داستان زندگی در سعادت محض، جایی که هیچ مریضیای وجود ندارد، خدایی وجود ندارد تا مجبور باشی به اطاعت، پیری وجود ندارد مگر در زمان مرگ، تعلق و تعهدی وجود ندارد مگر روزی هشت ساعت کار، تفریحات در حد کمال باشند و زندگی کاملا بر وفق مراد، جنگی نباشد و همهچیز در صلح خلاصه شود. دنیایی که شاید نهایت آمال یک انسان امروزی باشد در طول زندگی. زندگی در دنیایی با این همه آسایش مسلما در این روزگار آرزوی بسیاری از انسانهای کره خاکی باشد که “آرمانها” را چیزی می دانند برای رسیدن به این اهداف و الا پشیزی هم نباید ارزش خارجی داشته باشند!
دنیای قشنگ نو شاهکار بیبدیل نویسندهای است که برای دنیای فردای انسان بیش از امروزش نگران است. دنیایی که امروزیها با توسعه وامدارانه اومانیستی و صنعتی در آن به دنبال مدینه فاضلهای هستند کاملا انسانی. دنیایی که در آن آدمها اگر هم هستند باید کاملا در خدمت جامعه باشند، مرده یا زندهشان، آن هم نه آن طور که خودشان میخواهند، آن طور که دیگران میخواهند!
دنیای قشنگ نو داستان طنزی است تلخ از انسانهایی در دل فردا. داستان طنزی از آدمهایی که ماشینوار بازی میکنند، زمان میگذرانند، لذت میبرند و خلاصه ماشینوار زندگی میکنند! داستان آدم هایی که دیروزها برایشان برنامه ریختهاند تا نیازی به فکر نداشته باشند.نیازی به فلسفه، به علم، هنر و خیلی چیزهایی دیگر، چون هستند مهندسین احساسات و هنری که برایشان خوراک تهیه میکنند! داستان انسانهایی که نیازی به روح، استقلال و شخصیت واحد ندارند!
دنیای قشنگ نو داستان امروز است که در فردا روایت میشود. داستان روایی از یک فیلسوف آیندهنگر که به مانند یک وحشی که آخر کار به جنگ این دنیای قشتگ نو میزود به «یقهگیری از یک دنیای پسا پست مدرنیسم صنعتی» رفته است!
حاشیهای بر متن
– آلدوس هاکسلی متولد ۱۸۹۴ و از خانوادهای اهل علم و متمول است. وی نواده تامس هاکسلی زیست شناس سرشناس انگلیسی است و دایی او ماتیو آرنولد نیز از شاعران به نام انگلیسی بوده است. وی دنیای قشنگ نو را در سال ۱۹۳۲ منتشر کرد که با واکنشهای بسیاری در زمان خود تا به حال روبرو شده است.
– از دید بسیاری از منتقدین و خوانندگان اثر، «دنیای قشنگ نو» همانند ۱۹۸۴ جرج اورول داستانی است از حکومتهای فردا که به خوبی روشهای امروز را به نقد مینشیند.داستان نظامی توتالیتر که تمام رفتارهای آن جامعه را زیر ذرهبین خود داشته است.
– از این اثر دو سریال با همین عنوان(brave new world) در سالهای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۴ در آمریکا شاخته شده است. یکی از آنها توسط لزلی لیبمن و گری ویلیامز و دیگری توسط برت برینچرهوف ساخته شده است که اثر سال ۱۹۸۰ بیش از سریال دیگر مورد اقبال قرار گرفته است.
– هاکسلی در این کتاب بسیاری از اسامی و شخصیتها را در قالبی طنز از آدمهای امروزه به عاریت گرفته است! از “فورد” که جایگزین “لرد”(خدا) شده است. فوردی که با کارخانه ماشین سازیاش نماد صنعتگرایی در دهه های ابتدایی قرن بیستم شده است تا برنارد مارکس که خلاصه ای است نام برنارد شاو شاعر انگلیسی و کارل مارکس فیلسوف آلمانی!
– شهید آوینی در بسیاری از نقدهایش نگاه بسیار مثبتی به این اثر داشته است. از دید وی این اثر یکی از مهمترین آثار جهان در قرن بیستم بوده است.
– با اینکه این اثر جز بحث برانگیزترین اثار قرن بیستم است، نه نویسندهاش تا کنون نوبل گرفته است و نه کتابش را لایق این عنوان دانستهاند! شاید چون هم حرف حسابی زده و هم رفتار رهبران امروز دنیا را به نقد کشیده است!
مشخصات اثر
نام کتاب: دنیای شگفت انگیز نو، نویسنده: آلدوس هاکسلی، مترجم: سعید حمیدیان، ناشر: نیلوفر، تعداد صفحات: ۲۸۸صفحه
Sorry. No data so far.