایت، واپسین فصل کتاب به شیوههای مبارزه با فتنه میپردازد و راههای مبارزه کوتاهمدت و بلندمدت با فتنه را تبیین میکند. این فصل میتواند برای عموم مردم راهگشای خوبی برای برونرفت از فضای غبارآلود و تاریک فتنه و در امان ماندن از آسیبهای معنوی و اجتماعی آن باشد. در عین حال، در این فصل با تکیه بر سخن و سیره امام علی(ع) راه و روش مبارزه کوتاه مدت و بلند مدت با فتنه و فتنهگران به متصدیان فرهنگی و نخبگان علمی جامعه نیز نشان داده میشود.
این اثر میکوشد پارهای از شگردها و شیوههای فتنهگری را با استناد به نمونههای تاریخی، بهویژه دوران امام علی(ع) و استفاده از تئوریهای کودتاهای مخملی و نرم بررسی کند.
عناوینی نظیر «استفاده از شیوههای مبارزه نرم»، «استخدام چهرههای موجه و مقدس»، «استفاده از شعارهای خوب و جذاب»، «سخنگفتن از اصول متعالی انسانی»، «نفی گذشته افتخارآمیز جامعه»، «تحریک احساسات»، «شبههافکنی»، «تفرقهافکنی»، «جلب حمایتهای خارجی»، «ایجاد سازمانهای اجتماعی مردمنهاد»، «ایجاد فاصله میان مردم و حکومت» و «درآمیختن حق و باطل» از موضوعاتیاند که در این اثر به عنوان برخی از ویژگیهای فتنه بررسی میشوند.
10- مطالبات غیرقانونی: بازخوانی وقایع قبل و بعد از انتخابات ۲۲ خرداد ۱۳۸۸ / موسسه فرهنگیهنری قدر ولایت/ تهران: قدر ولایت ، ۱۳۸۸/ ۶۰۸ ص
کتاب «مطالبات غیرقانونی» اخیرا توسط موسسه فرهنگی قدر ولایت به بازار راه یافته و با موشکافی رخدادهای قبل و بعد از انتخابات دهم، طرح جالبی از آنچه رخ داد ارائه می کند.
بررسي وقایع قبل از انتخابات از دوران اصلاحات و وقايع مربوط به 18 تير آغاز مي شود و تا دوران انتخابات استمرار مي يابد.
11- تقلب بزرگ/ فرشاد مهدیپور/ تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، چاپ: اول، تابستان ۱۳۸۸/ ۱۰۴ ص
1388
در این كتاب، با رویكردی انتقادی عمدهترین اعتراضها به روند برگزاری انتخابات و دلایل معترضان برای اثبات تقلب (با استفاده از مطالب و اظهارنظرهای صورت گرفته در دو هفتهی اول پس از انتخابات 22 خرداد) مورد بررسی قرار گرفته است.
از جمله عناوین مطرح شده در كتاب تقلب بزرگ میتوان به عناوین روی آتشفشان، آغاز دیكتاتوری، 3 هدف با یكدیگر، متهم اصلی، آتش زیر خاكستر، جای پا، قانون من، دولت كودتا، من میتوانم، چرا 8 روز بعد، سنگ روی سنگ، اسباب تشنج، استناد و استدلال، پیش از تقلب، گناه آهنگری، تحت تعقیب، مهندسی رای، پلمپ صندوقها قبل از رایگیری، حضور ناظران كاندیداها، داستان صندوقهای سیار، تعرفهها، زمان رای گیری، شیوه آرایش سبد آرا، مشاركت بالای 100 درصد، فراموش شده اشاره کرد.
12- شنبه پس از انتخابات / محمدسعيد كاوه/ ویرایش دوم/ تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی ، ۱۳۸۸/ ۲۴۶ ص
اين كتاب، دومين كتابي است كه مركز اسناد انقلاب اسلامي در روزهاي اوج فتنه منتشر كرد. این كتاب به روزشمار سخنان و مواضع نامزدها درباره قانونگرایی و میزان پایبندی آنها به این صحبتها، قبل و پس از انتخابات پرداخته است.
مقطع مورد بررسی در این كتاب از 21 خرداد تا 11 تیر 88 است و با پاسخ میرحسین موسوی به سوال خبرنگار مجله آمریكایی تایم یك روز قبل از رایگیری، آغاز میشود.
13- جنبش سبز مخملی: پایبندی به قانون/ مازیار بیژنی/ تهران: موسسه فرهنگی خاکریز ایمان و اندیشه ، ۱۳۸۹
در مقدمه اين كتاب آمده است: «مجموعه حاضر تلاشی است جهت به تصویر کشیدن فعالیت احمقانه عده ای برای اجرای 198 دستور انقلاب مخملی که از سوی پدر کودتاچیان مخملی در جهان یعنی جین شارپ صادر شده است.»
این کتاب شامل 60 كاريكاتور از مازیار بیژنی است كه در ادامه روند توليد محصولات فرهنگي با موضوع فتنه پس از انتخابات توليد شده است. اين كتاب به همت موسسه فرهنگي خاكريز ايمان و انديشه وابسته به بسيج دانشجويي دانشگاه علم و صنعت ايران در تيراژ 2000 نسخه توليد و چاپ شده است و در بیستوسومین نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران رونمايي خواهد شد.
همچنين حسين قدياني در مقدمه اين كتاب كه به تجليل از مازيار بيژني اختصاص دارد، مينويسد:«سخت است مقاله نوشتن، بدون آنکه از کلمهای، جملهای، حتی حرفی استفاد کنی. از این کار سخت، مازیار بیژنی به سهولت برآمده است و بدون هیچ حرفی و کلمهای مقالات بلند بالا مینویسد. نمکی که در قلم او هست، از کاریکاتورهایش، مقالههای تأثیرگذار ساخته، پس بر مخاطب خرده نباید گرفت که چرا وقتی چشم بر کارهای بیژنی میدوزد، انگار دارد مقاله میخواند. میاگین زمان توقف برای فهم یک کاریکاتور آن طور که نخبگان این رشته ادعا کردهاند، پنج ثانیه است. مخاطبان طرحهای بیژنی اما این زمان را برای فهم آثار دقیق و عمیق او ناچیز میدانند.»
دامنه كتابهاي منتشرشده درباره انتخابات به اين عرصه محدود نمي شود و مي توان موارد ديگري را نيز برشمرد:
14- فتنه عمیق/ مولف ابوذر عرشیان؛ تهیه کننده معاونت اطلاعات نیروی دریایی سپاه/ قم: اعتدال ، ۱۳۸۸/ ۴۵۰ ص
15- گذر از فتنه ۸۸: تحلیل و بررسی دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و حوادث پس از آن /نویسنده جمعی از نویسندگان [معاونت سیاسی نمایندگی ولی فقیه در سپاه]؛ تهیهکننده معاونت سیاسی نمایندگی ولی فقیه در سپاه/ قم: اعتدال، ۱۳۸۹/ ۶۴۴ ص.: مصور
16- ناگفتههای انتخابات دهمین ریاست جمهوری اسلامی ایران/ تالیف حجتالله محمدحسینی/ تهران: حدیث عشق، ۱۳۸۸/ ۱۵۴ ص
17- انتخابات ۸۸/ امیر سیاح/ تهران: موسسه جامجم، ۱۳۸۹/ ۲۸۸ ص.:مصور، جدول
18- جریانشناسی سیاسی انتخابات دهم/ عبدالله گنجی؛ ویراستار مهدی تقوی/ تهران: فراهنگ اندیشه ، ۱۳۸۹/ ۱۶۰ ص
19- دادگاه ۸۸/ به اهتمام موسسه خبرگزاری فارس/ تهران: خبرگزاری فارس ، ۱۳۸۹/ ۲ج.: مصور (رنگی)
20- دو گفتار پیرامون مسایل پس از انتخابات /حمیدرضا محمدتقیزاده/ تهران: ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ۱۳۸۹/ ۶۲ ص
21- صورتکهای رنگین: نگاهی به زمینهها و شکست کودتای مخملی در ایران و وقوع آن در کشورهای اروپایی شرقی و آسیای میانه/ نویسنده علیالله سلیمی/ تهران: درکنو، ۱۳۸۸/ ۱۲۴ ص
22- عبور از فتنه/ [تهیهکننده] معاونت سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری/ تهران: درک نو، ۱۳۸۸/ ۷۶
23-گذار از فتنه / سيد مهدي موسوي / موسسه اشراق حکمت و فرهنگ اسلامي
Sorry. No data so far.