بیبیسی فارسی در گزارشی درباره تلاش آمریکا برای تحریم نفتی ایران، از احتمال شکست بزرگ این طرح خبر داد.
این شبکه خبری وابسته به دولت انگلیس در گزارشی وضعیت کشورهای مختلف وارد کننده نفت از ایران را در مواجهه با اتخاذ تحریم نفتی علیه ایران بررسی کرده است و
در گزارش آمده است: در آستانه سفر تیموتی گایتنر وزیر خزانهداری آمریکا به شرق آسیا، چین اعلام کرده است که روابط تجاری و همکاریهای انرژی این کشور با ایران، هیچ ربطی به مسائل هستهای ندارد و نباید موضوعهای مختلف به هم ربط داده شود.
وزیر خزانهداری آمریکا، قرار است روزهای دهم و یازدهم ژانویه برای دیدار با مقامات ارشد کشورهای چین و ژاپن به شرق آسیا برود.چین، کره جنوبی و ژاپن از مهمترین خریداران نفت خام ایران به شمار میروند. و گفته شده است که کسب رضایت و دریافت حمایت این کشورها برای اعمال فشار بیشتر به ایران، دلیل سفر آقای گایتنر است.با این حال به گزارش آسوشیتدپرس، یکی از معاونان وزیر خارجه چین گفته است که تجارت چین با ایران، هیچ ربطی به فعالیتهای هستهای این کشور ندارد.
گفتنی است چوي تيانکاي معاون وزير خارجه چين روز دوشنبه (۱۹ دي، ۹ ژانويه) در آستانه ديدارش با تيموتي گايتنر، وزير اقتصاد امريکا اعلام کرده: ما معتقديم… مناسبات معمول بازرگاني بين کشورهاي جهان و ايران نبايد تحت تاثير قرار گيرند.
پيش از اين نیز، ليو ويمين سخنگوي وزارت خارجه چين نيز در همين خصوص گفت: چين مخالف جايگزين کردن قوانين داخلي به جاي قوانين بين المللي است و از تحريمهاي يکجانبه عليه کشورها حمايت نميکند.
این اظهار نظرات مقامات وزارت خارجه چین در حالی است که بیش از 22درصد صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران به کشور چین صورت می گیرد.
در بخش بعدی این گزارش آمده است: باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، روز ۳۱ دسامبر، قانون جدید بودجه دفاعی آمریکا را امضا کرد که تشدید تحریمهای ایران، از جمله مجازات شرکتها و موسسههای طرف معامله با بانک مرکزی این کشور را هم در بر می گرفت. ولی آمریکا و کشورهای اتحادیه اروپا سهم قابل توجهی در واردات نفت خام از ایران ندارند و در صورتی که آنها به دنبال اثرگذاری بیشتر چنین تحریمهایی باشند، باید کشورهای اصلی خریدار نفت خام ایران، به ویژه چین، ژاپن، هند و کره جنوبی را به همراهی با خود ترغیب کنند.ژاپن به عنوان سومین اقتصاد بزرگ دنیا، برای حفظ رشد اقتصادی خود نیازمند منابع انرژی است.در عین حال، ژاپن به دنبال سونامی هشت ماه پیش و تعطیلی راکتورهای هستهای، ناگزیر است منابع انرژی جدید و بیشتری پیدا کند و درخواست آمریکا برای محدود کردن احتمالی واردات نفت خام از ایران، میتواند اقتصاد این کشور را دوباره با شوک روبهرو کند.
بیبیسی در ادامه می نویسد: بر اساس گزارشها چین نزدیک به ۱۱ درصد از نفت خام مصرفی خود را از ایران وارد میکند و با در نظر داشتن محدودیتهای تولید نفت خام در جهان، جبران این میزان به راحتی امکانپذیر نخواهد بود. همچنین خبرگزاری رویترز گزارش داده است که شرکت نفت دولتی هندوستان پترولیوم به دنبال آن است که قراردادش برای خرید روزانه ۷۰ هزار بشکه نفت خام از ایران را حفظ کند. به تازگی روزنامه «تراست آو ایندیا» به نقل از مقامات رسمی هند، از پیشنهاد این کشور برای خرید نفت خام ایران به روپیه خبر داد.
گفتنی است سه کشور چین، ژاپن و هند عمده ترین خریداران نفت خام و میعانات گازی ایران هستند که به ترتیب 22 ،14 و 13 از صادرات نفتی ایران را به خود اختصاص داده اند. که هریک به نوعی تمایل به تحریم نفتی ایران ندارند . ژاپن با توجه به سونامی هشت ماه پیش بیشتر از هر زمان دیگری تشنه نفت خام ایران است. هند نیز با ثابت نگه داشتن خرید نفت خود از ایران و تلاش برای رفع موانع موجود برای پرداخت بدهی هایش نشان داده که در تحریم نفتی ایران شرکت نمی کند.
در انتهای گزارش با اشاره به هزینه های سنگین اروپا در صورت تحریم نفت ایران آمده است: با وجود اعلام توافق اصولی کشورهای اتحادیه اروپا برای ممنوعیت خرید نفت از ایران، گفته شده است که احتمالا این ممنوعیت با تاخیر اعمال خواهد شد تا بعضی از این کشورها اقتصاد خود را آماده کمبود نفت خام ایران کنند.
گزارش شده است که کشورهای ایتالیا، یونان و اسپانیا بیشترین سهم را در خرید نفت خام از ایران دارند و افزون بر این، شرکت انی ایتالیا هم بیش از ۲ میلیارد دلار از محل اجرای طرح توسعه میدان نفتی دارخوین، از شرکت ملی نفت ایران طلب دارد.در چارچوب قراردادهای بیع متقابل، شرکتهای پیمانکار پس از سرمایهگذاری برای اجرای یک طرح نفتی، اصل سرمایه و سود خود را از محل تولیدات همان طرح دریافت میکنند و در صورت تحریم نفت ایران، پرداخت مبالغی که شرکت ایتالیایی انی از ایران طلب دارد، وضعیت روشنی نخواهد داشت.محسن قمصری، مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران اعلام کرده است که این مبلغ، بر اساس قراردادهای بیع متقابل به شرکت انی پرداخت میشود.همچنین اداره اطلاعات انرژی آمریکا گزارش داده است که یونان در نیمه اول سال ۲۰۱۱ میلادی نزدیک به ۱۴ درصد از نفت خام مورد نیاز خود را از ایران وارد کرده است و با در نظر داشتن وضعیت اقتصادی بحرانی این کشور، جایگزینی و جبران قطع احتمالی واردات نفت خام از ایران، میتواند شرایط دشواری را برای این کشور به وجود بیاورد.
با بررسی شرایط کشورهای اروپایی وارد کننده نفت از ایران شانتاژ خبری اخیر رسانه های غربی در خصوص تحریم نفتی ایران نقش برآب می شود.
Sorry. No data so far.